Crize · Politică · Presa noastră cea de toate zilele

CHFul, fraierii şi economia

După cum spuneam aici, aprecierea CHFului indica o „fugă a capitalurilor” din economiile mari, dar aflate pe muchie de cuţit, spre mica şi sigura Elveţie.

În momentul de faţă, economia care îşi spune nr. 1 din lume -a nepoţilor Unchiului Barack- a mai tras o gură de aer, spre marea ciudă a unor băieţi dăştepţi care îi doreau o moarte rapidă şi cât mai dureroasă posibil. Însă, cum spunea proverbul strămoşesc, nu mor caii când vor câinii. Alţi băieţi dăştepţi s-au mulţumit să fie dăştepţi în realitate, acolo unde contează, şi nu pe ecrane, şi au investit în titlurile Trezoreriei americane, ceea ce s-a tradus într-un profit frumuşel după acordul de azi în privinţa datoriei publice şi o dovadă că e important să îţi păstrezi sângele rece chiar şi în criză. (Faptul că printre ei se numără şi Agenţia Monetară a Arabiei Saudite, echivalentul băncii centrale, este, desigur, o pură coincidenţă…)

Dar faptul că mâncătorii de hamburgeri şi-au salvat temporar Statul şi ratingul nu a fost de ajuns pentru a calma tulburările de pe pieţele financiare, iar presa nu a scăpat nicio ocazie de a pune gaz pe foc, în privinţa lor şi a „porcuşorilor europeni”. Faptul că şi unii şi ceilalţi sunt în top 14 mondial al rezervelor de aur şi sunt deci solvabili a fost ignorat sistematic, aşa cum în epoca Răposatului era ignorat orice nu ţinea de „realizărili măreţe”.

Ori atunci când tulburările sunt suficient de puternice pentru a ne ţine cu morcovul într-o parte sensibilă a anatomiei de câţiva ani buni, parcă nici investitorii nu sunt insensibili la frică. Iar frica de o depreciere a hârtiei verzi, sau a celei europene, oricât de iraţională ar părea, determină o tentativă aproape disperată a investitorilor de a-şi proteja capitalul cu orice preţ, concentrându-se pe acele valori aparent sigure.

Fiindcă nu degeaba avem indicele materiilor prime acolo unde îl avem, iar cotaţia petrolului la ~95 USD/baril (WTI) sau ~115 USD/baril (Brent) a fost atât de constantă în ultimele 7 luni, în ciuda războaielor, scandalurilor, speculaţiilor şi agitaţiei, încât e dincolo de regulile obişnuite ale economiei. Iar ascensiunea aurului, care azi a atins 1661 USD/uncie, la mai puţin de o săptămână de la ultimul record istoric de 1620 USD, aminteşte deja de bula imobiliară de la noi – nu puţini sunt comentatorii care pomenesc de 2000, 2300, 2500 USD.

Investitorii nu fac decât ceea ce ar fi fost natural: se protejează. Au recurs la aur, la petrol, cupru şi alte materii prime, iar în paralel au pus la păstrare o parte din capitaluri în …Elveţia. Acolo unde legenda ne spune că se strânge avuţia lumii, sub pavăza secretului bancar (mai mult secretul lui Polichinelle). Întărirea CHFului era cât se poate de naturală din acest punct de vedere.

Update 03/08/2011: imediat ce defaultul Americii se mai îndepărtează, petrolul WTI scade la 91,92 USD, petrolul Brent scade cu 3,27 USD într-o singură zi la 113,19 USD, cum era şi de aşteptat aurul bate record după record (azi 1666,3 USD)… iar CHFul, al Dracului, se mai apreciază puţin faţă de dolar.

Update 08/08/2011: petrolul şi celelalte materii prime se mai rostogolesc niţeluş la vale, iar aurul bate record după record, de parcă ar vrea să le demonstreze băieţilor deştepţi care vorbeau de peste 2000 USD/uncie că se poate şi mai repede… iar CHFul, cum era de aşteptat, mai câştigă ceva în faţa dolarului, după cum spuneam.

Asta e dincolo de regulile obişnuite ale economiei clasice. E panică. Iar în panică, vocea raţiunii e din ce în ce mai greu auzită, după cum a fost în cazul crizei argentiniene din 2001.

Un gând despre „CHFul, fraierii şi economia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.