Crize · Presa noastră cea de toate zilele

Criza s-a terminat aşa cum a început

„Consumer borrowing (CICRTOT) in the U.S. surged in November by the most in 10 years, showing households are optimistic enough to take on debt and banks are willing to lend.

Credit increased by $20.4 billion, the biggest jump since November 2001, to $2.48 trillion, Federal Reserve figures showed today in Washington. The advance was almost twice as big as the highest forecast of 31 economists surveyed by Bloomberg News.”

Sursa: Bloomberg. Parcă spuneam eu ceva despre felul în care creditarea în ţara lui Barack-Vodă cel Negru a murit, a fost îngropată şi a înviat a treia zi după scripturi.

În acelaşi timp, şi în mod destul de surprinzător pentru gândirea economică prizonieră a formulelor, deşi în ultimul an se vorbea destul de mult despre inflaţie, tipărirea de dolari fără acoperire, cei 2300 de miliarde USD cheltuiţi de Fed-ul american etc iar valoarea dolarului ar fi trebuit, după toate regulile logicii să scadă, ea creşte. Şi nu ajustată din pix cu un procent nesemnificativ. A crescut cu 13% faţă de valoarea din 2008, raportată la valoarea tuturor monedelor uzitate în tranzacţiile financiare internaţionale, de la euro până la yen. Dacă în 2008 cineva a depus la o bancă oarecare 1000 USD, în prezent valoarea lor este superioară. Fără a mai socoti şi dobânda capitalizată.

După cum spunea un proverb strămoşesc, nu moare vulturul american când vor câinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.