Energie · Maşinile noastre pe care le iubim · Politică

De ce sunt optimist

Deşi cotaţiile de săptămâna asta ale petrolului nu sunt tocmai pe placul nostru în calitate de automobilişti, proiectul „Benzina la 7 lei/litru până în toamnă!” al unor băieţi simpatici cu ceafă de porc revărsată peste gulerul costumului Hugo Boss pare a fi fost îngropat. Fiindcă aici nu e Ierusalimul şi în 2000 de ani se mai schimbă obiceiurile, şansele de a învia sunt cam reduse.

Grafic Bloomberg Commodities index  Graficul de faţă reprezintă evoluţia indicilor materiilor prime din ultimele 12 luni, combinând 4 indici proveniţi de la 4 organizaţii diferite, pentru o imagine mai precisă: UBS Bloomberg CMCI (roşu), S&P GSCI (portocaliu), RJ/CRB Commodity (verde) şi Rogers Intl (bleu).

Indicii materiilor prime au fost traşi în sus în permanenţă de 3 dintre acestea: aurul, petrolul brut şi cuprul.

După cum ştim că s-a întâmplat şi în timpul umflării bulei petrolului din 2007-2008, speculaţia poate crea în mod artifical cerere şi poate ridica valoarea aparentă a unei materii prime la cotaţii absurde. În prezent, cele mai absurde cotaţii le-a atins aurul, iar temperarea cererii e doar aparentă. Cu câteva luni în urmă a fost cuprul.

Cel mai ridicat punct al graficului a fost atins la finele lui martie şi începutul lui aprilie, odată cu izbucnirea războiului civil libian.

Din acel moment însă, se întâmplă un fenomen interesant, care poate fi uşor observat: temperarea cererii după mijlocul lunii mai (petrolul Brent la ~105 USD/baril la finalul lui mai) a fost urmată de o nouă încercare a marilor jucători de pe piaţă de a face cotaţiile să urce… care nu a putut urca la nivelul din martie şi a fost urmată de o nouă coborâre la un nivel puţin mai jos decât în mai, şi de o nouă încercare de a forţa urcarea cotaţiilor (de data asta în perspectiva defaultului SUA, care nu a mai avut loc), şi de o nouă coborâre…

De fapt, graficul seamănă destul de bine cu potolirea unei unde de şoc, pe măsură ce îşi pierde din energie.

Periodicitatea lui ne face să credem că vom avea parte de petrol ceva mai ieftin după 1 octombrie. Ar trebui să punem pariu.

Un gând despre „De ce sunt optimist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.