Mahalaua de lux · Maşinile noastre pe care le iubim · Mitocănia salvează România

Aventuri la volan cu alcoolul în cap

Nişte băieţi dăştepţi din nobila clasă a capetelor-de-cretă propun modificarea Codului Rutier astfel încât pragul de alcoolemie de la care condusul maşinii capătă caracter infracţional să fie 0,5 la mie, faţă de 0,8 la mie în forma actuală a O.U.G. 195/2002.

Fiindcă aruncatul pietrei în apă de către un nebun -cum spunea proverbul strămoşesc- e sport naţional din 2006 încoace, seriosul ziar de importanţă naţională Gândul pretinde că această modificare ar fi intrat deja în vigoare de ieri, 1 ianuarie. Cum nimeni nu contestă ceea ce e scris negru pe alb, mai ales într-un ziar atât de serios, fondat de însuşi renumitul autor de SFuri CeTePel, Zoso e convins că încă de ieri trebuie să aibă grijă ce pune în gură înainte de a se urca la volan. Deşi în cazul lui nu alcoolul ar trebui să-l îngrijoreze când e vorba de luat ceva în gură…

Cu toate că Preafericitul Sataniel ne spune să credem şi să nu cercetăm, la o privire mai atentă aflăm că se întâmplă nişte lucruri mai ciudate cu Codul nostru Rutier, deşi lucrurile ciudate sunt atât de obişnuite la noi încât normalitatea a devenit anormală.

În primul rând, amendamentele propuse de Poliţia Română la Codul Rutier prin vocea chestorului Liviu Popa sunt în dezbaterea Camerei Deputaţilor, fiind necesară adoptarea lor în comisiile de specialitate, depunerea raportului şi votarea legii în forma actualizată. Ceea ce e cam greu să se întâmple acum, fiindcă Parlamentul e în vacanţă de la 24 decembrie 2011 la 1 februarie 2012, potrivit reglementărilor constituţionale privind activitatea sa.

În al doilea rând, singura modificare pe care o aduce data de 1 ianuarie în privinţa circulaţiei rutiere o reprezintă actualizarea punctului de amendă (10% din salariul minim pe economie) cu salariul minim pe economie care creşte de la 670 RON la 700 RON. Ceea ce înseamnă că amenzile rutiere se modifică astfel în mod automat, fără a mai fi necesară adoptarea unui act normativ.

Apropo, dragă şofer pilit, ar mai trebui să ştii pentru siguranţa propriei persoane şi a permisului următoarele despre efectele alcoolului:

– Alcoolmetrele Poliţiei au o eroare acceptată ceva mai mică de 0,05 la mie. Asta înseamnă că prin consumul unui pahar mic de vin sau a 2 pahare nu prea mari de bere, dacă aştepţi un interval de timp rezonabil înainte de a conduce, nu poţi da o alcoolemie care să te lase să circuli cu autobuzul.

– Efectul alcoolului consumat începe cam de la 6 minute după ingerare şi este maxim în intervalul 30-120 de minute după ingerare (sursa: prof. dr. Vladimir Beliş) după care scade progresiv.

– Peste aproximativ 4 ore de la ingerare, o cantitate moderată de alcool a fost deja procesată de organism şi alcoolmetrul nu o mai indică.

Deci, atâta vreme cât nu te îmbeţi ca Dorel când i s-a încheiat ziua de dat la lopată şi imediat după aceea să conduci, nu eşti într-un pericol major să rămâi un demn pasager al RATBului şi cu portofelul mai uşor cu câteva sute de lei.

PS Ca să fii sigur că vei avea ce conduce înainte de a conduce pilit, de aici aflăm cum scăpăm de ultima versiune a stupidei taxe de primă, secundă, terţă etc înmatriculare, poluare şi orice alte nume bizare vor mai inventa ei pentru ea:

http://www.greatnews.ro/index.php/ghiduri/taxa-de-poluare-2012-cum-scapi-de-ea-cum-iti-recuperezi-banii.html

4 gânduri despre „Aventuri la volan cu alcoolul în cap

 1. Se oate face un calcul simplu pentru predictia alcoolemiei imediat dupa ingestia de alcool persupunind ca se absoarbe imediat totul (presupunere simplificanta si nerealista). Tot ce trebuie stiut este ca alcoolul se distribuie in apa totala care este de 70% din greutate, dar nu numai aici.
  Ceea ce trebuie stiut, este cantitatea de alcool din bautura consumata.
  Am facut un calcul estimativ pentru 100 ml vin de 10% (cred ca e cam tare) la asultul de 70 de kilograme.
  10g de alcool pur in 49 de litri de apa, duce la maximul 0,3 g in litrul de singe. Ceea ce, dupa noua lege, este cam rsicant. Din doua pahare de vin mai tarisor, devii infractor.
  Cel mai bine este sa nu se consume alcool atunci cind se conduce, totusi.

 2. radioerevanDupă cum spuneau distinşii tovarăşi de la Radio Erevan, calculul ar fi la prima vedere foarte inteligent, cu excepţia micilor amănunte că un vin adevărat nu are 10% ci mai degrabă 12-14%, alcoolul nu se absoarbe în întregime în organism, altfel după primul păhărel de tărie am cădea laţi, e recomandabil să aştepţi un interval rezonabil de timp înainte de a conduce şi se întâmplă în Bucureşti, nu în Moscova…

 3. De acord. Intervalul cel mai rezonabil este 24 de ore. 🙂
  Nu prea am experienta cu vinul, de aceea am pus o concentratie ipotetica. Ceea ce nu face calculul incorect.
  In realitate lucram cu estimari, nu cu socoteli la picograme.
  Asta petru Radio Erevan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.