D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

Am cazanul meu…

Alcoolul nostru cel de toate zilele

Cu ceva vreme în urmă, OMS a aflat, după minuţioase analize, că România e una din ţările fruntaşe în lume la consumul individual de alcool – mai bine zis, pe locul 8 din ~200 de ţări, puţin în urma Rusiei şi Moldovei şi cu vreo 7 locuri peste Irlanda, ceea ce e o măreaţă realizare, cum ar fi zis Răposatul Ceaşcă de Ghencea.

Cu toate că în alte privinţe facem tot posibilul să ieşim codaşi, în privinţa beţiei se pare că eforturile noastre merg în direcţia contrară, fiindcă ultimele studii arată că ne-am îmbunătăţit performanţa, adică ne-am căţărat pe loc fruntaş în UE şi în lume, după cum par să indice şi Ştirile de la Ora 5, care au făcut ca expresia „comă alcoolică” să aibă un număr impresionant de rezultate pe Google. (Azi, 224 000. Nu mai căutaţi 😛 )

Cine bea în România - econtext.ro

În mod deloc curios şi de altfel uşor observabil la orice bodegă de cartier, cel mai mare drojdier şi ţuicar de la noi nu e nici muncitor, deşi ar trebui să aibă bani şi tradiţia muncitorească spune să te cinsteşti cât mai bine cu un păhărel, nici şomer, fiindcă la noi şomerul n-are ajutoare sociale ca la vestici pe care să le arunce pe alcool la chioşcul din colţ. Cei mai mari consumatori de spirtoase şi ţuici sunt Ţăranul, frate bun cu muncitorul în societatea socialistă, şi bunul nostru prieten Pensionarul, tipul ăla care bântuie prin cartier cu privirea fixă ca un zombie şi miroase tot ca un zombie (măcar acum ştim de ce), iar după ei vine tare generaţia lupilor tineri, puştimea şi pulimea care rade tot, suge tot, absoarbe alcoolul ca buretele, bagă vodcă în loc de apă, fiindcă, la fel ca la ruşi, vodka e a doua apă pentru ei.

Viteazul Doctor Minciunicopschi -eroul care se luptă de 23 de ani cu balaurul junk-food şi tot nu face mare mozzarellă- a aflat că la noi alcoolismul începe de la grădiniţă, datorită croissantelor cu ciocolată şi cu cremă.

E suficient să îi cumperi copilului tău un corn cu ciocolată zilnic, ca să-l faci dependent de doza zilnică de alcool. Până să ajungă să se îmbete singur mai e doar un pas. Neuropsihiatrii spun că până la 21 de ani alcoolul ar trebui interzis categoric. Societatea de consum are grijă însă să îi îmbete pe copii de mici. Fără ca adulții să știe, alcoolul este un ingredient nelipsit cele mai gustoase croissante cu ciocolată.

”Când un ingredient ”interzis” e în cantitate mare, producătorii sunt obligați să îl menționeze”, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Așa se face că pe ambalajele de croissante 7 Days – Hazel Nut, Max, Double ( în oricare dintre variante) sau Chipicao putem citi fără excepție în lista ingredientelor, printre diverse zaharuri nesenătoase și e-uri toxice, ”Alcool etilic”. Aceste croissante sunt considerate de ”top”.  Sunt cele mai bune, cele mai gustoase, cele mai dorite, sunt și cele  mai scumpe. Unele din ele se vând cu abțibilduri pentru ca copilul să își dorească tot timpul un nou croissant, alcoolul ingerat fiind condiționat de completarea ”colecției” de cartonașe. Totul se întâmplă parcă după un plan care, în final dă dependență.

Se vede treaba că la noi cel mai bun prieten al omului nu e câinele, aşa cum se spune, ci trăscăul, care te însoţeşte de la naştere până la moarte, lângă inimă atunci când ţi-e sete, cum zicea răposatul Creangă, el însuşi mare mâncău şi băutor.

25 de gânduri despre „Am cazanul meu…

 1. Asa mai uita rumanu’ de probleme … Oricat de stramtorat ar fi bani de-o vodka tot gaseste, ca ultima solutie la problemele sale. Eu cred ca este un bun indicator al nivelului de trai (aproape de zero), invers proportional cu nivelul consumului de alcool.
  Si zau daca nu-i inteleg … Este suficient sa iesi o ora in strada sau sa urmaresti 5 min un talkshow la TV ca sa fii in asentimentul consumatorilor …

  1. Nu prea-i aşa: în cultura populară, de pe vremea Regatului şi a „Gropii” lui Eugen Barbu până de curând, cel mai mare băutor (şi pe deasupra şi derbedeu şi mârlan) era „Dorelul cu Unirea”. „Muncitor = beţiv” ajunsese proverb. Numai că la o privire mai atentă, Doreii sunt mai mult băutori de bere, vin ieftin cu borcanu’, cheflii, manelişti şi între anumite limite simpatici.

   În schimb dacă te duci prin „lumea satului românesc” pe care o idealizau comuniştii din „epoca raţiilor şi cozilor”, te sperii de zombii cu creierul murat în ţuică-de-pufoaică pe care îi întâlneşti.

   1. „Motivele” sunt mai complicate şi depind de vorbitor, spre exemplu dr. Mencinicopschi e convins că au de-a face cu croissantele care conţin alcool. Şi foarte probabil şi cu bomboanele cu rom şi lichior 🙂

    Cu ceva decenii în urmă, alt doctor, pe numele lui N.C. Paulescu, era convins că motivul stă în faptul că patronii de cârciumi erau jidani şi făceau eforturi deosebite de a răspândi obiceiul băutului printre ţărani, pe care îi şi otrăveau cu băuturi alcoolice falsifi­cate.

    Ovreii, ca niște duhuri rele, au început să intro­ducă în țară viciul înjo­sitor al beției. Într-adevăr, nu numai că falsifică băuturile și le otrăvesc cu di­verse ingrediente, dar îndeamnă pe români să bea rachiuri care au un grad de alcool extraordinar de ridicat – absolut interzis de consiliul sanitar, – și pe care le vând, pe ascuns, cu sticla.

    Astfel, pe când concentrația alcoolică a băuturi­lor, permisă de regula­ment, este de maximum 35% pentru rachiuri și de 45% pentru drojdie și tescovină, – jidovii vând românilor basamacuri de 60% și chiar de 87,3% alcool (!) pe care consumatorii le numesc, cu drept cuvânt, vitrioluri.

    Chiar şi în cazul în care ar fi fost adevărat, doctorul nostru uita să precizeze de ce aplecarea ţăranului spre trăscău era la fel de mare în judeţele în care nu trăia nici măcar un singur evreu.

   2. dar de ce nu se face o lege de interzicere a poponarilor, a avorturilor,a consumului de droguri si alcool. pentru un pumn de arginti a obligat Romania sa suporte toti cacatii de jidani care sar de cur in sus. Cei mai mari traficanti de droguri sunt evreii. 8% din actorii porno sunt jidani. religia lor a evreilor e masoneria-satanismul sau invers masoneria-satanismul e religia evreilor pt ei si pentru neevrei laolalta). Altii insa nu recunosc ca sunt evrei, si daca totusi sunt evrei, intra in categoria KRIPTO EVREILOR

   1. Oricat ar parea de incredibila povestea cu gainatul de gasca pe atat de reala este! 😀 Pentru cei hardcore exista si varianta rachiului de electrozi destul de popular pe santierele patriei de altadata. Si nu … nu este legenda! 😀

 2. Imi place treaba cu croissantele. Deci cand sunt suparata si vreau sa mananc dulciuri si sa beau ca sa uit, iau un bax de cornuri si impusc doi iepuri, am si comfort food si alcool. Best invention ever:)))))

 3. Cărbunele din lemn de bambus emite o mare cantitate de ioni încărcaţi negativ. Aceşti ioni pot fi atraşi de lucrurile din apropiere şi absorbiţi de aerul cu ioni pozitivi. Aerul pe care îl respirăm este plin de particule încărcate, iar cărbunele din bambus produce ioni negativi şi face că acesta să conţină mai mulţi, astfel influenţând în mod pozitiv dispoziţia, reducând nervozitatea şi oboseala. Cărbunele previne oxidarea – oxidarea este pierderea de electroni de către materie, iar acesta acţionează ca un donator de electroni. Astfel, protejează şi conservă (de exemplu hrana şi pielea noastră). E de reţinut că, înainte de aplicarea lui Black Mask pe faţă, trebuie să vă deschideţi porii cu ajutorul unei comprese calde. După aplicare, este necesar să aşteptaţi în jur de 20-30 minute pentru ca masca să se usuce. Cum o dezlipiţi? Este uşor! Când masca este complet uscată, este momentul cel mai dificil – dezlipirea. Unii o consideră foarte dureroasă, alţii ca pe o tragere uşoară de piele. Cum este posibil? Depinde de opinia fiecăruia şi de sensibilitatea pielii. http://recinziireale.com/black-mask-pentru-procedurile-de-pilaten-romania-pareri-gasiti-farmacii.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.