Crize · Politică

Crapă balonul?..

Guvernul chinez face eforturi să împiedice umflarea bulei imobiliare – prin metode capitaliste şi comuniste în acelaşi timp, fiindcă ei sunt „ţara cu două sisteme” şi trebuie să-şi ţină rangul. În Beijing au limitat deţinerea de case la 2 pe familie de chinezi băştinaşi şi una singură pentru o familie de chinezi din afara Beijingului. Ratele dobânzilor de politică monetară tocmai au fost majorate pentru a cincea oară din octombrie încoace. Se discută limitarea numărului de proprietăţi care pot fi cumpărate în oraşele mai puţin importante şi de construirea a 10 milioane de locuinţe de către Stat, destinate închirierii, pentru a mai slăbi presiunea asupra pieţei imobilelor de închiriat.

Nimic din toate astea n-a împiedicat ca valoarea tranzacţiilor imobiliare din iunie să fie cu vreo 119 miliarde de yuani mai mare ca în luna precedentă…

Cum ar fi întrebat românii noştri verzi în 2008 „cresc, cresc proprietăţile, coane Jiji?..”

Update: Zoso al nostru se întreabă de ce nu se mai căsătoresc românii la 20 de ani. Chinezii în schimb o fac …dar numai după ce au găsit, ca în proverbul cu carul înaintea boilor, răspunsul la întrebarea: „io unde locuiesc după asta?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.