D-ale României de ieri şi de azi

6 Martie

Cu vreo 68 de ani în urmă, nişte băeţi dă băeţi roşii precum curul de maimuţă au instituit primul guvern democratic şi socializd din istoria României. Dacă ignorăm diferenţa de 3 generaţii în timp, istoria asta ne sună foarte familiar…

art historia blog Regele Mihai şi dr. Petru Groza

21 de gânduri despre „6 Martie

  1. Se pare că Antonescu era atât de rezistent încât a rămas perfect conştient după prima salvă de 7,92×57, destul ca să poată striga „mai trageţi, canaliilor, că nu am murit”. A fost nevoie de încă 2 salve, una în cap, alta în piept, ca să moară de-a binelea. Ceea ce a inspirat un anume film al unui mare regizor al patriei şi de asemenea ideea că a fi ciuruit e un fleac 🙂

 1. Ce figura avea Petru Groza in poza aia :))

  Altfel, maresalul Antonescu e departe de a fi fost vreun idol sau geniu (nu militar si politic, cel putin). Problema e ca omul impresiona prin corectitudine, lucru care nu s-a mai intamplat de vreo 70 de ani cu vreun conducator. Am ajuns la nivelul la care ridicam un om in slavi pentru simplul motiv ca nu era un hot sinistru. Trist, intr-adevar.

  1. Asa-zisul vot prin excludere (raul cel mai mic dintre doua rele) si ridicarea ordinarului la rang de extraordinar (un roman care nu fura este laudat si scos in fata, ca si cum furtul ar fi conditia noastra obisnuita) – numai doua dintre coordonatele nivelului la care ne aflam.

 2. Antonescu a fost un patriot si asa ar trebui recunoscut de istorie. Dar cum patriotii de pe la noi au sfarsit la cosul de gunoi al istoriei nici soarta lui nu avea cum sa fie altfel.

  Din pacate … tara asta isi are multe pacate de tras … cel mai mare dintre toate fiind acela ca mereu si’a ales prost conducatorii … iar cei putin buni pe care i’a avut i’au fost impusi. Ma gandesc ca si acum … ar fi cam singura salvare.

  1. Fara indoiala ca a fost un patriot, dar nu a fost un lider stralucit. Nu zic sa mergem pe varianta comunista a lui, dar nici sa-l transformam intr-un erou, cum am facut cu multi altii. Poate ar fi cazul sa privim obiectiv istoria, fara sa o demolam complet.

   1. De fapt Mareşalul Antonescu, în mod indirect şi foarte probabil fără să fi plănuit asta, a făcut ceea ce liderii politici dinaintea sa nu puteau sau nu ştiau să facă, şi anume a tăiat braţele hidrei aristocratice şi clanurilor care paralizau politica de dinainte de 1940. (Şi care, pe baza relaţiilor lor de familie, îşi puteau permite să îl ţină la uşa politicii, ca pe un căţel, pe doctorul Petru Groza, deşi el era miliardar.)

    Sub domnia Mareşalului s-au pus la punct planurile unor proiecte de infrastructură pe care mai apoi (co)mu(n)iştii şi le-au însuşit, s-a reutilat cu sprijin german industria (care mai apoi a fost tăiată şi dusă în URSS), s-au procurat mai multe zeci de tone de aur pentru rezerva BNR (care au luat şi ele drumul Moscovei) şi s-a instituit un regim vag meritocratic al administraţiei de stat (ai cărui membri au luat şi ei drumul Canalului şi Aiudului).

 3. Doar ca in ’89 lucrurile au continuat natural … vechii comunisti au devenit noii capitalisti.Si in timp am ajuns sa ni se fure dreptul de a vota, pentru ca pur si simplu n-ai ce alege cand esti in fata buletinului de vot …

  1. Cică un ţigan lăutar se duce să cânte la o petrecere a unor baroni locali (cam aşa ca alde Butoane de la Giurgiu), şi se întoarce supărat foc, cu un ochi vânăt şi fără bani.

   Piranda lui îl întreabă:

   – Ce făcuşi, băi, unde-s banii şi cine te-a bătut?..
   – Lasă-mă, fă, în pace, că pe când era bairamul în toi se găseşte unul să mă întrebe „auzi, băi, nu-i aşa că ai cântat şi la comunişti?”, şi eu îi răspund că da. Şi altul „să ştiţi că ăsta a cântat şi la miliţieni”, şi eu trebuie să recunosc că da. Şi altul: „băi, da cred că ai mai cântat şi la securişti”. Şi am recunoscut că am cântat şi la securişti, aşa încât s-au înfuriat, m-au bătut şi m-au dat afară cu un şut în cur.
   – Şi pe tine ce te-a apucat să recunoşti, nu puteai să taci, să spui că nu?..
   – Păi cum puteam să spun că nu, fă, dacă ei erau tot ăia!!??

 4. Una din marile mele pasiuni este istoria. Am avut numeroase discutii cu diversi oameni in care majoritatea puneau aceiasi intrebare banala: si la ce ma ajuta pe mine sa stiu despre unii care au murit de multa vreme?! Pai …. mai dragilor … uitandu’ne istoria nu stim cine suntem si riscam sa o repetam. Cum dracu sa fi mai bun tu ca individ daca nu stii cum au fost cei dinaintea ta … cum sa schimbi ceva daca nu sti unde au gresit altii … si cum sa stii cine esti daca nu ii cunosti pe cei dinaintea ta care ti’au lasat atat o mostenire genetica, cat si una morala?!
  Din pacate persoanele care au un minim de interes in acest sens sunt tot mai putine … si probabil ca de aia avem de a face cu tot mai multi copii care nu reusesc sa isi gaseasca o indentitate.

  1. Faptul că foarte multe evenimente istorice derivă unul din celălalt demonstrează că natura umană se schimbă foarte puţin sau deloc de-a lungul generaţiilor.

   Una din primele mele sarcini de serviciu, cu vreo 9 ani în urmă, a fost scormonitul prin arhive după documente care probau nişte evenimente de pe vremea Războiului de Independenţă. Atunci am realizat că şi politicienii Regatului, ca şi cei moderni, şi foarte probabil ca şi (co)mu(n)iştii, cunoşteau destul de bine toate relele vremii lor şi erau foarte bine intenţionaţi când îşi preluau mandatul, fiecare era convins că el va îndrepta ceea ce au stricat predecesorii lui. După câţiva ani în funcţie, cu toate şpăgile, compromisurile, serviciile şi contra-serviciile, invariabil se porceau.

   Asta e o lecţie pe care ar fi trebuit s-o ţinem minte ori de câte ori am votat.

 5. Progresul a insemnat mereu schimbare. Din pacate … eu nu prea vad nici un progres in schimbarile din ultima perioada.

  In ce privesc papi si alegerea lor … eu zic ca trebuie facut ceva cu fumul ala ca e rasism curat … mai ales acum cand e asa mare infuzie de populatii conlocuitoare.:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.