Crize · Energie · Maşinile noastre pe care le iubim · Politică · Presa noastră cea de toate zilele

Victor Ponta dă cu hibridu’ în baltă

 Simpaticul nostru viitor premier Victor Ponta (care e atât de sigur pe el încât nu mai aşteaptă votul ca să guverneze din palatul Victoria cum a spus el însuşi, o face direct de la viloiul naţionalizat din Kisseleff în care stă PSD fără chirie) a căzut el pe gânduri, cu o pernă pusă la îndemână să nu îşi rupă fundul în urma căderii, şi s-a tot gândit la problemele ţării până i s-a aprins un beculeţ: poluarea e de vină pentru tot, de la tăierea salariilor bugetarilor graşi până la umflarea impozitelor pe maşini ale privaţilor slabi.

După cum cariera lui de pilot de raliuri l-a învăţat să fie om de acţiune până la capăt, judecând în milisecunde, s-a ridicat omul nostru de unde căzuse pe gânduri, a stins beculeţul ca la Ora Pământului 2012 să nu consume energie şi a glăsuit dramatic: va exista o decizie prin care nicio instituţie publică nu va mai putea achiziţiona decât maşini care protejează mediul (…) îmi doresc să fie o maşină hibrid, care să polueze cat mai puţin.” Era firesc să se gândească în primul rând la un hibrid, atâta vreme cât e el însuşi liderul politic al unui hibrid jumătate liberal şi jumătate socialist, care guvernează fără voturi, dă salarii fără bani, ia decizii din opoziţie, e condus din umbră de un conservator care de fapt nu e preşedinte, dar vrea să fie Preşedinte, c-aşa-i în tenis.

Cu vreo 10 ani în urmă, mentorul său cu cele mai multe ouă numărate de la noi a luat o decizie de importanţă istorică (sau isterică, după perspectiva fiecăruia) care spunea cam aşa: pentru stimularea economiei naţionale, este necesar ca pentru şcolile săteşti să se achiziţioneze câte un school-bus galben cum are bunul său prieten Unchiu’ Sam, cu amendamentele că la noi acel school-bus trebuie să fie de la ARO, ca să nu îngropăm noi creaţia lui Tovarăşu’, trebuie să fie o făcătură din panouri nituite pe şasiu de ARO 324, că la ţară nu e nevoie de lux şi mai trebuie să fie furnizat de Stat care îl cumpără la nişte preţuri umflate, c-aşa-i în socealizmu’ multilateral dezvoltat. (De fapt, aşa spusese un capitalist la fel de multilateral dezvoltat, unu’ John Maynard Keynes, că trebuie procedat atunci când economia e într-o criză prelungită, stimulate achiziţiile Statului pentru a stimula la rândul lor producţia şi a micşora şomajul.)

 Acum, dacă nu mai merge cu (ce a mai rămas netăiat pentru fier vechi din) ARO, cel mai mare premier român din toate timpurile (abia încape pe uşă) vine şi el cu idei noi şi oameni vechi la timpuri noi: hai s-o îngrăşăm noi niţeluş pe coana Toyota, Statul ia hibrizii, noi luăm comisionu’, poporu’ o ia în mână, vorba Mihaelei Rădulescu, aşa cum a luat-o de fiecare dată.

De fapt, ca maşină de serviciu, hibridul era ideal într-o ţară normală cu un premier care nu a căzut cu tot cu maşina de raliu în capul său tare. Maşinile instituţiilor merg foarte rar la drum întins, niciodată pe distanţe mari de genul Bucureşti-Timişoara sau Bacău-Constanţa, 99% din timp se târăsc de la un semafor la altul, iar în traficul melcilor consumul de carburant al unei maşini clasice aproape se dublează (un autovehicul care consumă la drum întins 6-7 l/100 km va înghiţi sigur 11-12 l/100 km dacă acei 100 km reprezintă traversări ale bătrânei noastre Capitale din Militari în Pantelimon şi din Voluntari în Rahova, oricât de hDi, TDI, CDI sau CRDI ar fi el). Întrucât hibrizii folosesc motorul electric la viteze mici şi pentru acţionarea accesoriilor, consumul de carburant se reduce la un nivel aproape nesemnificativ.

Din nefericire, în lumea reală, Honda CRZ costă 19990 EUR şi Toyota Prius 31487 EUR, faţă de mai puţin de 7000 EUR pentru un Logan, astfel încât pe durata normală de viaţă a unei maşini, care reprezintă cam 15 ani, diferenţa de cost până la un Prius se traduce în 18200 de litri de benzină, sau o cisternă mare cu 5 axe, cu tot cu preţul umflat al benzinei cu care a binevoit să ne gratifice în mare sa înţelepciune compania de mâncat căcat numită OMV. Ceea ce înseamnă că geamantanul pe roţi numit Logan îşi poate asigura carburantul pe câţiva ani de zile şi tot ieşi mai ieftin decât cu hibridul.

Numai că moştenitorii lui Codaşu’ Nr. 1 al Carpaţilor,  Raţionalizatoru’ Benzinei cel Par şi Impar, nu prea au treabă cu regulile economiei.

Un gând despre „Victor Ponta dă cu hibridu’ în baltă

  1. Masina pe benzina e demodata. Polueaza, ocupa locuri de parcare, shi toata ziua numai accidente shi se creeaza probleme in trafic din pricina derbedeilor fraierilor si papagalilor pe 2 shi 4 roti. Din cele 100 de milioane de autovehicule ce vor fi produse pana in anul 2020, Bosch se astepta ca aproximatv trei milioane dintre acestea sa fie masini electrice sau hibride de tip plug-in (alimentabile la priza), iar alte sase milioane automobile hibride. Bateriile evolueaza destul de repede, shi ar fi evoluat shi mai repede daca petrolisti nu puneau din toate puterile piedici in calea automobilelor electrice. As ruga pe toti care posteaza shi glumesc pe seama „energiei alternative” shi a „energiei libere” sa se intereseze, sa afle cine a adus de fapt electricitatea in viata tuturor shi ce a vrut sa mai aduca Tesla Nikola pamantenilor!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.