Presa noastră cea de toate zilele · Şcoala Vieţii

Educaţia prin ochelari de cal

Simpaticul domn Gheorghe -jurnalist şi blogger renumit prin duritatea opiniilor sale faţă de PDL, pasaje, tăieri de salarii şi automobilism- îşi dă cu părerea despre cariera generaţiei picate la bac.Mai bine zis despre lipsa ei, fiindcă sunt şanse destul de mari ca Generaţia Picată să se bucure mai mult de o carieră glorioasă la coada lopeţii sau la ciordeală de portofele.

Dacă ne-am fi aşteptat la ceva original însă, am fi aflat că e mai greu de găsit în ţara în care se clonează pe rupte (carduri şi nu numai).

„Mitul lui Niculae Moromete” e în floare, în 2011 ca şi în 2001 şi în 1991. După cum probabil a fost în floare în 1981, 1971, 1961 şi ar fi fost şi mai devreme dacă binevoia tovarăşu’ Dej să moară mai repede, înainte să trimită la Canal reacţionara clasă a profesorilor burghezi. Mitul „omului crescut în sărăcie, care totuşi a făcut carieră fiindcă a învăţat”. Era subiectul favorit de laudă la o cafea al clasei profesioniştilor formaţi sub alde Ceaşcă. După o pauză de vreo 15 ani, a devenit subiectul favorit de laudă al clasei corporatiştilor formaţi sub Constantinescu, Iliescu, Băsescu şi veniţi la Bucureşti din „oraşele moarte”, deci din acest punct de vedere parcă n-a murit de tot spiritul comunist.

Mitul e la fel de autentic precum o bancnotă de 167 de euro. Pentru cine spune “am crescut în sărăcie” asta înseamnă cel mult: am crescut la nişte blocuri muncitoreşti confort II, pe unde mai erau şi nişte gândaci şi şobolani la subsol, am mers la o şcoală de cartier, am bătut mingea pe maidan după ore cu cheia de gât, am mâncat “raţional” cartofi prăjiţi la prânz şi îngheţată Polar la pachete de unt de la chioşc, am umplut sifoane la o sifonărie prin vecini, am încălzit apă pe aragaz când oprea Ceauşescu apa caldă şi am aprins lanterna sau o lumânare “când se lua curentul”.

Ori toate astea sunt inconfortabile, dar nu te scot cu totul din societate. Şobolani şi gândaci există până şi în Casa Poporului, şcoala, bună sau rea, era acolo, şi cine voia să înveţe învăţa, cartoful prăjit e o mâncare cu reputaţie mondială datorită lui McDonald’s, apa sau curentul se pot opri şi acum în mod accidental. Ascensiunea socială pentru un om trecut printr-o astfel de sărăcie era şi este posibilă.

Prin unele sate şi cartiere care apar la Ştirile de la ora 5 se vede însă ceea ce iese la suprafaţă din adevărata sărăcie. Acea formă de sărăcie care nu e romantică, nu e aventuroasă, nu ajunge sub stiloul lui Eugen Barbu şi nici măcar sub al lui Zaharia Stancu. În care se fac copii pentru alocaţie, casele sunt luate de apă, ajutorul social se bea, baia e o invenţie capitalistă diabolică, se votează pentru un mic şi-o găleată.

„Ascensiunea socială prin educaţie” şi această formă de sărăcie şi mizerie se îmbină precum petrolul cu apa, cârnaţii cu frişca sau Coreea de Nord cu Las Vegas.

4 gânduri despre „Educaţia prin ochelari de cal

  1. da saracie, de cand bășescu-damigeană viermele roșu comunist a furat și vandut FLOTA;cu șlapi și cu toți colacii de salvare! basescu e milogul natiunii, demagog perfid si JOSNIC..UN ADEVARAT NEAM PROST.Ne face cu adevarat de ras

  2. O sa trec peste materialul sursa si o sa ma blochez in „crescutul in saracie”. Expresia imi aminteste mult de „crescutul pe strada” pe care-l implicau „rapperii” nostri, majoritatea crescuti intr-un confort mult peste medie.

    1. De, când ai CD-player portabil în 1997 (care costa pe atunci cam o jumătate dintr-un salariu bun 😛 ) e cam greu să te creadă cineva că ai crescut pe stradă.

      Mai bine zis, cum ar fi spus răposata mea bunică, ai ţinut strada cu alţi golani, dar de crescut ai crescut în bloc, cu 3 mese pe zi şi calculator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.