Crize · Energie · Presa noastră cea de toate zilele

D-ale energiei

În judeţul Arad, din care măreaţa realizare a economiei socializde numită Petrom plecase în 1998 abandonând prospecţiunile, o companie privată numită Universal Premium a descoperit un zăcământ petrolifer estimat la 1 miliard de euro. Descoperirea are oarecari legături şi cu alte zăcăminte din Câmpia de Vest care au fost repuse în exploatare de către altă companie privată, Zeta Petroleum, după ce aceeaşi măreaţă realizare socializdă numită Petrom îşi băgase ceva în ele la finalul anilor ’90. Faptul că sub la fel de ilustra conducere socializdă a marii companii OM(uie-n)V(iteză) producţia naţională de petrol a scăzut de la 117000 barili/zi în 2009 la 88000 barili/zi în 2011 e probabil doar o banală coincidenţă, are cauze pur tehnice, nu are nicio legătură cu preţul petrolului şi al carburanţilor etc etc…

Importanţa zăcământului de la Pâncota-Arad nu stă în mărimea sa efectivă (dacă rezervele imediat exploatabile, care nu înseamnă decât 30-35% din cantitatea de petrol aflată în subteran, sunt evaluate la 1 miliard de euro, asta ar face cam 10,7 milioane de barili, adică ar asigura consumul naţional de petrol pentru numai câteva luni), ci în faptul că există. Mai precis, în ultimii 10 ani ai marelui conducător mic şi creţ numit Ceaşcă, prospecţiunile din Câmpia de Vest au fost puţin câte puţin abandonate, lăsate în paragină. O suprafaţă uriaşă, 1/14 din suprafaţa ţării, care dovedise că deţine rezerve de petrol, a fost scoasă din cărţi. Odată ce a venit Loviluţia şi criza din 1996-1999,  nimeni nu a mai pomenit ceva de ea. Deşi cererea naţională de petrol brut în timpul crizei CDR era, totuşi, mărişoară în comparaţie cu cea de azi, iar tendinţa de scădere se menţine în lume de prin 2010 încoace, atât datorită motoarelor moderne mai eficiente şi preţurilor mari care descurajează consumul, cât şi reducerii traficului maritim, probabil cel mai mare consumator dintre toţi. („The world is well-supplied with oil. Production is up, thanks to new fields in the U.S., Canada, Brazil, the former Soviet Union, and Africa, while consumption has actually fallen from a year ago in the U.S. and Europe and is growing only tepidly in the developing world”Sarah Emerson, Energy Security Analysis,  Wakefield, Massachussets.)

Din moment ce un număr mic de prospecţiuni au descoperit deja zăcăminte petrolifere de oarecare importanţă în mai puţin de un an, şi zăcăminte gazeifere de-a dreptul uriaşe faţă de mărimea ţării în Câmpia de Vest, Marea Neagră, Gorj şi Vaslui, înseamnă că o campanie de prospecţiuni susţinută poate scoate la suprafaţă zăcăminte mult mai importante, pentru a le înlocui pe cele descoperite în cele 2 valuri de prospecţiuni din trecut (epoca Regatului şi epoca 1955-1975).

Pentru cel flămând,  speranţa belşugului în viitorul apropiat poate fi uneori mai importantă decât pâinea de azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.