Crize · D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi

2011 n-a fost nici el un nou 2006

După cum ar fi zis răposatul Ceaşcă dacă mai era azi în viaţă, au făcut cincinalul în patru ani jumate, dar autostrăzile înaintează tot în pasul melcului reumatic, iar pe sub magistralele lui de metrou tot nu trece vreuna mai nouă şi mai inteligent gândită. Cum el nu mai e în viaţă, au rămas doar nişte comunişti mai portocalii şi roşii, aşa încât s-au ocupat ei de cincinalul în patru ani jumate, de Casa Poporului II Catedrala Bântuirii Neamurilor (de la ţară), de taxele de primă, a doua şi a X-a înmatriculare, de stânga conjuncturală şi sentimentală şi de deficitul structural care ar trebui să fie limitat, fiindcă nişte limitaţi cam atâta ştiu. Uite, dinastia lu’ alde Kim îşi ţine ţara pe loc, limitată de vreo 50 de ani încoace, şi (se străduiesc în aşa fel încât) par foarte fericiţi (dacă dai impresia că eşti nefericit, ţi se întâmplă nişte lucruri neplăcute).

Cum era de aşteptat, publicul postac mai lansează o mostră din gândirea sa demnă de IQ-ul naţional mediu de 94, cerând să vină o dictatură, poate mai face nişte magistrale de metrou. (Şi, de ce nu, cei 3200 km de autostradă pe care îi promitea conu’ Ceaşcă şi din care n-am văzut mare brânză cât a domnit el.)

„Cestiunea” e ceva mai complicată decât pare la prima vedere, după cum un oarecare Lev N. Tolstoi spunea cam aşa despre războiul franco-rus din 1812: „dacă întreaga societate din cele două ţări în conflict a decis că vrea război, nu mai are nicio importanţă ce au voit conducătorii. Napoleon doar avea impresia că el conduce, de fapt se lăsa dus de val – dacă ar fi ordonat ca armata să facă stânga-mprejur şi să renunţe la a mai cuceri Moscova, ei l-ar fi asasinat şi ar fi mers mai departe, fiindcă le intrase în cap că trebuie cucerită şi prădată Moscova.”  De aici vedem că scriitorul nostru cu barbă era mai perspicace în problemele guvernării decât managerii moderni, care s-au jucat atât de mult pe calculator şi au mai fost şi instruiţi cu ajutorul jocurilor pe calculator, încât gândesc ca într-un joc de strategie, îşi imaginează că totul se exprimă prin parametri vizibili şi uşor de înţeles şi se miră că se investesc X milioane de lei şi nu se vede niciun rezultat, autostrada / podul /tunelul / calea ferată nu se face, deşi are toate condiţiile şi ei au dat clicul de mouse acolo unde trebuie.

Autostrada nu se face fiindcă nu sunt întrunite condiţiile inexprimabile în bani necesare pentru ca ea să se facă. E paradoxul tuturor societăţilor care s-au îmbogăţit peste noapte exploatând o resursă căzută din cer sau ieşită din pământ, ca o pleaşcă (petrolul arab, minereurile indoneziene, proprietăţile imobiliare româneşti etc) şi în care unele ramuri ale economiei şi societăţii au luat-o înaintea întregului, punând căruţa înaintea cailor.

It takes 3 years to build a ship, it takes 300 years to build a tradition – spuneau comandanţii Marinei Regale Britanice. Educaţi în spiritul comunist, ai noştri pretindeau că sunt în stare de „măreţili realizărili” comprimând cei 300 de ani în 3, sau măcar într-un cincinal, iar poporul era chiar mai convins de asta decât ei. Faptul că s-a ajuns la ciocnirile din 2006-2007, când au început concomitent „scandalul diplomelor de la Spiru”, nebunia demnă de Bălăceanca a maniacilor religioşi şi ţărănismul cu lustru al cocalarilor proaspăt ajunşi la oraş, de parcă ne picaseră în cap toate plăgile din Biblie, era de aşteptat. Se ajunsese la fricţiuni sociale insuportabile, din pricina liberalizării societăţii (în general) şi a activităţilor economice, nu în ciuda ei. Fiindcă unele grupuri sociale au căpătat peste noapte posibilitatea să se bucure de tot ceea ce nu-şi putuseră permite între 1945-2004, fără să aibă niciun fel de restricţie şi fără să fie obligaţi în vreun fel să acorde vreo consideraţie celor care n-o fac.

Taxa de primă înmatriculare era o aberaţie legală, de asta e şi atât de uşor de contestat în faţa instanţei – dar datorită ei oricine munceşte are azi Golf, Logan, i30 sau 307. Dacă nu ar fi existat, nu ar fi avut niciuna din ele, ci Ur-Quattro sau 944 Turbo S2. Şi nu azi. În condiţiile din 2006, când o amendă de circulaţie nu sărea de 500 RON, dacă ajungea şi acolo, iar un RCA era vreo 400 RON/an la maşini de 3000 cc şi peste.

Înainte de criză aveam maşini, carburant mai puţin scump – dar şi exproprieri, lucrări întârziate, şantiere care sufocau traficul, politicieni căpoşi cu „nu avem nevoie de autostrăzi”. Au trecut 3 ani de criză, s-au pierdut maşini returnate din lipsă de bani de rată, s-a scumpit carburantul, se pomeneşte de amenzi de 7000 RON – hop, s-a reluat şi lucrul la autostrăzi… o coincidenţă cam bizară. Aşa cum în anii ’90 mulţi tineri români ar fi dat în cap pentru un laptop şi o conexiune ieftină şi nelimitată la Internet – iar acum un laptop incomparabil cu cel din 1999 se cumpără din Altex pe bani de cornuri şi conexiunile ieftine de 100 Mbps abundă, dar nimeni nu se mai arată prea atras de un laptop. (Eu unul ştiu că nu am nevoie.) Altă coincidenţă bizară. Cu 10 ani în urmă, Bruxellesul pretindea că strâmbăturile Ungariei faţă de aderarea la UE sunt „un semn de maturitate politică” în timp ce ai noştri se luptau să adere… acum am ajuns noi la „gradul de maturitate politică” şi cârtim faţă de ei. A treia coincidenţă bizară.

Pentru a te bucura de avantajele unei societăţi dezvoltate trebuie să aibă loc dezvoltarea societăţii în general, nu doar a unor segmente – sau să fie frânat progresul anumitor segmente ale societăţii prin coerciţie, jocul impozitelor, legi restrictive, participarea religiei la viaţa socială etc astfel încât „unii” să nu aibă un avantaj uriaş faţă de „alţii” şi acei „unii” să nu se comporte ca nişte copii scăpaţi într-o cofetărie sau ca nişte săraci scăpaţi în peştera lui Ali Baba. E întâmplător faptul că tocmai ţările-tigru care au ajuns de la sărăcie lucie la bogăţie în numai câţiva ani au fost şi sunt semi-dictaturi sau dictaturi? Singapore? Taiwan? Malayezia? China continentală?

În buna tradiţie a trecerii de la subdezvoltare la dezvoltare se va întâmpla exact ceea ce s-a întâmplat cu laptopurile – vom avea autostrăzi atunci când nimeni nu va mai fi prea interesat de ele, când costul deţinerii unei maşini capabile să exploateze avantajele autostrăzii va fi o povară şi amenzile rutiere vor ajunge la câteva mii de euro. Aşa cum vom avea salarii demne de o ţară civilizată exact când vom fi la fel de zgârciţi ca scandinavii. Şi vom avea un cuvânt la fel de greu la Bruxelles ca al danezilor sau olandezilor atunci când publicul şi clasa politică de la noi vor fi la fel de duşmănoase faţă de UE ca ale lor. Până atunci, oricât va încerca fiecare demnitar, competent sau prost ca noaptea, să facă orice, ni se va răspunde: „Diplomă? e de la Spiru, bă!” – „Maşină? ce maşină? bicicleta, bă, aşa e civilizat şi ecologic!” – „Autostrăzi? România n-are nevoie de autostrăzi!” – „Salarii? De ce, să le tocaţi prin malluri, pe tricouri roz cu paiete şi CDuri cu manele? Nu vă dăm!” – „Studii universitare? Minciuni! voi sunteţi nişte analfabeţi care vă duceţi la vrăjitoare (Melissa şi Vanessa) !”

3 gânduri despre „2011 n-a fost nici el un nou 2006

  1. ma astias nebuni care zic de ceausescu, astia nu gandesc frate deloc habar nau sa faca sa fie bine pt tara asta numa sa fure stiu si cicas oameni de afaceri toti hotii astia ,nu fac toti impreuna cat a facut ceausecu singur ,o fi avut ala 4 clase da lea dat lectii la tot

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.