Presa noastră cea de toate zilele · Românii noştri cu care ne mândrim

De ce trebuie ca Şerban Huidu să facă puşcărie

După accidentul său care s-a lăsat cu moartea a 3 oameni, Cârcotaşul nostru care se uită la Crash! regretă enorm. Nişte postaci regretă şi ei că i s-a întâmplat asta tocmai lui Huidu, băiat bun, d-ai noştri, dă la colţu’ blocului. Iulian Comănescu pare să regrete ura faţă de Huidu. Ziaristul social dă Rahova regretă şi el că nu au regretat-o ei la fel de mult pe madam Păunescu, iar Arhi regretă că trebuie să fie de acord cu el. Un tip simpatic regretă că se dă vina pe ghinionul lui Huidu, altul regretă că sunt prea multe ştiri despre Huidu, iar un bucureştean cinstit regretă tenta de scandal dată afacerii Huidu. Toată lumea regretă pe toată lumea, într-o egalitate, vorba lui conu’ Leonida, faţă cu accidentu’. Mai puţin Zoso, care e prea impresionat de demnitatea Vuvuzelei porno Mircea Badea ca să mai regrete ceva, jurnalistul rural şi agricultor Cartianu, care e prea convins că Huidu scapă şi deci nu regretă nimic şi Cabral, care e cel mai raţional dintre toţi şi înţelege că posibilitatea de a da ajutor copiilor bolnavi de cancer e mai importantă decât orice fel de accidente, MLuri, cauciucuri de iarnă şi altele pe măsură.

Dacă regretele lor ar putea să-i aducă înapoi pe cei trei morţi, ar fi ceva mai altfel, dar ele nu pot face asta, după cum n-o pot face nici despăgubirile, nici asigurările şi nici condamnarea, cu suspendare sau fără. Pentru ei, regretele sunt eterne, aşa cum se scrie pe cruci.

Însă restul populaţiei şofereşti de la noi trăieşte şi se luptă cu traficul de rahat combinat cu atitudinea de fecale a autorităţilor din Transporturi, care duc împreună la o situaţie demnă de o hazna. O hazna în care bunii noştri prieteni, nepoţii lui Garcea, au grijă să fie foarte vigilenţi cu radarul, în special când e vorba să fie vânaţi fraierii, agăţaţi nătărăii, pescuiţi gogomanii şi ţepuiţi oamenii cinstiţi. Dacă ai avut viteză, de ce ai avut, dacă ai cauciucuri de ce nu sunt de iarnă, dacă sunt de iarnă de ce nu au fulg, şi dacă au fulg de ce nu ai trusă, iar dacă ai şi trusă, de ce nu ai bască, Iepuraşule?..

Cât timp publicul este absolut convins că „accident” şi „maşină bengoasă” sunt sinonime precum „bemveu” şi „condus agresiv”, atât purtătorul de caschetă, cât şi ceilalţi reprezentanţi ai autorităţii Statului democratic vor avea aceeaşi atitudine demnă de o materie moale şi maro. Care nu salvează pe nimeni de la moarte şi nici nu face să apară autostrăzi unde nu sunt.

Din acest motive, este imperios necesar ca Şerban Huidu să fie condamnat la închisoare cu executare, indiferent câtă zăpadă, gheaţă sau mocirlă era pe drum, indiferent cât de artistic derapa MLul şi indiferent cât de periculoasă era curba. Ca să se rupă cercul magic în care ne învârtim, cu „jmecherii are maşini, calcă oameni, merge cu viteză, scapă de pârnaie, plăteşte amenzile, depăşeşte, ne calcă şi ne omoară, hai să le confiscăm şi să-i linşăm fiindcă ei are maşini, merge cu viteză, calcă oameni, scapă de pârnaie…”

În 1922, la procesul său, Gandhi a spus aşa: „Sunt aici ca să atrag asupra mea şi să mă supun celei mai aspre pedepse pe care legea o prevede pentru ceea ce este în ochii ei o infracţiune […] Domniile Voastre, onoraţi domni Judecător şi asesori, nu aveţi decât două opţiuni. Să vă daţi demisia şi să admiteţi astfel că sunt nevinovat şi că serviţi un sistem rău, dacă sunteţi convinşi că eu sunt nevinovat. Sau să îmi acordaţi cea mai aspră pedeapsă legală, dacă sunteţi convinşi că sunt vinovat şi că legea e dreaptă.” (Judecătorul i-a acordat pedeapsa minimă cu executare şi i-a recomandat să se poarte bine ca să fie eliberat mai repede.)

3 gânduri despre „De ce trebuie ca Şerban Huidu să facă puşcărie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.