D-ale Bucureştiului

Pasajul, Bizonii şi Bucureştiul

Inaugurarea Pasajului Basarab cu puţină vreme în urmă a reprezentat prilejul de a constata cu ochii proprii cum şi în ce fel funcţionează arhitectura Bucureştiului non-biciclist, foarte automobilist şi tramvaist de felul lui.

Bineînţeles, pasajul este şi era necesar, deşi mulţi prieteni de-ai noştri au cam cârtit de câte ori a fost vorba de el, sub pretextul că nu am avea nevoie.

Nu aveam noi nevoie nici de autostrăzi, a zis cândva un mare lider politic de la noi. Dar dacă ar fi să credem pe toată lumea care ne spune că „nu avem nevoie de ceva”, parcă-parcă ar fi mai comod să începem prin a o crede pe o superbă domnişoară care ne spune că nu are nevoie niciodată de sutien pe plajă, şi nici suratele ei nu au. Pe liderii politici îi lăsăm pe la finalul clasamentului din punctul de vedere al credibilităţii.

Ceva avantaje de pe urma pasajului avem:

– Eliberarea Pieţei Gării de Nord de trafic, deoarece combinaţia de eşapamente de dinainte de “era catalizatoarelor”, praf, noroi, gunoaie pulverizate şi transformate în praf, moloz de la clădirile semi-prăbuşite din jur şi de la şantierele care încercau să le transforme din semi-prăbuşite în semi-moderne, adunate în 90-100 de ani, depuseseră o mizerie vizibilă şi tangibilă pe orice clădire de acolo.

– Economisirea carburantului. Dacă pentru un nea Vasile şi Loganul lui 1.4 nu ar părea ceva extraordinar faţă de bugetul familiei lui, pentru autobuzul care consumă 50-60 de litri / 100 km într-un trafic bară la bară e o economie uriaşă, care se traduce în cheltuieli mai mici pentru Primărie.

– Posibilitatea ca tramvaiul să tranziteze “buzunarul” format de liniile de cale ferată, care izolase Giuleştiul de restul oraşului. Din acest punct de vedere, ar mai trebui vreo 2-3 poduri spre nord-est.

– Curăţarea cartierului Basarab de magherniţe, ghimirlii, cocioabe, ţigani, hoţi de poşete, fabrică de bere cu şobolani în ea, şaorme şi alte binefaceri ale socialismului de Dâmboviţa cu tendinţă spre India, care ţinea să demonstreze, vorba lui Raymond Poincaré, că suntem la porţile Orientului. Tradiţionala politeţe franţuzească îl oprea să precizeze la care poartă, dar parcă ne spune ceva că era vorba de poarta pe care se scoate tomberonul.

Din nefericire pentru noi, faptul că avem un pasaj care permite trecerea peste calea ferată nu înseamnă că nu vor mai exista blocaje de trafic, tamponări, că primarii şi politicienii nu vor mai fura, că tramvaiele nu vor mai fi pline de aurolaci, că se vor vindeca SIDA şi cancerul. Prin „noi”, înţelegem România care doreşte tramvaie moderne, metrouri Bombardier, aeroporturi fără cozi, autobuze fără aurolaci, birouri cu aer condiţionat şi cartiere fără păduchelniţe.

După ce ne spun sondajele, se pare că ori nu suntem destui, ori nu ne dorim toate astea destul de mult. Sursele istorice contemporane pe care le avem la îndemână -colecţiile de ziare, fotografiile şi amintirile populaţiei civile- ne arată că şi în anii ’70, în ciuda numărului extrem de mic de autoturisme private, traficul la Gara de Nord era aproape la fel de haotic şi peisajul arăta aproape la fel de urât. Deşi au trecut 4 decenii şi la fel de mulţi preşedinţi, mai multe regimuri şi forme de organizare socială, cartierul arată de parcă l-ar fi proiectat nemuritorul Dorel, după ce s-a cinstit toată noaptea cu Unirea. Dacă arhitectura comunistă e cam de 3 parale, nici în vremurile trecute în afara centrului propriu-zis cea mai mare parte a vechiului Bucureşti -demolat de alde Ceaşcă- nu era vreo mare brânză din punct de vedere estetic.

Astfel, oricât ar crede bunii noştri prieteni autori şi postaci de la traficul.org că pasajul e mai mult pentru idioţii, bizonii, zimbrii, gaurii, iacii şi alte bovine care stau în trafic, inutil, faraonic, povară capitalistă şi automobilistă pe spinarea poporului şi clasei muncitoare bicicliste, parcă nici alternativele nu străluceau prea tare.

10 gânduri despre „Pasajul, Bizonii şi Bucureştiul

  1. poate vrei sa-l feliciti pe basescu ca asta e de pe vremea lui pornit proiectul el a insistat, dom doctor e un mare 0 adica nu a inceput nimic, norocul lui e ca acum culege roadele altora, podul, stadionul( marele merit e ca a dublat pretul stadionul ) , si a mai pus ceasuri de 100.000 euro , oricum lumea nu stie sa se uite in istorie si conteaza doar ca el taie panglica si „ce a facut”

    1. Asta spun eu. Dar ăia de la traficul.org susţineau că pasajul nu are nicio utilitate, era doar pentru bizonii cu bemveu, ca să nu mai stea în trafic, că altfel lumea putea să meargă mai departe cu tramvaiul 12, să treacă pe vechea pasarelă, să mănânce şaorma cu gândaci de la şaormăria de pe partea cu fabrica de bere etc 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.