Crize · Energie · Politică · Presa noastră cea de toate zilele

De Ziua Europei, Valea Jiului se mută în America

Fiindcă tot e astăzi Ziua Europei, două lucruri tare interesante care au apărut prin presă sunt tratate cu curul.

În SUA (datorită faptului că sursele de energie regenerabile s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie şi gazele de şist izvorăsc aşa cum îşi închipuie guvernul lui Ponta că vor face la Costineşti) s-a redus dependenţa de cărbune a sistemului energetic la minimul ultimilor 63 de ani. Fenomenul în sine e benefic, deoarece arderea cărbunelui este mult mai poluantă decât a petrolului sau gazului natural (93,18 kg de CO2 / 1 000 000 BTU generate, faţă de 53 kg de CO2 / 1 000 000 BTU produse de arderea gazului natural). Există un motiv pentru care Epoca Aburului s-a încheiat cu un secol în urmă.

appalachia_mine

Însă efectele economice şi sociale trec dincolo de poluare sau certificate verzi, cum spuneau partizanii lui François Hollande, că înainte să te uiţi în buzunar trebuie să vezi the big picture. (Partizanii români spuneau asta. Un franţuz adevărat, ştiind cât de mult urăsc ei împrumutul lingvistic, nu ar folosi o expresie americănească.)

Fiindcă dinainte să existe SUA ca atare, economia unor state ca West Virginia (care nici el nu a devenit stat decât în 1863) şi statele învecinate, întinse pe o suprafaţă peste 530 000 km pătraţi, cât 2 Românii puse la un loc, depinde de cărbune ca de aer.

Mină în West Virginia în 1908

Oraşele, căile ferate, şoselele, totul există în această regiune datorită unui singur motiv, cărbunele. Altfel nu ar fi fost nimeni interesat să populeze un ţinut pe care toată lumea, inclusiv presa, îl trata drept sălbăticie, pustietate, ţară a rednecilor şi a beţivilor. Chiar şi în epoca mecanizării, a decopertării şi excavatoarelor gigant, e vorba de zeci de mii de locuri de muncă, în minerit, servicii, transporturi, comerţ.

Producţia de energie din surse regenerabile, gazul ieftin, subvenţiile de Stat, instalaţiile industriale mai puţin energofage, reglementările cu privire la poluare au făcut ca utilizarea pe scară largă a cărbunelui să devină neprofitabilă. Zeci de termocentrale pe cărbune sunt programate să fie închise în următorii 3 ani. În numai 8 ani, 2005-2013, procentul reprezentat de cărbune în generarea de energie a scăzut de la 50% la 37%.

5400 de locuri de muncă vor fi desfiinţate în domeniul energetic, şi de aici bulgărele de zăpadă se rostogoleşte la vale: 30 000 de locuri de muncă în minerit, alte zeci de mii de locuri de muncă în transporturi, în orice domeniu legat de asta, până şi în fast-food. Locuri de muncă plătite în medie cu 60 000 USD/an, la fel de bine ca funcţiile de bază în corporaţii. Oraşe întregi mor încet-încet, pe măsură ce firmele nu au profit, oamenii nu au slujbe, bugetele locale nu au bani din impozite şi magazinele nu au clienţi.

coal-miners-mining

De, uneori mai văd şi nepoţii lui Unchiu’ Sam că progresul tehnologic mai cere şi sacrificii. Deşi ceva mă face să cred că nu îşi vor lua puştile de redneck cu pat de plastic şi să plece spre Washington, DC, într-o mineriadă. În ciuda comentariilor rromânilor verzi despre ei, sunt totuşi mai civilizaţi decât (co)mu(n)iştii noştri.

În acelaşi timp, în bătrâna noastră Românie, excesul de energie eoliană le încurcă planurile „băieţilor dăştepţi” – pe măsură ce scade puternic cererea de energie, iar eolienele se învârt, centralele pe cărbune funcţionează efectiv „după cum bate vântul”, având costuri foarte mari generate de desele opriri şi porniri ale grupurilor mari din cadrul Complexului Oltenia (Turceni, Rovinari, Craiova). Şi Nuclearelectrica şi Hidroelectrica au întâmpinat dificultăţi în vânzarea energiei în ultima perioadă.

Cum reacţionează bravul nostru premier, care a căzut cu maşina de raliu direct în capul său tare? Reduce emisiunea de certificate verzi.

„Centralele eoliene să nu mai primească certificate verzi pentru energia produsă în plus faţă de cantitatea prognozată şi notificată Dispecerului Naţional, iar preţul minim admis pentru ofertele zilnice de pe Piaţa de Echilibrare administrată de Transelectrica să fie unic pentru toţi producătorii, nu diferenţiat pe tipuri de resurse. Această măsură, coroborată cu scăderea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi la şase luni de la un an şi jumătate, ar conduce, potrivit documentelor discutate în Guvern, la o scădere cu circa o treime a numărului de certificate emise şi la o diminuare cu circa 50% a preţului de tranzacţionare a certificatelor. De asemenea, în cazul în care producţia de energie depăşeşte consumul, Dispecerul Energetic va putea descărca toate unităţile participante la Piaţa de Echilibrare pe tipuri de resurse şi nu pe trepte de putere.”

Adică după ani de propagandă furioasă, isterică, pentru tot ceea ce e „verde”, după taxe absurde impuse populaţiei pe factura de energie, după batjocuri, umilinţe şi scuipaţi la adresa celor care folosesc combustibilii fosili, în primul rând a automobiliştilor, după cadourile exprimate în energie ieftină sau gratuită oferite tuturor golanilor ca Ioan Niculae, Premierul Copy-Paste sancţionează producătorii „verzi” fiindcă au avut nesimţirea …să producă mai bine şi mai mult decât ceilalţi. ‘aţi ai Dracu’ dă burgheji verzi!

9 gânduri despre „De Ziua Europei, Valea Jiului se mută în America

  1. Ministerul Muncii din Spania a anunțat o rată a șomajului în scădere, în luna aprilie scăzând numărul spaniolilor fără loc de muncă sub pragul de cinci milioane. În ciuda acestor vești bune, Spania continuă să se afle în recesiune. A patra economie din zona euro a înregistrat în aprilie cu 46.050 şomeri mai puţin decât în martie (- 0,91%), potrivit datelor comunicate de minister, diferite de rata trimestrială care este de referinţă şi care a depăşit un nou record istoric la sfârşitul lunii martie, cu 27,16%.

    1. Asta e mai puţin relevant, fiindcă Spania e pe locul 30 în lume la producţia de cărbune, iar procentul din populaţie care lucrează în minerit e foarte mic şi nesemnificativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.