Maşinile noastre pe care le iubim

Renault-Alpine învie, sau se transformă în zombie?

Alpine A110Nişte băieţi simpatici de pe la Renault (fosta companie de stat care a tulit-o în postcomunismul românesc căutând criptocomunişti pe post de sclavi) s-au gândit că n-au fost prea dăştepţi pe vremea când au falimentat marca lor Alpine, Porsche-ul francez, şi că ar trebui s-o readucă la viaţă. Cu toate că proverbul românesc spune că mortul de la groapă nu se mai întoarce.

Fiindcă nu toţi francezii sunt nişte căpoşi şi nici nu toţi cred că adevăratele supermaşini ale vitezei lor patrii ar trebui să se numească TGV şi Transilien, au început cu un prototip care preia mecanica de Renault Megane Trophy, motiv pentru care ar trebui să fii foarte atent cu acceleraţia în patria lui de origine, mai ales când e radarul pe aproape.

Renault Alpine A110-50

Şasiu tubular, volan de Formula Renault 3.5, amortizoare Sachs reglabile, frâne multipiston, un V6 de 3,5 litri şi vreo 400 de căluţi putere, cutie secvenţială comandată de pe volan, şi multe alte chestii foarte ne-franţuzeşti şi în cu totul afara tradiţiei lor care începe cu Renault 4CV şi se afârşeşte cu Twingo şi Clio.

Fiindcă totuşi tradiţia e tradiţie şi nici Berlinettele Alpine ale anilor ’60 nu erau atât de nemţeşti şi nici atât de californiene precum prototipul nostru, le-a mai trecut prin capul lor tare şi o asociere cu Caterham. Just because. O maşinuţă sport, acolo, un pic peste 500 kg şi putere cam cât două Suzuki Hayabusa puse la un loc.

Caterham Superlight

În cele din urmă însă, un tip atât de dăştept încât strălucea de parcă îl lumina cineva cu lanterna în ureche a venit cu o idee pe măsură: hai să facem o maşinuţă sport la Dacia, ceva ca un fel de Mazda Mx-5. Nu-i aşa că suntem dăştepţi, avem un IQ mediu de 98, abia cu 4 puncte mai mare ca al României?..

Grupul Renault-Nissan avea la îndemână mai multe platforme care au ieşit recent din producţie în ţările de origine, şi-au amortizat toate costurile cercetării, dezvoltării şi al echipării uzinelor pentru a le construi şi care puteau fi rapid introduse în producţie la Dacia într-o formă simplificată şi uşurată:

– Renault Sport Spider;
– Renault Clio Sport 172;
– Renault Megane II RS;
– între anumite limite, chiar şi Nissan 350Z.

Din motive foarte complicate şi care au legătură cu regimul impozitării şi al taxei de primă înmatriculare de la noi (pe care nici Renault şi nici Ford nu l-au solicitat, ci avea alte motivaţii în spate), numărul acestor modele vândute la noi este mic, deţinerea lor scumpă şi interesul de a le produce din nou tinde asimptotic la zero.

Astfel încât nu vom vedea prea curând nici „Dacia 3500”, nici „Dacia RS”, şi nici în patria fraţilor noştri latini, cu care semănăm din toate punctele de vedere, vreo „Alpine A110-50” sau „Alpine Superlight 500”, ci ne vom mulţumi cu cine ştie ce jucărie cu motor 1.6 de Logan, c-aşa-i în tenis. Sau, mă rog, în cazul de faţă, aşa-i în cotele de emisii de carbon, taxe de autostradă şi impozite anuale.

Marca Alpine reînvie, dar până să ne bucurăm se pare că reînvie în forma de zombie. Din cel original, mâncător de creieri.

O gagica zombie

23 de gânduri despre „Renault-Alpine învie, sau se transformă în zombie?

  1. radioerevanŞi cum îţi sună „se înlocuieşte cu maşinuţă sport ieftină din clasa MX-5 cu motor de Logan”? 😉

   După cum spunea Radio Erevan, şi lui Ivan Ivanovici i s-a furat maşina, dar de fapt nu era maşină, ci bicicletă, şi nu i s-a furat, ci a furat-o el…

  1. S-ar putea numi Logordini sau Gordolan, o să aibă motor 1.6 16V, 4 ţevi de eşapament cromate din Autovit, coadă de rechin cu LED clipitor alimentat de un panou solar, covoraşe înflorate înăuntru, mileu la lunetă… 😛

  1. Nici eu n-am auzit de Alpine, dar, oricum, modelul retro arata bestial fata de „avionul” de mai jos, lipsit complet de personalitate.

   Cat despre Dacia, eu n-am nevoie de RS sau alte dracii. Doar conceptul de rally pentru Sandero sa devina productie de serie…

   1. Cam aşa zicea şi inventatorul taxei de primă înmatriculare: n-aveţi nevoie de RS şi alte drăcii. Că sunteţi cocalari, voi, care este 😀

 1. ma, sa stii ca Renault arata din ce in ce mai misto. Parca a scapat de perioada aia in care lumea le asocia masinile cu niste troace. Problema lor ramane vesnica mafie a pieselor de schimb.

  Cat despre super masina asta arata destul de bine. Nu e atragatoare dar e destul de urata sa stii ca e Renault.

 2. E classic pentru Reno sa aibe concepte foarte mijto, din pacate nu au prea iesit prin lume cu modele de top, exclusiviste care sa concureze cu „succesuri” Porsh sau Lanborghini.
  Reno 12 dupa parerea mea a fost o masina exceptionala, o repari cu 2 chei de 13-17, un patent si un ciocan, este foarte rezistenta si nepretentioasa, pentru vremea ei… a fost ceva deosebit.

  1. De fapt Renault 12 / Dacia 1300 a fost o maşină de 3 parale, chiar şi construită în Franţa şi fără a pune la socoteală calitatea mizerabilă a construcţiei de la noi (ex. tobă de eşapament care ruginea până la dispariţie în 2 ani, tabla ieşită prost din matriţe şi îndreptată cu ciocanul în spatele stopurilor, lanţ de distribuţie care se rupea fără motiv etc). A abandonat suspensia spate independentă şi frânele spate cu disc ale lui Renault 8 / Dacia 1100, a folosit un bloc motor de 1300cc (adică la fel ca Alpine A110 😉 ) „sufocat” de o chiulasă construită ca pe vremea bunicilor, cu supapele în linie, avea o distribuţie proastă a greutăţii şi trebuia să te lupţi cu ea ca să treacă de 130 km/h.

   Însă a fost apreciată de români, francezi, turci şi latino-americani deopotrivă, destul ca să fie cotată ca „una dintre cele mai populare maşini din anii ’70” în numărul de vara asta al lui Auto retro. Fiindcă se îndepărta de linia clasică a Renaulturilor cu motor pe spate, care ajunseseră să fie detestate datorită faptului că erau maşini de familie proaste: spaţiu interior caraghios de mic, la Renault 8 / 10 dai cu genunchii de bord, la Renault Gordini dai cu capul de tavan, şi transmisie spate cu cauciucuri înguste 145/15 şi unghi de cădere pozitiv, care transformă maşina într-o capcană mortală pe zăpadă sau gheaţă.

   Uneori, „cumpărătorul serios” lasă deoparte pretenţiile sportive pentru siguranţă.

 3. Stau la un birou de pe platforma Dacia din Mioveni (aici lucrez) si citesc rautatile „fratilor” bloggeri despre Logan… Curat murdar.

 4. LOL. Uite ca Renault Alpine a reaparut pana la urma si nu e zombi. Alpine 2017 e o masina frumoasa care nu se compara cu Logan si MX5, ba chiar e mai buna decat Porsche si alte jucarii de cocalar imbogatit. Dar vulpea nu ajunge la struguri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.