Crize · Politică · Presa noastră cea de toate zilele

Fasciştii noştri şi ai lor

Simpaticul domn Orbán Viktor -urmaşul de drept al unui tip şi mai simpatic şi mare prieten al României, pe nume Horthy Miklos- îşi cam face de cap în criză. După ciocnirile din 2009, care au fost ceva mai altfel decât mitingurile noastre cu pensionari aduşi cu autocarul, şi alegerile care le-au urmat, omul nostru s-a pus serios pe reformă: mai întâi o Constituţie ceva mai cre(ş)tină, de parcă ar fi scris-o nea Daniel cel Bărbos al nostru, o mică reformă în sistemul de pensii, o legătură mai strânsă cu poporul prieten şi frate chinez.

Imediat după vizita premierului chinez din 24 iunie, dl. Orbán capătă nişte idei mai ciudate inspirate de Revoluţia Culturală şi promite un program de angajare forţată la munca în construcţii a şomerilor necalificaţi.

The scheme is eye-catching. After 180 days of unemployment, those able to work will lose their benefits unless they agree to do public works. Some 42,000 policemen—early retirees who have been summoned back into the force—will be set to work supervising as many as 300,000 people working on projects that could involve building dykes and dams and even, according to a group of disgruntled formerly retired policemen who claim to have seen leaked plans, football stadiums.

In exchange for four hours’ work a day, the participants will continue to receive benefits—though at a rate rather less than the 81,000 forint ($440) monthly minimum wage. They will be entitled to free meals if they have to travel for more than three hours to get to work, and overnight accommodation if their journey lasts more than six hours. The policemen say both workers and their supervisors will be accommodated in containers. Lest anyone think of work camps, Sándor Pintér, the interior minister, said the retired policemen would be there to co-ordinate operations, not oversee workers.

Guvernul maghiar a realizat cât se poate de bine că „angajare forţată” sună cam prea bine a „gulag” sau „lagăr de concentrare” şi a încercat să facă pastila mai uşor de înghiţit de către Bruxelles cu program redus de muncă de numai 4 ore pe zi. Despre productivitatea muncii făcută cu lopata acolo unde excavatorul ar fi făcut-o mult mai eficient nu se spune nimic.

Zoso a descoperit şi el afacerea, cu 3 săptămâni întârziere, dar se preface a nu şti ce stă în spatele „muncii patriotice dirijate cu bâta”. Nu e o noutate, majoritatea populaţiei de la noi nu poate citi presa maghiară, deci este ignorantă în ceea ce priveşte situaţia din Ungaria. Noroc că există presa maghiară de limbă engleză şi există comentariile la ea ale unora mai informaţi de acolo.

În prezent, Ungaria are cam 10 milioane de locuitori şi un procent uriaş de ţigani, aproape 10% din populaţia ţării, deşi la recensământ au încercat să-i convingă să se declare unguri, deci cifrele oficiale sunt mult mai mici.

tigani-unguri

Ţigănimea lor este mult mai puţin integrată social şi are structuri de clan foarte puternice, care existau dinainte de comunism (şi ţiganii ungureşti de la noi le au, de aceea sunt mult mai tradiţionalişti decât ţiganii “adevăraţi” şi se feresc de populaţia obişnuită, nu fac şcoală, refuză să facă meserii moderne – după cum s-a văzut în cazul fetei care s-a spânzurat fiindcă nu o lăsau la şcoală). Din aceste motive, ei formează o subcultură infractoare şi agresivă, separată complet de restul populaţiei, cam ca mexicanii în SUA, detestă populaţia maghiarofonă şi sunt la rândul lor detestaţi. Spre deosebire de situaţia de la noi, în care există -pe lângă ţiganii “adevăraţi”- mulţi ţigani care sunt greu de deosebit de populaţia obişnuită şi caută să îşi câştige onorabilitatea şi să scape de eticheta de “ciori hoaţe şi jegoase” devenind mici negustori, pieţari, sau făcând o meserie legală, pentru acoperire, şi pretinzând că “ei sunt români”.

Ura dintre maghiari şi ţigani trece la ei peste nivelul “datului cu pumnul”, au loc des încăierări de mare amploare. După asasinarea lui Marian Cozma, au avut loc revolte de stradă în mai multe oraşe maghiare, care au costat viaţa a 12 ţigani. În timp ce adevăraţii asasini erau în siguraţă la arest.

Orban nu se descurcă prea bine cu criza, nici măcar cât Boc-poc al nostru. Iar populaţia este nemulţumită. Pe acest teren e destul o sămânţă de scandal ca să aibă loc o revoluţie şi omului nostru nu-i convine câtuşi de puţin. Mai ales când are o zecime din populaţie needucată, neşcolită, incapabilă să facă vreo meserie modernă, în şomaj de cel puţin o generaţie şi care mănâncă ajutoare sociale degeaba.

În concluzie, mai degrabă decât să-i pună la o muncă pe care nu o fac sau o fac prost, ar vrea să-i sperie, să îi facă să nu mai ceară ajutoare sau facilităţi dincolo de cele 180 de zile legale, sau să muncească pentru ele. Eficient nu e. Dacă nu au vrut ei să lucreze altfel, n-o fac nici 4 ore pe zi, nici pentru salariul minim, nici pentru mâncare, nici măcar de frica bâtei. Beţivanii noştri de la ţară sunt la fel de români ca “bulgarul” de Zoso şi tot nu muncesc oricât te-ai ruga de ei.

O parte din cele scrise aici le-ar fi putut publica Zoso însuşi, dar i-au picat cam greu la stomac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.