Energie · Presa noastră cea de toate zilele

Petrolul nostru cel de toate zilele

 • Pentru prima dată din 1995, producţia internă de petrol a SUA va depăşi importurile până la mijlocul anului, în timp ce consumul naţional, în ciuda înmulţirii maşinilor şi avioanelor, a scăzut cu 16% sub vârful din 2007.
 • Datorită capacităţii uriaşe de rafinare, SUA exportă mari cantităţi de carburanţi, devenind primul astfel de exportator din lume în 2011, peste Rusia:

 • În largul insulelor Falklands s-a dat de petrol, iar argentinienii, care le-au pierdut din nou acum 30 de ani, se dau cu curul de pământ.
 • Sondajele kenyano-britanice din marele Rift African au descoperit rezerve de petrol care ar putea cuprinde 10 miliarde de barili. Între timp, sondajele au luat o pauză fiindcă s-a iscat o bătălie cu kalaşnikoavele pentru vite. Se vede treaba că ţăranul e ţăran indiferent de culoarea pielii, de la Vaslui la Nairobi.

14 gânduri despre „Petrolul nostru cel de toate zilele

 1. Din ce stiu, guvernul actual din Argentina tot promite „recucerirea” teritoriului pierdut de ceva vreme (la fel cum, in apropierea noastra, Orban vorbeste despre „nedreptatile facute poporului ungar”, desi o buna parte a populatiei nu mai rezoneaza la discursul nationalist – la fel cum o alta „parte” rezoneaza).

   1. Pe vremea când lumea mai ştia ce-i ăla avion şi de altundeva decât de la cursa Blue Air spre Barcelona, un tip pe nume Iulian Robănescu de la Aero Magazin zicea cam aşa: a cuceri Malvinele nu era o problemă, dar a le proteja fie şi de o reacţie de mică amploare era o utopie, fiindcă niciunul dintre avioanele de luptă argentiniene nu avea o rază de acţiune suficient de lungă pentru a îndeplini comod misiuni de luptă, deci în cele din urmă englezii aveau să debarce pe insule şi să le păstreze.

    Campania de bubuieli reciproce ale navelor de luptă cu Exocetul era spectaculoasă, dar, cum spune un vechi proverb, până când n-ai călcat pe sol şi nu te-ai asigurat că adversarul n-o mai poate face ca să te dea la o parte, nu eşti stăpân pe el.

    ~Nautilus

  1. Maşinile electrice sunt mult mai profitabile pentru utilizator.

   Exemplu:

   Tesla Model S –––––– 43 000 EUR
   Audi A6 3.0TDI Multitronic – 41 000 EUR

   Impozit anual Audi A6 3.0TDI Multitronic – 2175 RON
   Impozit anual Tesla Model S –––––––– zero

   Consum de carburant Audi A6 3.0TDI Multitronic – 7-8 l/100 km
   (ei spun 4,6-5,8 l, dar nu-i cred)
   Consum de carburant Tesla Model S –––– 2,6-3,0 l/100 km
   (echivalent în bani al curentului consumat)

   Însă maşinile electrice sunt inutilizabile pe scară largă atâta vreme cât sistemul energetic al unei ţări nu poate asigura încărcarea lor.

   Motorul unei maşini de familie poate genera cam 50-100 kW.

   O instalaţie electrică pentru apartament are între 2 şi 5 kW, iar dacă maşinile dintr-o ţară mare ar deveni toate electrice peste noapte ar trebui să crească producţia de energie cu câteva mii de MW dintr-o dată. Lucru cam greu de pus în practică.

   ~Nautilus

  1. Singurul lucru interesant la un hibrid e sistemul start-stop, în practică se pot atinge consumuri de hibrid şi cu maşini ceva mai clasice, fără complicaţiile aferente celor 2 motoare, termic şi electric, şi fără greutatea bateriei.

   Spre exemplu: ai crede că un turbo pe benzină cu >230 CP poate scoate consum în Bucureşti, ziua, într-o sâmbătă, cu tot cu semafoare, între 7,8 şi 9,9 l/100 km? 😉

  1. Tudor:Cum se procedează een cazul ceend un rizaealtor este salarieat din vulumul realizării, şi din pricin obective salariul se primeşte mai mic de salariul minim prevăzut de leje.Şi dacă apar aşa cazuri zilele de sărbători şi cele de odihna lucrate de angazator binevol se platesc dublu, lueend een consederaţie că sa făcut adaus peenă la salariu minim. Dacă se poate indicaţi num Hotăreerei referitor la salarizarea din volumul de realizat

 2. În aprilie, se prevedea că producţia de petrol a SUA va depăşi importurile până la sfârşitul anului. După ce pe 30 octombrie 2012 sărise de vârful din 1970 şi deci s-a dus pulii de suflet teoria „peak oil” a lui Marion K. Hubbert.

  Uite că din anul ăsta mai sunt încă 2 luni, şi producţia de petrol în SUA a sărit de 11,1 mil. barili/zi, astfel încât Rusia a fost detronată de SUA, iar arabii saudiţi, cu toate ambiţiile lor, vor fi şi ei detronaţi la fel de repede, fiindcă nu sunt decât cu 0,6 mil. barili/zi în avantaj şi meciul încă nu s-a încheiat.

  De, avantajele fracturării hidraulice vă arată cine cântă şi cum trebuie să jucaţi, tovarăşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.