Românii noştri cu care ne mândrim

Stai, că trage bloggăru’!

Bloggeriţă româncă înfuriată, fugiţi cât mai puteţi!

Fiindcă orice rromân verde (la figură, ca un biciclist olandez care a tras prea multă iarbă şi se împleticeşte spre budă) e mare fan al fosilei vii numită popular Comisarul Moldovan, una din dorinţele sale manifestată de câte ori trece printr-un cartier mai rău famat e să aibă pistol, ca americanii. Nu că i-ar fi prea util, cu ceva vreme în urmă alt rromân verde într-un cartier rău famat a zis că pistolul e prea mic pentru un Superman ca el şi a folosit 1500 kg de fier ca pe o bâtă, dar tot nu i-a folosit la nimic, maşina a ajuns epavă şi el şi-a luat vreo 6 ani acolo unde e şi Adrian Născase.

Cum bloggerii noştri crescuţi în patria cu IQ mediu de 94 sclipesc de inteligenţă de parcă i-ar lumina cineva cu lanterna în ureche şi sunt viteji după război, pun şi ei mâna pe arma pe care o au la îndemână, adică părerea, şi începă să dea cu părerea în dreapta şi-n stânga.

Exemplu nr. 1, viteazul veteran al Armatei Române Arhi:

„În rromânia nu ai voie să ai armă. Jucării cu aer comprimat, bile și alte porcării, pentru care poliția te verifică ți în fund, la care îți trebuie fișete pentru armă și separat pentru muniție, nu ai voie să le vinzi, trebuie să le donezi etc”

Exemplu nr. 2, şi mai viteazul blogger pasionat de arme de foc:

„Sunteti sau nu de acord cu detinerea armelor de foc (cu gloante, nu bile de cauciuc) de catre populatie? Nu ma refer la modul ca sa se dea la tot omul cate una, sa ajunga pentru toti. Tot cu permis sa o poti lua, tot cu testari psihologice, etc” (cititorii lui, aşa de viteji încât se ascund sub pat: nu, de ce să aibă toţi nebunii, ne împuşcă-n trafic, se omoară toţi între ei, nu, nu, nuuuu, nuuuuuuuu!..)

N-or fi ei de acord cu deţinerea armelor de foc, dar nu ar strica să te documentezi un pic înainte de a vorbi şi să afli că autorităţile sunt de acord tocmai cu acest lucru, şi chiar în momentul de faţă.

Mai precis, Legea 295/2004 actualizată prin Legea 117/2011 reglementează regimul armelor de foc care pot fi deţinute în proprietate de populaţie:

Art. 6 – Condiţii generale privind deţinerea armelor

(1) Orice persoană fizică sau juridică care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege are dreptul să deţină la domiciliul, reşedinţa, sediul sau punctul de lucru arme şi muniţii.

Cine sunt persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege?

Art. 34 – Persoanele incluse într-un program de protecţie a martorilor pot păstra, purta şi folosi armele înscrise în permisul de armă numai în condiţiile stabilite în protocolul de protecţie, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 31-33.

Art. 35 – Dreptul de a purta şi folosi armele de vânătoare se acordă, în condiţiile prezentei legi, persoanelor care deţin permis de vânătoare eliberat de autorităţile române.

Art. 39(1) Dreptul de a purta şi folosi arme de tir se acordă, în condiţiile prezentei legi, numai sportivilor de tir categoria I ori membri ai loturilor naţionale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum şi antrenorilor şi instructorilor în poligonul de tragere.

Art. 41 – Condiţiile în care persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice pot purta şi folosi arme letale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se stabilesc prin legile speciale care reglementează atribuţiile acestora.

Art. 43Colecţionarii de arme pot procura şi deţine, numai la locul unde se află colecţia de arme, cel mult 25 de cartuşe cu proiectil şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru o armă lungă sau pentru o armă scurtă dintre cele prevăzute la categoria B pct. 7 din anexă, proiectate până în anul 1945 inclusiv, în condiţiile prevăzute la art. 27 alin. (4)

Până acum am stabilit cine are dreptul să deţină arme letale, cu glonţ sau alice. (În cazul în care vrei să îţi iei tun Reşiţa de 75mm, poate că ar trebui să te gândeşti de mai multe ori dacă ai unde să-l ţii. Are câteva tone bune.)

Cine se poate apăra cu arma de foc? În afară de persoanele care sunt prevăzute de art. 34 şi art. 41, care au implicit acest drept?

Art. 372) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), armele de vânătoare pot fi folosite şi în caz de legitimă apărare, stare de necesitate ori caz fortuit, în condiţiile legii.

Art. 27(4) Titularii dreptului de deţinere pot folosi o armă dintre cele deţinute, menţionată în mod expres în permisul de armă, numai în locul unde se află arma deţinută sau colecţia, în caz de legitimă apărare. În cazul în care titularul dreptului de deţinere a făcut uz de armă, are obligaţia să acţioneze în condiţiile prevăzute la art. 33 alin. (1) şi (2).

În concluzie, dragă cititorule, dacă ţii neapărat să fii purtător de puşcă sau carabină, nu te împiedică nimeni să parcurgi întreaga procedură legală pentru a deveni vânător (cazierul, înscrierea în asociaţie, stagiatura, examenul teoretic şi cel cu arma, analizele, cursul de arme de foc, al doilea examen teoretic şi cel cu arma, achiziţia puşcociului) sau pentru a deveni colecţionar de arme de foc. Dacă ţi-o permiţi. Nu numai din punct de vedere financiar, ci şi prin timpul pierdut, luni de zile. Nu există beneficii fără efort. Nici chiar dacă ai fi Simona Sensual,  până şi atunci ai de făcut multe eforturi la verticală şi orizontală.

Colecţia de arme de foc poate include orice armă lungă sau scurtă de interes istoric fabricată înainte de 1945 – vrei P 08 Parabellum? Colt M1911? P38? Mauser 98? Mosin-Nagant M1891/30? MG-42? Ciubucul tău. Cât timp arma se află în casă, eşti în regulă cu legea. Mai complicat e atunci când vrei să tragi cu ea, fiindcă arma de colecţie, spre deosebire de cea de vânătoare, este înscrisă în permisul de tip A (deţinere) şi poate fi deplasată la poligon numai cu autorizaţie de la AEST. În timp ce pentru arma de vânătoare se acordă dreptul de port şi folosire (permis tip B). Şi cu mica precizare că perechea de coaie în plus care îţi creşte când te-ai văzut cu Coltul .45 în fişet e a Dracului de scumpă. Un Colt M1911 care a aparţinut Armatei SUA se vinde cu 900-1300 USD, fără taxe şi transport. Cel mai ieftin P 08 capabil încă să tragă te costă cel puţin 3000 USD. Unul cu ţeavă lungă, modelul pentru artilerie, te duce uşor la 5500-6000 USD. S-ar putea să fie nevoie să îţi vinzi Bemveul cu tuning stil coteţ, în cazul ipotetic şi improbabil în care îţi dă cineva 6000 USD pe el.

Aşa încât, dacă nici măcar procedura legală necesară pentru a deveni vânător sau colecţionar nu ţi-o permiţi, sau eşti prea leneş îngrămădit ca să faci o şcoală şi să dai nişte examene, poate că ar trebui să mai reflectezi niţeluş dacă e sigur pentru societate să ai o armă de foc fără examene şi analize. Poate îţi vine ideea să dormi cu ea încărcată şi dezasigurată sub pernă, şi puşcoacea se descarcă în căpăţâna ta. E o pierdere pentru Stat, îi scade cu o unitate forţa de muncă, numărul de contribuabili, numărul de votanţi…

De, şi pasiunea asta pentru armele de foc cu cheltuială şi efort se ţine.

50 de gânduri despre „Stai, că trage bloggăru’!

 1. Idiotii care se gandesc cu jind la panoplia de arme de foc pe care-ar putea s-o aibe de-asupra caloriferului uita un aspect vital: daca tu, x, cetatean „responsabil” veia vea acces la a cumpara usor un pistol sau pusca cu glont pentru propria protectie, o vei face intr-un cadru in care infractorii vor avea acces la arme mult mai „grele” si tu oricum vei ramane in urma. Ca doar nu se-asteapta ca ei sa-si cumpere AKM-uri si infractorii sa ramana la pistol cu gaze sau cu bile de cauciuc.
  Trecand peste faptul ca romanii sunt de fel iresponsabili si needucati (vezi ‘jdemii de incidente violente in trafic si scoli), o masura de liberalizare a accesului la arme aruncand tara in haos.

  1. Greşit, din 4 motive:

   1. Panoplia o pot avea chiar acum, dacă au răbdarea şi banii pentru a trece prin procedura legală (durează cam 1 an) pentru a deveni vânători sau colecţionari autorizaţi. Ceea ce nu au acum e dreptul de a purta armele care nu sunt de vânătoare (pistol sau altă armă scurtă) în afara casei. (Ceea ce, surpriză-surpriză, ne apropie de situaţia din SUA: la ei e foarte uşor să deţii cam orice armă în casă, nici măcar nu ţi se cere permis, dar dacă vrei să ai concealed carry şi să ieşi cu ele în public, e cam complicat.)

   2. Un adevărat infractor îşi cumpără Makarov sau AKM cu 100 EUR de la moldoveni chiar acum. Nu are niciun motiv să aştepte să rămână în urma cuiva. Jafurile comise cu arme de foc au demonstrat-o de mai multe ori.

   3. Eu am armă cu glonţ, şi la fel au alţi 136 000 de civili, dintre care 60 000 – 65 000 sunt vânători autorizaţi, şi în viitorul apropiat o să am şi armă cu alice, şi după cum se vede mai sus nu am deloc motive mă plâng de ea 😀

   4. Panoplia de arme de deasupra caloriferului cuprinde arme nefuncţionale. Orice armă de foc funcţională se ţine în fişetul ei metalic, cu cheia pusă bine. Când nu s-a întâmplat aşa, spre exemplu în cazul unui moş care a venit de la vânătoare şi a lăsat puşca încărcată în afara fişetului, nepotu-său a găsit arma şi s-a jucat cu ea până când s-a descărcat în capul altui copil.

 2. Mno, da tu nu poti fara sa faci o referinta la vreun blogger ceva…e musai.

  Altfel, am scris si eu despre arme de autoaparare prin 2008, dar nu mai arunc link-ul. Pe-atunci erau inca legale electrosocurile. Personal, as prefera ca tot genul asta de arme sa ramana legale (doar spray paralizant mai poti purta la tine), desi undeva…nu m-ar deranja in mod deosebit o lege care sa apere detinerea armelor de foc, cat timp posesia ar fi puternic conditionata (nu doar medical, ci si social).

  1. 1. Posesia este condiţionată. Condiţiile sunt porceşti.

   Dar faptul că sunt porceşti este un examen suplimentar: dacă ai ambiţia să treci prin toate furcile caudine fără să dai înapoi, se presupune că ai şi autodisciplină în păstrarea şi utilizarea armei şi nu o scoţi să o fluturi ca şi cum ar fi un prelungitor de p–ă 🙂

   2. Chiar dacă deţinerea armei de foc ar presupune condiţii mai puţin porceşti, nu înseamnă că şi-ar permite-o oricine. Ai 1300 USD (cu transport şi taxe aşteaptă-te la 2000) ca să dai pe Colt M1911?

   …În altă ordine de idei, ai 4400 EUR de aruncat pe o MG-42 modificată să tragă numai semiautomat? 😛

  2. Ai zis ca electrosocul e ilegal, mai nou? Ceva articol?Ca pe asta nu o stiam, nici nu inteleg de ce ar fi ca e mai „light” decat spray-ul .In anumite limite na.

 3. 1.Sau ca ai o obsesie suficient de puternica 🙂

  2.Poti lua un pistolet la 15-20 de milioane (nu stiu cat de usor il poti inregistra dupa). De la distanta mica si medie, chiar si ala poate fi periculos.

 4. Cei care nu au tras în viaţa lor (era bună la ceva şi recrutarea în viteaza Armată Română) au tendinţa să interpreteze lucrurile din perspectiva Comisarului Moldovan. Adică să creadă că pistolul e ceva magic, îl ridici, ocheşti şi poc, adversarul cade lovit exact în cap.

  Spre deosebire de carabină şi oricare armă care poate fi epolată, a cărei mânuire poate fi învăţată rapid, în câteva reprize de tir, pistolul e al Dracului de greu de stăpânit. Dacă nu ai antrenament măsurat în mii de cartuşe, chiar şi la distanţe mici, 5-10 metri, o să tragi prin copaci.

  Cu ceva luni în urmă, la poligon vine un cuplu de băetzaşi să exerseze cu pistolul cu bilă pe siluete. Ţinta, o siluetă pusă la 15 m. Mai era un tip de pe la SPP sau alt „Serviciu”, care chiar trăgea precum Comisarul Moldovan, cu pistolul lui în 9x19mm.

  Bravii purtători de plici cu bilă n-au reuşit să nimerească ţinta la 15 m cu niciuna dintre bile, până când instructorul pe de o parte şi pistolarul nostru de cealaltă n-au mutat ţinta la 10 m şi nu le-au arătat cum să ţină jaful de pistol corect în mână. Și nici atunci n-au făcut vreo mare brânză.

  La un moment dat, pun eu carabina pe trepied şi încep să scot muniţia din cutie. Nu era mare sculă nici ea, doar .223 Rem (versiunea civilă a lui 5,56 NATO), dar arăta impresionant alături de 9×19.

  Unul dintre ei (făcând o mutră mirată): „Ce e asta?..” (În spatele meu, instructorul îşi muşca buza să nu bufnească în râs.)

  Eu (indiferent): „E cel mai mic calibru care se poate folosi legal la vânătoare”.

  Ăluia îi pică falca, oarecum ca în desenele animate.

  (Instructorul abia se mai ţinea de râs 😀 )

  1. Nu stiu ce sa zic aici. Cunosc o groaza de oameni care au tras si trag cu arma, pe langa anii de „Airsoft” cu arme de aceeasi greutate cu cele reale. Ii cunosc, dar nu le-as da vreo arma reala pe mana.

   1. Ar trebui să fii foarte prudent cu comentarii de genul „gigelului ăla eu nu i-aş da armă / permis de conducere / nu l-aş angaja / aş face în aşa fel încât să nu ia credit / l-aş pune să dea examen înainte de a avea dreptul să facă copii”.

    Mai ales că am auzit mai nou de la un personaj aproape la fel de dăştept ca Vanghelie că „tinerii” sau „categoria sub xx ani” ar trebui să nu aibă dreptul de a cumpăra case şi proprietăţi 🙂

 5. Asa ca sa ma laud ca un roman verde, am tras si eu cu pusca. N-am avut „onoarea” sa ajung prin armata dar cand ma plimbam eu prin lume, in Finlanda am cunoscut un nene evreu destul de plictisit el asa si m-a invitat cu el la poligon.
  Acolo orice pamantean care se respecta are cel putin o pusca de vanatoare. Omul nostru avea doar o carabina asa de placere si un Glock de autoparare (reflex evreiesc) zicea el. Pentru ca eram 2 a facut rost de inca o pusca, de data asta pusca de tir. Carabina avea luneta dar nu era prea bine reglata si mie oricum nu imi prea plac armele mici cu luneta asa ca am ales pusca olimpica si pentru ca tocmai ma uitasem la filmul asta :
  http://www.imdb.com/title/tt0215750/
  Ce sa spun, m-am indragostit instant de armele de foc. Dupa sesiunea aceea de tir mi-am dat seama ca 99% din filmele de actiune in care se trage cu pusca sunt complet aiurea. Mi-am propus ca pe viitor (cand o sa fiu putred de bogat) sa imi iau si eu o pusca de tir sa imi permit asa odata pe saptamana sa ma duc la poligon 1-2 ore.
  Intre timp am incercat un arc traditional hun. Scula e beton, cu conditia sa ai brate pentru asa ceva.
  Vis a vis de serviciul militar – in Elvetia orice barbat care a efectuat stagiul militar, poate ramane in rezerva complet echipat – M16, uniforma, munitie, etc. Toate sunt depozitate fain frumos intr-un dulap cu cheie. In caz de scandal (cine dracu ar ataca Elvetia?) primeste un telefon si in jumatate de ora se prezinta la centrul regional complet echipat. In total sunt vre-o 400.000 de insi. Cate scandaluri domestice cu impuscaturi au fost in Elvetia in ultimul timp? Eu unul nu prea am auzit de asa ceva…

  1. 1. Pentru faptul că ai învăţat să tragi, meriţi felicitări. Dar cât timp nu te crezi Comisarul Moldovan şi nu pofteşti la pistol fără să ai calificarea pentru asta, nu eşti suficient de verde. Am văzut eu nişte exemplare verzi-verzi pe la cursul de arme, greenhorni ca pe vremea lui Karl May, care la examen trăgeau pe pereţi 🙂

   2. 99% dintre filmele de acţiune în care se trage cu puşca şi 100% din cele în care se trage cu pistolul. În ziua în care cineva care ţine pistolul culcat pe o latură cu o singură mână şi trage de la şold gangsta-style o să nimerească intenţionat un obiect mai mare decât un camion, eu pun ketchup pe pistolul ăla şi îl mănânc.

   3. La americani (pe care verzii noştri îi porcăie ori de câte ori au ocazia „că ăia are arme şi să împuşcă”), 1 om din 22 e vânător autorizat şi trage cu puşca. La nordicii pe care aceiaşi verzi îi pupă în cur, 1 om din 4 e în aceeaşi situaţie 😀

   4. Nu e neapărată nevoie să fii putred de bogat. Dacă eram eu în situaţia asta, îmi permiteam să îi pun pe alţii să scrie pe blog în locul meu.

 6. Tu incerci sa reinventezi teoria chibritului?! 😀 Intr’o tara in care oricum nebunia si nebunii sunt o moda numai armele de foc ne mai lipsesc.
  Din punctul meu de vedere, orice civil nu are ce face cu o arma de foc. Pentru autoaparare o arma cu bile de cauciuc sau gaze este mai mult decat suficienta. Numai in USA iti poti cumpara si tanc daca ai bani … culmea ca nu ii intreaba nimeni la ce dracu le trebuie?! 😀 😀

  1. Am o gramada de cunoscuti cu o maciuca sau bata de basseball la indemana.
   Ma uit la ei si mie mila. Eu cand aveam masina – aia de servici – aveam o ranga de 80 cm lungime si vre-o 3-4 kile greutate, evident era o scula nu o arma dar romanu se pricepe de mii de ani sa isi transforme sculele in arme.
   Ce pistoale? ce arme de foc ? alea „ie” scumpe! o ranga adevarata e „the real deal”.
   Si daca tot suntem la arme albe am vazut la un amic un baston telescopic de metal, el lucreaza la Jandarmerie si e foarte utila scula respectiva.

   @Nautilus – armele de foc sunt cool dar acuma e la moda sa te bati cu topoarele – vezi ultimul film al lui Stalone.
   Eu unul as prefera un arc tzapan, potrivit pentru fizicul meu. Te poti antrena cu el fara sa trezesti vecinii.

   1. …A zis cineva că ai dreptul în vreo ţară civilizată să umbli cu puşcociul după tine aşa cum ai face cu levierul sau cu bâta?

    Ia gândeşte-te un pic, cu bâta îi dai în cap numai hoţului sau agresorului, în timp ce cu un glonte împuşti pe cine ştie ce trecător nevinovat.

    Dacă se pune problema să intre hoţii peste tine în casă ca peste Iovan e o treabă mult mai gravă, trebuie să tragi că altfel îţi fac ei felul.

 7. Si la ei este la fel …. nu iti este livrat cu armament … dar te poti opri cu el la magazinul de arme din colt si iti poti cumpara tot ce ai nevoie … si chiar extra. 😀

  La noi mai este o conditie … sa imbraci senilele in cauciuc. 😀

  1. 1. Nu e. Altfel orice excavator sau buldozer ar fi trebuit să aibă papuci de şenile din cauciuc.

   2. Dacă din punctul tău de vedere nu ai ce face cu armele (mai ales când nebunii sunt la modă, după cum spunea medicul psihopat… psihiatru Florin Tudose), i-ai putea scrie lui Adrian Iovan, ca să îţi explice el 😛

 8. Sa fiu sincer nu am nevoie ca nimeni sa ma convinga, traiesc printre ei pe principiul:

  „Care nu e prost e nebun … din pacate procentul celor dintai creste de la o zi la alta!”

  1. E amuzant faptul că vezi pericolul cel mai mare în faptul că procentul celor dintâi, adică al proştilor, creşte, deci ei sunt mai periculoşi ca nebunii adevăraţi.

   Mai ales că se apropie alegerile şi proştii periculoşi se mobilizează 🙂

   1. Nebunii nu sunt periculosi pentru ca nebunia este doar o forma de expresie a naturi umane pusa intr’o anumita categorie de oameni. Unii nebuni isi manifesta nebunia in mod creativ … de aia am zis eu mereu ca „arta nu este o forma de expresie a creatiei umane si a nebuniei noastre!” 😀

    Cu prostii in schimb e foarte grava treaba … pentru ca si daca vrei sa ii ignori nu poti … tinand neaparat sa iti arate cat de prosti sunt prin toate mijloacele de exprimare posibile si mai ales imposibile. A inceput sezonul la prostii … atentie ca sunt multi .. tare multi.

   2. Motivul pentru care proştii sunt periculoşi doar cu ştampila de vot în mână şi nu altcumva: prostul fudul, chiar şi cu puşca-n mână, o va sfârşi fiind el cel bătut şi lăsat fără puşcă 😀

    ~Nautilus

   3. un exemplu de cum oaia mai poate manca si lupul bogatii astia de vanatori care ne sfideaza pot face asa ceva? vanatoarea nu are nimic de-a face cu sportul sau barbatia, ci cu ipotenta si cretinismul deci: vanatori=criminali rusine frati vanatori daca va pot spune frati.

 9. auzi, eu nu inteleg de ce lumea face atata tamtam cand vine vorba de arme. care e borfas oricum are arma si bineinteles ca nu cu permis… deci ramane in discutie distributia lor celor idioti si cretini. aici as vedea o mica problema si anume la testul psihologic… daca se va face acel test ca la scolile de soferi chiar ar fi o belea… si cand faci scoala de soferi dai un test psihologic, cu toate astea, cretinii se urca beti la volan, circula cu 200 la ora, etc…

  e discutie grea aici desi foarte putin importanta in acelasi timp.

  1. Testul psihologic se dă chiar acum (e puţin mai complicat ca la şoferi). Eu am dat o dată analizele + testul psihologic + examenul scris şi examenul cu arma pentru dobândirea calităţii de membru vânător. Şi încă o dată analizele + testul psihologic + alt examen scris + alt examen cu arma la dobândirea permisului de armă. Şi o să fac acelaşi lucru la împlinirea a 5 ani, pentru preschimbarea permisului, alte analize + alt test psihologic.

   Va trebui să contezi pe faptul că în ciuda alegerilor, crizei, FMIului, cocalarilor, inflaţiei, în ciuda Micului Titulescu şi a lui Trăienel, eu n-o s-o iau razna în următorii 4 ani. Probabil oamenii obişnuiţi cred e un efort eroic în condiţiile astea 😀

  1. Conform art. 19 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 407/2006, este de datoria vânătorului şi a personalului de specialitate să extermine cu arma câinii sălbăticiţi aflaţi pe fond, care distrug vânatul.

   Numai pe fond şi nu altundeva, mai ales nu în localitate, fiindcă atunci e o dublă infracţiune, atât o infracţiune la legea protecţiei animalelor, cât şi uz de armă de foc fără drept.

   1. Azi-noapte tocmai l-au făcut strecurătoare pe unul. Cu Kalaşnikovu’ şi pistolul, în faţa blocului propriu. După care au aruncat arma pe jos, fiindcă aveau destui bani să îşi facă rost de alta.

    Băieţii ăia aveau şi AK şi pistol şi sigur nu aveau permis pentru niciuna. Victima nu avea nimic.

    Cel mult putea să-şi scoată pula şi să le-o arate în speranţa că vor face infarct de ciudă 😀 😛

 10. Chiar ma gandeam azi…
  1.La americani e fericire mare ca e mai permisiva legislatia si toata lumea are arme.
  2.Tot la americani sunt si cele mai multe cazuri de atacuri armate in scoli spre exemplu . I se pune unuia pe creier, ia pusca si incepe sa traga fara nici un motiv.

  ***
  Coincidenta?

  1. Fals. La americani vânător autorizat e 1 om din 22. La nordici procentul e mult mai mare, aproape de 1 om din 4. Din >20 de milioane de nordici, unuia singur i s-a pus pata să împuşte şi toată lumea se luptă să demonstreze că era nebun.

   Aşa, de curiozitate, de câţi vânători sau colecţionari de la noi ai auzit la Ştirile de la ora 5 să se înfurie şi să vină cu puşca la serviciu să-şi execute şeful?..

  1. Dacă îl ţii pe noptieră rişti 2 lucruri:

   – fie vine Garcea la tine la o cafea (aşa zice legea, că din când în când mai trebuie să treacă pe la tine ca deţinător de armă, să te întrebe de sănătate 😉 ), îl vede întâmplător şi îţi aplică amenda de 10 000 RON şi suspendarea temporară a permisului de armă;
   – fie pipăi după un întrerupător pe întuneric, pui degetul pe trăgaci şi te împuşti singur.

   Adică aşa cum spunea proverbul oltenesc, „când de cur, când de altă gaură”. Toate reglementările statelor UE cu privire la arme prevăd că arma trebuie ţinută în fişetul ei, separat de muniţie, atunci când nu trage.

   În cazul ipotetic în care vrei pistol pentru alt scop decât a-l ţine pe noptieră, nu te împiedică nimeni să îţi scoţi atestatul de colecţionar de arme în baza Legii 295/2004, să îţi cumperi pistol, să exersezi cu el la poligon şi să îl scoţi când vin hoţii.

   Ăia care ar vrea „ca toată lumea să aibă arme” vor să aibă pistol fără condiţii legale şi fără examen, ceea ce e o mare stupizenie.

   Ca să conduci maşina trebuie examen, ca să faci o meserie trebuie şcoală, licenţă şi atestat, ca să obţii o funcţie la Stat trebuie concurs, ca să construieşti o casă trebuie autorizaţie, numai pentru arme ar vrea ei să nu existe niciun fel de condiţii, oricât de necalificat ai fi.

 11. Necesitatea procurării de arme pentru apărare este demonstrată şi de faptul că unele judeţe de pe la noi seamănă atât de bine cu Afganistanul:

  Fapte de vitejie ale vasluienilor

  Toate astea în numai câteva luni.

  Te face să te întrebi dacă poţi trece prin Vaslui şi altfel decât cu TABul sau cu Puma SOCAT 🙂

 12. Asta destept care crezi ca stii atat de multe despre Moldova… Ce ai scris tu cu violuri si crime..nu are legatura cu articolul. In caz ca nu stiai, orasul Iasi (care culmea, face parte din moldova) a fost si va ramane capitala culturala a Romaniei. Pentru cei din sudul tarii si in special pentru boritii de tigani din Bucuresti (capitala tiganilor,dupa cum zice majoritatea Europei): nu te mai prosti ,esti cocalar de oras si sa le faci ceva pe furis la toti moldovenii si nu numai.

 13. Problematica nevoii de a avea arma de foc cu care sa-ti aperi proprietatea e pentru oameni cu imaginatie redusa. Un coil gun isi poate face oricine, sau il poti cumpara de pe amazon ca pistol de batut cuie. E mai manevrabil si mai de efect decat o pusca de vanatoare ( imi si imaginez un bucurestean cu o pusca cat matura fugarind talharul in apartamentul lui de 2 camere comunist.
  Cu o banda de cuie si o rata de „foc” de 100 de cuie pe minut esti mai inspaimantator decat Rambo.
  Doar ca oamenii nu vor sa isi apere neaparat proprietatea, ei de fapt vor arma aia de foc. Altfel, exista solutii mai ieftine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.