Maşinile noastre pe care le iubim

De ce BMW e o marcă de 3 parale

Disclaimer: oricine va încerca să demonstreze că BMW e la nivelul anului 2012 o marcă de mai mult de 3 parale va fi imediat călcat de un Logan 1.4 argintiu şi chel ca o minge de fotbal, pe trecerea de pietoni, sub privirile a 3 piţipoance blonde cu tocuri de 25 cm şi fustă de 12 cm.

BMW cocalarescOrdinea priorităţilor pentru orice român modern adevărat între 15 şi 115 ani  arată cam aşa:

1. BMW.

2. Carburant pentru BMW.

3. Job, casă, distracţie, gagici etc

Fiindcă noi suntem o ţară de 3 parale, după cum au avut grijă s-o demonstreze iluştrii conducători pe care i-am avut,  începând cu Băsescu Traian şi mergând înapoi până la Carol al II-lea, era de aşteptat să avem în fruntea listei o marcă pe măsură. De altfel, tot la noi s-a inventat proverbul care pomeneşte de punerea căruţei înaintea boilor.

În teoria pe care are grijă să ne-o repete orice blogger adevărat cu regularitate, îţi iei BMW pentru nişte motive mai deosebite: eşti sărac, n-ai bani nici de şaorma, te mănâncă în fund, eşti cocalar, ţigan, îţi umblă şobolanul prin burtă de foame, stai în Ferentari cu chirie, porţi lanţ de tinichea aurită la gât, mănânci seminţe asortate cu Neumarkt la PET etc.

Un american pentru care timpul costă bani şi avea interesul să se exprime pe scurt rezuma teoria blogărească de la noi astfel: „First thing I can honestly say is; it seems every BMW driver drives like a dick. I dont know if they are truly a dick but they drive like a dick. I question if I too was like that in my BMW.” (Probabil că răspunsul e da, era şi el la fel. E un fel de virus cu care se impregnează la fabrică bemveurile şi care îşi sporeşte virulenţa în timp, cu cât înaintează în vârstă bemveul.)

După cum ne-a arătat criza care ne roade din 2008 încoace însă, nu e neapărată nevoie să  ai BMW  ca să fii o pulă cu urechi, ba chiar numărul lor e mai mare în Infiniti, Rolls-Royce şi Lamborghini, fiindcă dacă nici băieţii cu cravate de 500 USD de pe Wall Street nu sunt nişte penisuri cu urechi, atunci nimeni nu e. BMW nu e o marcă de 3 parale datorită calităţii umane de 3 parale a 75% dintre proprietari.

Succesul lui BMW,  renumele său şi poziţia pe piaţă se datorează unei mutări foarte inteligente pe care au făcut-o patronii săi, neamul Quandt, atunci când era necesară. Şi anume faptul că au pus o tehnologie avansată şi o calitate ridicată a construcţiei la dispoziţia plebei, în schimbul unui preţ cât de cât accesibil pentru populaţia medie. Este lucrul pe care constructorii mari generalişti, care îşi împărţeau modelele “pe clase” după segmentul de piaţă pe care îl vizau, nu l-au făcut. În cazul lui BMW, a fost la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, cu Ursuleţul. Nu 7-le E32, nici 850i sau 850CSi. Acelea erau modele de vârf, accesibile câtorva mii sau zeci de mii de oameni în toată lumea. Umilul Ursuleţ însă era o gură de aer pentru o piaţă care se sufoca sub normele de poluare şi consum. În epoca râşniţelor strangulate de catalizatoare primitive şi de carburantul de proastă calitate, vine o maşinuţă uşoară şi relativ accesibilă… cu motoare 6 în linie şi suspensii complete independente. Nu e de mirare faptul că occidentalii şi esticii deopotrivă s-au bătut pe el ca la cozile la carne de pe vremea lui Ceaşcă. A fost o repetare în formă modernă a manevrei făcute în 1938 cu BMW 328.

Sunt câteva companii în istorie care au ales această cale. La mijlocul anilor ’80, când tracţiunea integrală utilizabilă pe şosea nu era pentru majoritatea populaţiei obişnuite, o făcuse Subaru. La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor  ’80, când nu se auzea de turbo nici măcar din surprizele Turbo, fiindcă nu se inventaseră încă, a făcut-o Saab, cu 99 Turbo şi 900  Turbo. În anii ’60, când sistemele hidraulice erau apanajul aviaţiei, iar maşina publicului obişnuit (indiferent de averea clientului, de la Skoda Felicia până la Rolls-Royce Silver Cloud) avea o punte de camion cu arcuri lamelare pe spate, a făcut-o Citroen. În anii ’50, când aproape toţi carburanţii care se putea găsi la staţie aveau o cifră octanică de tot râsul şi puţină lume ar fi visat măcar la motor DOHC, a făcut-o Alfa Romeo cu seriile 1900 şi 1300 Giulietta. Chiar înainte de apariţia lui BMW 328 clasic, în epoca 1926-1938, un BMW avant la lettre a fost Riley – pentru un cost modic, clientul putea avea motor cu camere de ardere emisferice şi ax cu came dublu, greutate redusă şi performanţe sportive. Era primul GTI din istorie, într-o vreme când maşina era un lux inaccesibil majorităţii publicului.

Succesul a acţionat asupra managementului de la BMW ca un drog. I-a convins că pot fabrica orice fel de tigaie, cu condiţia să aibă i-Drive, xenoane, angel eyes şi să scrie pe fundul ei BMW. 316, 318, 320 s-au îngrăşat, au devenit greoaie, masive, costisitoare, nu mai sunt genul pe care îl poţi risca într-un condus sportiv.  X-urile s-au înmulţit ca ploşniţele, X1, X3, X5, X6 şi probabil că în viitor vor lua un cap tractor şi vor scrie pe el X10.

Între 2000 şi 2010, ştafeta progresului prin tehnologie şi preţ accesibil a preluat-o VAG. Faptul că vânzările lor au explodat în aceeaşi perioadă nu e întâmplător. La fel cum nu e întâmplător că după 2010 succesul VAG a început să pălească. Dacă ai pretenţii de expert în Diesel şi construieşti troace ca 2.0TDI/140, sau de urmaş al epocii lui Audi S1 şi RS2 şi scoţi la xerox vapoare care nu încap decât pe 2 locuri de parcare pe care lipeşti mândru emblema RS, după un timp se epuizează rezervele de prostie garnisită cu fiţe ale clientului şi începe şi el să mai deschidă ochii.

Nişte profesoraşi ne explicau prin anul II ceva legat de ciclul de viaţă al produsului, dar au uitat să precizeze că şi aceia care decid în privinţa asta sunt tot oameni şi uneori îl egalează în cocalarism pe clientul lor.

11 gânduri despre „De ce BMW e o marcă de 3 parale

 1. in prima parte nu ai dreptate, cocalarii sunt intr-un anumit procent peste tot pe unde sunt vitezomani, si italienii au si se injura prin trafic ca porcii, si americanii au…. etc.
  Partea a doua, da, ai dreptate, nu mai face nimeni masini dupa principiile de baza.
  A facut Dacia o masina dupa principiile simple si de aia se intreaba toti cocalarii „cine a cumparat atatea sute de mii”.

  1. Eu n-am dreptate „în prima parte”, fiindcă n-am spus-o eu. O simplă căutare cu Google demonstrează cine şi de ce a spus că dacă ai BMW şi mai ales Ursuleţ eşti sărac, eşti cocalar, ţigan, îţi umblă şobolanul prin burtă de foame, claxonezi după piţipoance la semafor, pui benzină de 10 lei pe care ţi-i rupi din banii de şaorma etc. Deci îţi cam pui mâna în cap 🙂

 2. BAI LINGAULE CE STII U BAI CACATULE? …. pleaca-n pula mea d-aci. BMW-ul presupune putere, viteza, benzina, bani. La demaraje,viteza si stabilitate intotdeauna BMW Rulz.

 3. dpdv dinamic bmw-ul sta mai bine. E peste Audi si alte troace si infectii de masini. audi nu isi justifica banii, motivul principal fiind vw. prima conditie a fomistului cu masina e sa fie germana. a doua e sa fie TDI, „ca mananca mult pa benzina”. oricum bmw’ul este masina sport . In rest toate jafurile, haudi, seat, orezaria de Subaru si hipstarii aia cu Saab. Toti taranii cocalari cumpara masini, VW sau cine stie ce orezarii ordinare si/sau le modifica dupa cum vrea neuronul lor „jmecher”. cocalarii in tuning cred ca daca iti pui o toba luata din piata si niste beculetze acompaniate de niste geamuri fumurii la Golfu mostenit de la mata esti cel mai tare tunat din oras si merg pe strada cu muzica la maxim de zici ca ar avea ditamai mai bolidu’

  1. Tarani prosti si fomisti idioti ce sunt… roman tipic fustrat de caruta personala. vorbesti ca un cocalar, te imbraci ca un cocalar shi probabil ai si cine stie ce mashina de cocalar, ursuletu mostenit de la buinica-tu, care era securist. Sa nu crezi ca vreun Mertzan sau vreun BMW e bo$$u tau, tu esti bo$$u lor, iar eu sunt bo$$u tau, dea? Esti cel mai respectat cocalar de la tine de pe ulita, sa moara Salam.

 4. Priviti in jurul vostru cati tarani /tigani/cocalari sunt in Dacia, Renault, Opel , Ford etc. Numai Bmw-urile si Mercedesurile le vedeti frustratilor. In Romania BMW sh luat din jarmania a devenit masina cocalarului sau a tiganului care este burtos si cu lant de aur peste tricou negru. Ai BMW seria 5 esti mai bun decat vecinul care are BMW seria 3.

 5. eu zic ca esti un frustrat dute tata si te plimba cu loganu saracule scoateti consumu tau de 6 in oras si piesele tale ieftine ca esti un obosit frustrat care nu face alceva decat sa comenteze la ceva ce nu va avea nici o data din cauza ca nu isi permite sa aiba sa intretina sau sa ai puna benzina !prost frustrat c esti

  1. Sa ai BMW sau oricare alta caruta e tot o masina problema e ca unii se uita la sigla ca la o minune pentru care trag cu dintii cateodata pt ea, daca sunteti Shumahari, puneti mana si banii si inchiriati piste pe care sa va dati cu masiniile, sau sunteti Shumahari numai ca sa va vada altii… se vede cat va ganditi la voi…!!

 6. Cum reusesc frustati astia sa posede un carnet de conducere?De nu se fac controale la cei care iau dat un carnet ?Cum reusesc sa treaca de controlul psihologic?De ce doctorului cu care trece acest test i se mai permite sa practice?CHIAR NIMENI NU ARE NICI UN FEL DE RESPONSABILITATE IN ASTFEL DE CAZURI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.