Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

De ce regimurile de slăbire nu funcţionează?

Mai bine zis: indiferent câte tratate groase precum cărămizile ar scrie mii de medici şi nutriţionişti explicând amănunţit cum se combină între ele proteinele, lipidele, carbohidraţii şi caloriile, cum se mănâncă disociat, cum se topesc grăsimile în organism şi cum ajungi dependent de Xenical, regimul de slăbit nu funcţionează fiindcă nu are cum. Şi ei ştiau asta încă dinainte să pună mâna pe pix, dar nu puteau să treacă peste ocazia de a-şi mai îngroşa conturile, că benzina la BMW şi mesele la 5 stele Michelin costă.

Simpla idee că slăbeşti fiindcă ţii regim înseamnă că într-o zi nu îl mai ţii şi te îngraşi la loc.

Tony Robbins

Cum ar fi zis un oarecare Tony Robbins (un tip remarcabil prin 3 chestii: asemănarea cu Ghiţă Mureşan, faptul că ştie NLP şi modul în care a slăbit de la 145 kg la 105 mâncând din belşug), nu degeaba „dietă” începe cu „die” (a muri), fiindcă până la urmă ajungi în groapă cu dietele şi nici măcar nu ai satisfacţia că ai ajuns acolo slab precum răposatul Sergiu Nicolaescu, ci cel mult rotund şi cu plămânii ciur de la ţigări, ca Sechelariu.

Aparent foarte uşor de spus de ce ne îngrăşăm – „fiindcă mâncăm”. Sau „fiindcă nu facem sport”. De fapt, nu prea e aşa, fiindcă sunt mulţi pe care îi vezi pe la sală cum trag ca boii la jug, dar asta ar trebui să îţi aprindă imediat un beculeţ, fiindcă se ştie că boii sunt oricum, numai slabi nu.

Ne îngrăsăm dintr-un motiv extrem de simplu şi, ca toate lucrurile simple, de neînţeles la prima vedere: fiindcă folosim mâncarea ca pe un drog. Aşa cum beţivii intră în delirium tremens dacă nu au alcool la îndemână, aşa cum trăgătorii pe nas şi băgătorii în venă ajung cu ambulanţa la „Obregia” dacă au intrat în sevraj, foarte mulţi oameni sănătoşi sunt în stare să o ia razna dacă nu au „ceva bun de ronţăit” la îndemână. Eu ştiu foarte bine că nu am avut niciodată un motiv legat de starea de sănătate („tiroida”, „hormonii” etc), am analize de cosmonaut în toate privinţele, inclusiv glicemia… şi ceva mai multe kilograme decât ar trebui. Cel puţin vreo 10 în plus.

„Ronţăitul” sau „ciugulitul” îngraşă mai repede şi mai sigur decât dacă ai mânca un purcel fript la o masă. Fiindcă dacă stai să aduni toţi biscuiţii de peste zi, toate ciocolatele, cornuleţele, sărăţelele, paharele de Cola şi prăjiturelele, se fac mai multe calorii decât conţine un purcel întreg fript, cu garnitură şi salată cu tot. Şi asta nu o singură dată, ci în fiecare zi, zi de zi, decenii întregi, până la moarte. Şi pentru senzaţia de gust urât în gură, care apare după ce ne-am îndopat, mai băgăm o Cola – care la 2-3 minute după ce ai dat-o pe gât şi dispare senzaţia de dulce, lasă un gust oribil pe limbă, ca de murătură.

De ce slăbesc purtătorii de inel în stomac? Fiindcă sunt forţaţi să se limiteze la porţii mici.

De fapt inelul nu e nicio realizare tehnică sau biologică extraordinară. E compensaţia pentru faptul că e mai uşor să îţi pui inel în stomac decât lacăt la gură.

Ca să putem slăbi rapid până la greutatea dorită există multe diete – regimul lui Atkins te poate face să dai jos 10-15 kg în 2 luni. Dacă poţi trece peste prima săptămână, în care îţi vine să leşini pe stradă.

Să nu pui la loc cele 15 kg în următoarele 6-12 luni e adevărata problemă.

De fapt, regimul e şi el un substitut, pentru lipsa de autodisciplină în viaţă.

Un exemplu de regim care face să se topească 7 kg în primele 4 săptămâni: putem mânca aproape orice, cu condiţia să respectăm câteva reguli de bază:

– Orice suc care conţine zahăr, de la Cola până la Prigat şi de la Cappy până la Rubicon, e interzis.

– Pâinea se mănâncă numai dimineaţa, şi numai în cantităţi mici, 2-4 felii.

– Dulciurile numai ca desert, cantităţi mici şi preferabil numai dimineaţa. Dulciurile între mese sunt interzise.

– Ultima masă înainte de ora 19:00, preferabil salată (indiferent de cantitate).

– Vinerea (zi de post) e exclusiv ziua legumelor, salatelor şi fructelor. Multe. Nimic altceva. Nici măcar o firimitură de brânză pe salată.

– Porţii mici. Friptura trebuie să fie jumătate din cât era înainte de regim 🙂

Uneori poate că ar trebui să ieşi la o masă la restaurant, la o întâlnire, la o discuţie de afaceri, şi mai sari de ora 19:00… doar că ar trebui să ţii minte cuvântul uneori.

Pe termen scurt sună mai bine decât cine ştie ce fel de dietă, argilă, Colon Help, bale de ornitorinc. Pe termen lung, ar fi o idee bună să ţii minte regulile astea la nesfârşit.

Altfel faci ca rotundul de Arhi, care răspunde psihozei colective împotriva graşilor, umflaţilor, rotunzilor, pufoşilor şi grăsuţilor cu un splendid „ba p’a mă-tii!”, exemplificat cu ceea ce înţelege el prin „femei grase”:

Ce grase, dom'le, adevărate balene neruşinate

43 de gânduri despre „De ce regimurile de slăbire nu funcţionează?

  1. De fapt nu. E vorba de faptul că nu există „regim de slăbit” pentru o perioadă determinată, ci doar regim de viaţă. Mulţi dintre cei care am crescut în Epoca Raţiilor şi Cozilor şi mai apoi în nesiguranţa din anii ’90 am căpătat obsesia obiectivelor precis determinate: „trebuie să iau mâine notă bună, că e examen, chiar dacă după aceea uit tot ce am tocit”. Sau: „trebuie ca în 3 luni să scad 10 kg”. E foarte uşor să dai jos câteva kg dacă te înfometezi, dar în perioada următoare le pui imediat la loc.

   Exemple:

   Anul 2002: 90 kg. După 2 luni de regim al lui Atkins: 77 kg.
   Anul 2004: 85 kg. După câteva luni, aproape 90 kg.
   Anul 2005: scădere de la 92 kg la vreo 85-88 kg. Până în 2006 s-au pus la loc.
   Anul 2007: regim, exerciţii la sală de 2-4 ori pe săptămână, 1 an şi jumătate. Scădere la 98 kg la 94 kg.
   Ianuarie 2013: de la 102,3 kg pe 15 ianuarie la 95,7 kg în prezent, fără exerciţii, numai cu regimul de mai sus.

   După 10 ani, nu mai am nevoie de probe că orice dietă te păcăleşte. Adevăratul regim e cel în care mănânci orice, nu te îngraşi şi se ţine toată viaţa. Ceea ce sună la fel de penibil precum „iarna nu e ca vara”, dar e la fel de adevărat 😀

 1. Intr’o dezordine de ideei as spune despre mine ca nu sunt nimic altceva decat un porc care traieste pentru a trai. De mancat nu ma pot lasa ca asta ar insemna sa ma las de baut la fel cum de fumat nu ma pot lasa ca nimic nu e mai bun decat o tigara dupa sex iar asta nu merge pe stomacul gol si iaca asa ma invart intr’un al dracului cerc vicios.

  Spre norocul meu mai gasesc oameni ca tine care nu ma trimit la spam si din cand in cand chiar ma baga in seama … asa porc cum sunt … mea culpa!

  1. Cândva Bulă s-a jurat: „începând din clipa asta, nu mai fumez, nu mai beau şi nu mai vorbesc porcos… băga-mi-aş pula, că iar mi-am scăpat ţigara-n bere! 😀 „

 2. P.S. Am votat aic cu: Mâncăm prea multe legume: vita, puiul, curcanul, dar cea mai bună legumă e porcul deoarece porc cum sunt ador genu scroafele de mai sus! Pe alelalte le las alora de prefera sa sticsurile!

 3. Eu ‘votez’ pentru faptul ca avem vieti prea sedentare si mancarea este o porcarie maxima, chiar daca mai cascam ochii pe listele tot mai lungi de ingrediente cu trei sfeturi din tabelul periodic pe ele. Acu’ o saptamana si-a luat ‘soarele’ niscaiva biscuiti (din aia simpli, cica recomandati si pentru copii). Aveau 30 de ingrediente. 30 de nume din alea de care nici dracu’ nu a auzit, de la guma de guar, xantan si alte mirodenii din astea. Nu zic de iaurt, care iar cica-i sanatos si sa ma fereasca cerul de cate chimicale sunt in el.

  Pe cand eram pustoaica aveam 2 colegi in clasa, care erau supraponderali. O gagica si un baiat. Ea este inca la fel de mare cat o vitica sanatoasa, el s-a ‘desirat’ odata ce a intrat in liceu. Acum, dupa acus’ 20 de ani, cred ca suntem 4-5 care inca nu ne-am ingrasat, restul arata de parca-s in luna a opta.

  Miscare facem putina spre deloc, pentru ca majoritatea ne fataim cu masina. Eu m-am facut o putoare ordinara, cred ca si la buda m-as duce cu masina. Incerc sa recuperez insa cu sport (acum fac inot de 2 ori pe saptamana, ca mi-am aranjat un genunchi si nu mai e cazul sa-l rup de tot la karate).

  Cu mancarea e cantec, bagam in noi tot felul de smecherii si se aduna. Pune si faptul ca mancarea-i plina de tot felul de porcarii, ca bem tot felul de minuni si nu facem miscare si ai deja o explicatie.

  Nu cred personal in cure de slabire, pentru ca am vazut prea multi oameni care s-au dus cu kilogramele jos-sus-jos ca un yo-yo. Dar si stiu indivizi care si-au facut mici schimbari in ‘lifestyle’ si au dat jos ce era in plus, iar acum tot la masa ideala au ramas.

  1. Activitatea fizică nu te face să slăbeşti, doar să pui muşchi. „Cefele groase” trag la sală mai ceva ca sclavii de la galere pe vremuri, dar tot sunt graşi fiindcă se îndoapă ca porcul. Era pe la sală un tip care împingea 200 kg la piept, dar arăta ca Adrian Păunescu (inclusiv barba). Numai dieta lipsită de zahăr te face să pierzi rapid greutatea, şi dieta în sine e o opţiune proastă, datorită caracterului ei temporar: se poate ţine 1 lună, 6 luni, 1 an, dar până la urmă tot va fi abandonată şi te îngraşi la loc. Mai ales fiindcă dependenţa psihologică dobândită în copilărie e teribilă: poţi să mănânci o masă bună şi să te saturi şi atunci când treci pe lângă un galantar cu prăjituri să te apuce o poftă de simţi că ai un ghem de sârmă ghimpată în stomac şi îţi vine să te urci pe pereţi. Dacă mai eşti şi genul „ciugulitor”, care combate plictiseala de la birou cu ronţăitul a cine ştie ce porcărie, sau compensează stresul cu o bere, şi încă una, şi încă una…

   Disciplina e mai grea decât orice dietă de pe lume.

 4. Deci pana la bere dupa bere sunt de acord cu tine!

  Fara bere viata e pustiu … pustiu …

  … iar pentru a compensa … o palinca de 55 de volti (fara adaosuri de electrozi si pufoaica) la timpul ei e ce trebuie.

  Despre alea cu „fara ceafa la gratar” ii las pe vagoni (in traducere libera vegani) sa iti povesteasca.

 5. Regimurile de slabire nu functioneaza fiindca sunt consecinta directa a unui stil de viata sedentar. Si niciunele nu sunt specifice organismului uman, in faza lui primara, nealterata de „modernismul” vietii pe care o ducem in prezent.

 6. Sunt ceva mai mult factori care determina surplusul de kile sau deficitul, unul din ele ar fi genotipul. Desigur cam orice se poate modela cu dieta si exercitii specifice dar nu prea le poti pacali. Unii suntem mai grasi altii mai sclabanogi asa de la natura.
  Cel mai mult imi plac mie scuzele de genul : daca nu mananc ceva dulce nu pot sa ma concetrez la lucru! Cola este bun pentru digestie! Uite pe sucul asta scrie ca este natural!

  1. S-ar putea să fi fost cândva şi cola bună pentru digestie, dar cola de după 2000 nu e bună deloc, la 2-3 minute după ce e băută şi dispare senzaţia de dulce lasă un gust de murătură pe limbă. Ceea ce înseamnă, probabil, că au mai furat niţeluş din concentraţia de zahăr, că de, zahărul e scump.

 7. In vremurile cand era buna pentru digestie era facuta din ingrediente naturale 100% plus ca facea parte din „medicamentele minune” din epoca cand orice excroc putea spune orice despre posircile lui fara ca nimeni sa il traga la raspundere. 😀

  Nautilus ceva ceva stii tu … dupa 2000 … la reteta s’a schimbat in primul rand indulcitorul … nu se mai foloseste din cel din trestie de zahar fiind scump ci din porumb … au inceput prima oara pe la noi si alte tari bananiere si acum din cate am inteles si pe la restul 😀

  1. Dintre sucurile de la noi, singurele 2 care sunt mai de Doamne-ajută sunt Schweppes Tonic (foarte puţin zahăr) şi Red Bull (din motive evidente 🙂 ). Ar mai fi „sucurile fără E-uri” de la Rubicon, dar au la fel de mult „zahăr” (sau sirop de porumb…) ca şi Cola.

   Sucurile energizante ieftine au motive mai puţin plăcute pentru care sunt ieftine. În cutiile de Rienergy poţi găsi gunoaie, Shark, Control sau Power Horse au câteodată un gust ciudat, sărat etc

   Tocmai din pricina asta (gustul de murătură pe care îl lasă în urmă) am abandonat Cola, Fanta şi alte porcării asemenea. Din câte arată cântarul de la o zi la alta, se vede că era cea mai bună opţiune.

 8. Eu vara beau doar doua tipuri de suc: limonada facuta din cateva lamai + apa + miere de albine … si in rest cel mai des „suc de hamei” cunoscut si sub numele de bere. 😀

 9. Ei.. lasa ca nici berea nu mai e ce a fost.
  In urma cu cativa ani buni URSUS era ok, avea gust de bere. Prin vara am rugat pe cineva sa imi aduca o bere pentru ca nu puteam lasa lucrul din mana. A adus Ursus, cu parere de rau o zic – nu am putut sa termin berea.
  Cea mai buna bere la raportul gust/pret/calitate mi se pare Silva.

  1. Dintre berile de la noi, au mai rămas „cu gust de bere” Timişoreana, Silva neagră şi (fiindcă mă simt azi generos) Heineken. Restul au gust de pipi 😛

 10. Eu nu inteleg de ce dracu e asa. La nemti acasa, in Berlin se poate cumpara bere de foarte buna calitate – exemplu DAB – la sticla cu ~35 eurocenti. Daca mai pui la socoteala ca duci sticlele inapoi si iei cam 10-15 eurocenti pe sticla…
  De ce la noi a scazut calitatea berii in asa hal? Ce dracu e asa greu sa o faca buna?
  Din cate stiu eu Silva si Heineken se produc in aceeasi fabrica.

  1. DAB de la noi, la sticlă, e aparent ceva mai bună decât media, dar nu e de 2 ori mai bună ca Timişoreana, deşi costă dublu.

   La nemţi, olandezi, belgieni şi nordici e cu totul alt soi de bere, după cum a pomenit Jared Diamond. Când a făcut comparaţia cu „apa murdară cu iz vag de bere” pe care o beau rednecii americani, diferenţa era ca de la cer la pământ. (Sau rednecii europeni. Ottakringer are gust de apă spumoasă.)

   Din punct de vedere economic industria germană şi belgiană a berii este “manufacturieră”, producând cantităţi mici de bere, la un standard de calitate destul de ridicat, care se vând la nivel statal sau provincial şi sunt practic necunoscute în afara ţării – probabil nici măcar un belgian băştinaş nu cunoaşte toate cele 700 de soiuri de bere de la ei. E ineficientă faţă de industria americană, din punct de vedere al investiţiei şi al productivităţii, dar din punct de vedere social obţine beneficii care altfel nu ar putea fi dobândite, sau ar putea fi dobândite numai cu investiţii uriaşe: ocuparea forţei de muncă locale, angajament practic pe viaţă pentru muncitorul berar, strângerea relaţiilor sociale la nivel de comunitate mică locală, o reputaţie de producător de bere de o calitate excepţională care atrage turiştii, aşa cum există şi “turistul restaurantelor” sau “turistul băutor de vin”, alimentarea celorlalte industrii conexe celei a berii, fiindcă şi o fabrică de bere are nevoie de utilaje, camioane, materie primă etc

 11. Bine, alea sunt specialitati locale si in ceea ce priveste reteta de fabricare si aromele adaugate, cerul este limita. La noi DAB avea un pret destul de bun in anii trecuti. Tin minte ca in 2010 am luat un pachet de 8 beri cu ceva mai putin de 20 lei. Ulterior preturile au crescut foarte mult. La fel s-a intamplat si cu Guiness (asta daca nu bei minim 4 bucati are gust nasol), initial era vre-o 4 lei cutia si acum e aproape 7 lei.
  In Finlanda tin minte ca berea locala avea gust nasol rau.

 12. Simt nevoia sa te contrazic referitor la Guiness.
  Dar poate ai o scuza :). Poate nu ai stiut ca berea aia trebuie bauta la temperatura de 4 grade celsius si mai ales trebuie sa bei minim 4 bucati. E o bere de cursa lunga. 😉

 13. O tipă care se apropia de aşa-zisele grase din poze spunea cam aşa:

  „Aveam 50 kg şi eram măritată cu un bărbat care îmi spunea că sunt grasă şi că ar trebui să am 45 sau mai puţin. Treaba lui, si eu as fi vrut ca el sa iasă din sticlă cât de cât.”

  😀

 14. cica de ce ne ingrasam ..poi hai sa ne uitam dimineata la miile de masini de la semafoare ca romanul nu poate sa faca miscare pana la munca trebuie sa mearga cu masina si chiar daca e vorba de 2 statii de masina …romanul merge cu masina poate se mai opreste si la un drive thru in drum

  1. Comentariu idiot.

   La noi există 1 vehicul cu motor (de la scuter până la TIR) la 4 oameni.

   Probabil după ce scazi toate camioanele, motocicletele, scuterele, mopedele şi laşi doar autoturismele, există o maşină la 5-6 oameni.

   Deci marea majoritate a publicului se îngraşă fără să aibă maşină şi probabil fără să fi avut vreodată maşină.

 15. Perfectionistule, mi-a placut articolul tau! Spui adevaruri general valabile, pe care le-am auzit de o mie de ori, dar o spui in asa fel ca e o placere sa te citesca omul. Ma bucur ca ai intrat si ai lasat in semn pe blogul meu, mi-ai dat astfele ocazia sa te descopar!

 16. Votat sa mai vin sa studiez asa, tihnit. Pana atunci, te-am bagat in blogroll la „de citit”, ca te agat cand prind un pic de timp si sa te iau de la indemana. Daca imi mai place, mai dau cu tastele spre tine, ca asa mi-e felul 🙂

 17. Mie nu mi se pare ca fetele din pozele acelea ar fi grase.
  Daca vreti sa vedeti grase uitati-va la obezele de grad 2 si 3 🙂
  Acolo vedeti sunci si slanina cat cuprinde.
  Referitor la sumele necesare pentru tratamentele de slabit, inclusiv poentru operatii de micsorare de stomac se pot obtine daca solicitati o donatie de ordinul catorva mii de euro.
  Am citit pe:
  http://www.loto49.ro/2014/tragerea-loto-duminica-19-octombrie-2014.php
  se poate obtine usor o donatie din sumele de milioane de euro incasate acolo saptamanal.

  1. La noi nu se pune problema ce ţi se pare ţie, mai degrabă ce i se pare unui A-listăr.

   În special unui A-listăr la fel de rotund şi bombat ca 2 sau 3 dintre acele fete puse la un loc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.