Maşinile noastre pe care le iubim

Automobilismul absurdist

Dezbaterea asta de pe 4Tuning despre cel mai bun motor făcut vreodată aduce aminte de discuţiile puştimii de 8-10 ani: „care e mai tare, Brus Li sau Van Dam”?

„Cel mai bun motor” comparat cu cine? Din ce epocă? Ce carburant folosea? Ce trebuia să propulseze? Cel mai bun motor era unul de scuter, sau unul maritim de vreo 2000 de tone şi 100.000 CP?

Dintr-un anume punct de vedere, să zicem al băieţilor mâncători de hamburgeri de peste Ocean, ar fi de votat oricând Chrysler Hemi 426 sau Chevrolet small-block, la fel cum fraţii noştri latini ar scoate nasul din ceaşca de espresso numai cât să pomenească de Ferrari V12 (ar trebui să ştie că au fost 2 serii, una proiectată de Aurelio Lampredi, cealaltă de Gioacchino Colombo), iar fanul lui Fast & Furious ar pierde multă vreme oferind explicaţii inutile despre modul în care motorul Toyota 2JZ „poate face şi 1000, şi 2000 CP” (poate. Cu investiţii de câteva zeci de mii de dolari).

În fiecare caz, deci, „cel mai bun” înseamnă „cel mai mare şi mai scump”. Bemveul bate audiul, merţulanul bate bemveul, ferrari-ul bate pe cine poate, GT-R îi bate pe toţi la fund. Evident, dacă nea Jiji are Maybach, înseamnă că trebuie să fie cea mai tare maşină care există la noi …până a apărut altcineva cu Veyron.

Atât Maybach 62 cât şi Veyron sunt exerciţii de stil şi abilitate inginerească, dar atâta vreme cât sunt cvasi-inutilizabile în practică (cel mai ieftin CASCO la Veyron e în jur de 100 000 EUR/an, scaunele nu se pot regla decât la dealer, orice reparaţie necesită un tehnician venit de la VAG etc) e cam greu să fie „cele mai bune”. Din aceleaşi motive pentru care numai un cocalar adevărat ar întreba care e „cea mai bună” statuie sau „care-i ăl mai tare pictor, frătzyoare”.

motor

Dacă ar fi vorba de un motor utilizabil în practică, uşor reparabil, modificabil la infinit, ar trebui să începem discuţia de la bătrâna Broscuţă. Fiindcă motorul VW Boxer răcit cu aer şi-a început cariera sub forma unei jucării cu mai puţin de 1000cc şi vreo 24 CP mari şi laţi, pe vremea când nici bunicii multora dintre alegătorii de azi nu erau născuţi, a făcut un război în care nu s-a speriat nici de îngheţul din Rusia şi nici de deşerturile Africii de Nord, şi a trecut de-a lungul deceniilor prin multe versiuni, de la 1100, 1200, 1300, 1500 şi 1600cc pentru şosea, la fel de multe pentru aplicaţii industriale, alte câteva versiuni în aviaţia utilitară, până la 1776, 1835, 1915 şi 2332cc pentru curse, fără să se jeneze să producă şi 1000 CP în versiunile de drag-racing de 2332 cc cu compresor funcţionând cu alcool. Câteva milioane dintre ele încă mai funcţionează.

Ghinionul nostru, o biată Broscuţă e prea ieftină şi n-are glamour. Pentru cocalarul modern, aşa ceva e inacceptabil. Face să-i cadă gradele şi să i se scurteze scula cu vreo 5 centimetri.

Broscuta noastră cea de toate zilele

3 gânduri despre „Automobilismul absurdist

  1. VW masina a taranilor de peste tot. si loganul este o prezenta mai rara pe strazi decat passatu. care spune ca vw passat tdi nu e masina taranului roman e chiar prost. Nu cunosc o singura persoana onorabila care sa detina un Passat. passat si golf sunt doua infectii de masini.nici masina de firma nu as accepta asa ceva.ce vezi in passat ? numai pularai cu sosete albe la costum si abtibilde cu turbo si nike pe luneta.stau k sclavii toata vara in solar si toamna se plimba smecheri. saracii de voi. ce imi plac mie taranii care dupa 10 ani au reusit si ei sa isi cumpere o masina mai buna si acum afirma cu mandrie „domneeee, strugurii sunt acrii, taranii nu au passat nu nuuuu, domneeee passat e masina de super-mega-extra-lux si voi sunteti doar invidiosi de vorbiti asa, domneeeee passat e tzatza de masinaaaaa” si tot asa, frustrati care au stat toata viata cu dacie, au reusit si ei sa vanda terenul ramans de la bunici ca sa isi cumpere un passat 1.9 tdi full fara piele, confortline, variant si cu bandouri negre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.