Crize · D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Droguri · Mahalaua de lux

Să discriminaţi bine!

Urban Streetz Winnie the Pooh rapper

Un băiat foarte premiat în cariera de bloggăr şi care are iel valoare zice că atunci când ţi-ai câştigat o poreclă de dur (în limitele româneşti ale scării Mohs a durilor de carton, care sunt pe undeva la nivelul cartonului ud) ţi-ai pierdut automat dreptul la prezumţia de nevinovăţie – de fapt chiar sugerează că meriţi să fii condamnat numai pentru asta, ca Iepuraşul dintr-un oarecare banc, care nu avea şapcă. (Aşa încât te asiguri mai înainte că ai şapcă. Pusă invers.) Dacă nu ar fi făcut parte din (ig)nobila categorie a motocicliştilor care se luptă de dimineaţa până seara cu tinichelele atârnate de coadă, sau, mă rog, de tobele lor de eşapament din carbon („donator de organe, violator de babe, să te opreşti în primul stâlp, mă bucur de câte ori moare un golan ca voi etc”) ar fi fost de înţeles să aibă o asemenea atitudine faţă de alţii…

Una din chestiile la fel de iritante ca un ardei iute în partea dorsală pentru generaţiile crescute în comunism e faptul că sistemele legale şi sociale moderne nu discriminează, sau cel puţin nu ar trebui să discrimineze, nu există sau nu ar trebui să existe interdicţii fără motiv, nu eşti obligat să pupi în cur pe nimeni decât dacă vrei să obţii ceva de la acela. De asta aberează de dimineaţa până seara că „tinerii ăştia”, „golanii ăilalţi” sau „ţiganii ăia” ar trebui într-un fel să fie supuşi unui regim discriminatoriu, „că n-are ei faţă să aibă maşină, diplomă sau job”.

S-a vorbit deja între 2006-2010 printre postacii de bloguri şi forumuri de interzicerea dreptului la vot, a dreptului la angajare şi a altora pentru tinerii între 18-25 de ani („ăştia oricum nare nimik în cap şi e toţi băsişti că îl vede pă ăla prost şi beţiv k ei”). În 2007 de interzicerea dreptului de a cumpăra proprietăţi, de a se angaja sau de a deţine funcţii publice pentru cine nu e ortodox („ce ne trebuie toţi homosexualii şi destrăbălaţii ăia care nu merge la biserică, 87% din populaţie e creştină şi ortodoxă, restul pot să crape toţi”). De interzicerea automobilelor private („oricum românii e nişte impotenţi cu pula mică, îi dă tare pă şosea k să compenseze, ia să mai mergă cu autobuzu”), ba chiar şi de confiscarea caselor şi apartamentelor şi aruncarea în stradă a proprietarilor („nu merită miticii ăia borâţi să aibă case, ia să le ia Statu şi să le dea la lumea harnică din provincie”).

Cum ar fi să ceară postăcimea împuşcarea tuturor Cioabelor, Clămparilor, Duduienilor şi altor zburătoare pe măsură, fiindcă dacă au o reputaţie de bandiţi e destul ca să îi lichidăm fără proces?.. 🙂

…Cu vreo 20 de ani în urmă, într-o ţară mare de pe la Vest condusă de un Preşedinte pe care stângiştii moderni îl tratează de Marele Satan, cum i-au zis iranienii, un băiat simpatic şi blond pe nume Jeffrey Dahmer a răpit, violat, asasinat, tăiat în bucăţi şi pus în acid, găurit pe viu cu bormaşina pe cine i-a plăcut, şi nici Dracu’ nu l-a putut bănui, ba chiar nişte Garcea de-ai lor cu pistolul la şold şi cu ochelarii Ray-Ban pe nas l-au favorizat ori de câte ori a fost cercetat şi au închis ochii când motivele de a fi suspicioşi ar fi fost evidente şi pentru Bulă.

În atmosfera mizerabilă de atunci, cu împuşcăturile şi cocaina la ordinea zilei, pentru publicul cu puţine clase şi mult orgoliu din care se recrutau poliţiştii şi ipoteticii martori, infractorul tipic era negru sau hispanic, derbedeu, fără serviciu, fără şcoală, cu pistolul în buzunarul pantalonilor de 3 ori mai largi decât ar fi trebuit, vorbind în dialect şi folosind mutha’fuckah în loc de semn de punctuaţie, iar „infracţiune gravă” pentru ei însemna trafic de droguri sau asasinat între dealerii de droguri.

Un muncitor industrial alb (chiar germanic-american!), aparent sănătos şi arătos, cu o figură rasată, veteran al Armatei SUA, cu job stabil şi un apartament elegant închiriat era deasupra oricăror bănuieli până când a fost prins din întâmplare asupra faptului. Nu avea faţă de infractor în ochii lor.

Cu câteva luni în urmă, un blogger musulman a întrebat cam aşa:  autorul atentatului din Aurora, Colorado deţinea 4 arme de foc, 6350 de cartuşe şi o vestă antiglonţ în mod legal, trecuse cu bine de background check (echivalentul cazierului)… dacă ar fi fost americano-arab, brunet şi cu nume ce suna a Golful Persic şi s-ar fi dus cu keffiyahul pe cap să îşi cumpere 4 arme şi 6350 de cartuşe, cât timp ar fi trecut până când avea cătuşele la mâini, chiar fără nicio acuzaţie?

10 gânduri despre „Să discriminaţi bine!

 1. Lasand la o parte exemplele, asta cam suna putin a episod recent din South Park (cel cu „The UPS Man”) in care o firma de securitate facuse niste filme in care cineva se mira ca „even white men could become criminals”.

  1. …Oare de ce orice comentariu despre o faptă antisocială care nu e neapărat tratată ca o infracţiune (accident, contravenţie rutieră, nereguli în contabilitate, beţie+scandal etc) începe cu acuzaţii inventate de genul „n-are şcoală, e de la ţară, e cocalar, e curvă, e incult/ă, e ţigan, e ţăran de la Moldova, n-are faţă, adevăraţii oameni cu şcoală sunt săraci, modeşti şi au credite etc”? (În realitate, cel implicat probabil are şi şcoală şi orice altceva şi nu are nicio treabă cu ţiganii şi nici cu Moldova.)

   ~Nautilus

  1. Şi bloggărul nostru premiat e motociclist, nu? 😛

   Păi hai să-l luăm la puricat şi pe el, trimitem DNAul să îl întrebe de unde are bani de motor, trimitem ANAF să îl întrebe dacă are impozitele plătite la zi, DIICOT să îl întrebe dacă nu umblă cu droguri şi nu plasează gagici în Italia, şi în cele din urmă trimitem nişte miliţieni să îl bată cu rotisorul şi nişte legionari să îl împuşte şi să îl agaţe în cârlig, fiindcă trebuie el să fie vinovat de ceva, mai ales că e motociclist şi are porecla pe care o are…

   Doar el a dat de înţeles că îl doare în vârful pulii de lege şi de drepturile omului.

   ~Nautilus

   1. Discutia e concentrata prea mult pe un singur om, cu-atat mai putin cu cat atitudinea e generala si cred ca o practicam mai toti la un punct, inconstient. Face parte din mecanismul nostru nativ de stereotipare.

    Ce ma irita este insa promovarea si incurajarea ei in sursele media clasice, de masa. Jurnalistii se mira efectiv cand un infractor „nu e tigan, n-are patru clase etc…”.

 2. E o diferenţă între a face ceva inconştient şi a lăsa inconştienţa să îi bage pe unii în puşcărie şi să îi scoată pe alţii.

  Mai ales când un anume călugăr scapă cu o pedeapsă ridicolă pentru asasinat şi tortură, în timp ce alţii intră pentru ani buni la Jilava fiindcă a urlat presa că sunt cocalari.

  Aşa, ca o curiozitate de „Ştiaţi că?..”, un băiat tare simpatic pe numele său Constantinos Passaris a devenit brusc foarte religios, se roagă toată ziua, se spovedeşte şi se împărtăşeşte la un popă care îl vizitează la închisoare.

  Motivul? La împlinirea a 20 de ani din pedeapsă, adică în 2021, va fi evaluată purtarea sa.

  Fiindcă trăim în ţara de talibani condusă din umbră de Preafericitu’ Sataniel bărbosu’, oare ce se întâmplă când judecătorii şi presa aud din gura unui preot că un fioros criminal s-a convertit peste noapte şi că vrea să devină călugăr dacă va fi eliberat?.. 😛

  ~Nautilus

 3. porecla de dur de sal ne pisem toti romani pe el – ala nu ie smecher ie un fraier si un tigan borat. nume reale tiganesti luate de pe un chat room: Stilatu, Colectionarul,Mafiotu, Jmecheru-Jmecherilor, Greu-Greilor, jupanu, bosu si cum isi mai zic ei. nume de viitori puscariasi are sunt si porecle

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.