D-ale României de ieri şi de azi · Maşinile noastre pe care le iubim

Designu’ viitorului, băi, gumă Turbo!

Maşina viitorului

Înainte de Porsche Panaram… Panamera a fost BMW M5, după cum ştie tot cocalaru’, iar înainte de BMW M5 n-a mai fost nimic – sau a fost Ferrari Pinin.

Ce-i aia!?..

Să zicem că un anume Don Sergio Pininfarina cu vreo 33 de ani în urmă a decis că pentru aniversarea de 50 de ani a casei Pininfarina trebuie să aducă în faţa publicului ceva cu totul deosebit – aşa încât a realizat cu ajutorul vechiului său prieten şi colaborator Enzo Ferrari prima limuzină sport Ferrari. Sau, din punctul de vedere al publicului obişnuit, o maşină a viitorului. (Publicul avea scuza că îl muşcase de fund criza petrolului şi trăia pe vremea lui Aston Martin Bulldog şi altor monstruozităţi pe măsură.)

Ferrari-Pinin_f_s

Ferrari-Pinin_rear_s

Ferrari-Pinin_i_s

Ferrari-Pinin_in_s

La data expunerii sale la Salonul de la Torino în 1980, Pinin nu era funcţional. Cu toate astea, Don Enzo a fost atât de impresionat încât era gata să îl pună în producţia de serie, şi nu e foarte clar de ce nu a făcut-o. Există nişte speculaţii ale unuia dintre designeri, Leonardo Fioravanti, care spunea că unele defecte mai puteau fi trecute cu vederea de un entuziast al maşinilor sport (deşi când defectul e incendierea Ferrari-ului în drum te întrebi dacă entuziastul nu e puţin cam prost, fiind fotbalist), dar nu şi de clientul obişnuit cu Mercedes-Benz 560SEL sau BMW 750i.

Unul din proprietarii recenţi după 2008 a trimis caroseria la Oral Engineering (care nu e firma Monicăi Lewinsky) pentru a fi transformată într-o maşină funcţională – au fost instalate motorul Ferrari F102 boxer în 12 cilindri de pe o Berlinetta Boxer, cutia de viteze de pe Ferrari 400GT şi un sistem electric construit de la zero. Astfel încât maşina viitorului din 1980 a rulat prima dată prin propriile forţe în 2010, adică într-un viitor care nu mai avea ce face cu ea.

Viitoru’ sună mai bine când a trecut deja

Foarte multă lume nu are cum să realizeze asta, dar anii ’80 au fost de tot căcatul. Pentru noi, în „epoca raţiilor şi cozilor”, era uşor de înţeles de ce. Poate că ne consolează faptul că nu am fost singuri pe lume.

Ryan Dunlavey - Anii '80, după care plâng pensionarii

În faţa multor transfugi de-ai noştri gata să rişte trecerea Dunării înot, anii ’80 în lumea liberă însemnau neoane, meserii gras plătite, Paris Match, supermarket, Akai, Elekta, maşină, MTV, curent, Madonna, viaţa de noapte, Modern Talking, şi tot ce aici nu aveai.

Problema e că „lumea liberă” nu vedea aşa lucrurile, în niciun domeniu. De fapt, în ciuda avuţiilor care se vânturau cu lopata pe Wall Street, lucrurile nu arătau deloc bine. Spectrul unui nou război mondial îşi arăta coada şi coarnele de după colţ pe măsură ce Reagan şi Andropov mârâiau unul la altul, Japonia „marii bule economice” îşi umfla muşchii în timp ce americanii nu prea mai ştiau pe unde să scoată cămaşa, designul industrial era sufocat de reglementări de poluare şi de siguranţă absurde, astfel încât scotea pe bandă rulantă plastice pătrate, colţuroase şi negre, epidemia crack-ului făcuse metropole întregi să arate ca în Vestul Sălbatic.

Mad Max şi alte poveşti post-nucleare şi post-apocaliptice au fost tratate cu curul la noi când le-am descoperit în „anii închirierilor de casete video”. Lumea s-a întrebat cine a născocit asemenea tâmpenii. Aveau însă un sens în ochii celui care văzuse o realitate asemănătoare cu ochii lui.

NewYorkCity

În această atmosferă, ceea ce înţelegea un designer prin „viitor” nu era tocmai ce înţelegem noi prin „prezent” – nimeni nu avea cum să anticipeze că în câţiva ani un Cray X-MP care costa cât greutatea lui în aur va fi o rablă inutilă pe lângă un mărunt smartphone distribuit gratis la abonament. Tot aşa cum nimeni care văzuse în reviste BMW Seria 7 din 1991 „cu xenon” nu putea realiza că azi noi montăm în spatele blocului xenoane chinezeşti de 50 de lei până şi pe Dacii sau Tico. Sau că din 2000 o maşinuţă de familie economică are cutie în 6 trepte, cutiile automate au 7 sau 8 trepte şi se vorbeşte deja de un Range Rover cu 10 trepte. Iar dacă ai fi spus cuiva în 1985 că în 10 ani oligarhia rusă va juca la cazinou în Moscova sute de mii de dolari pe seară, te-ar fi trimis la nebuni.

Deci „maşina viitorului” nu prea are treabă cu viitorul pe care îl trăim noi. Suprafeţele vitrate uriaşe n-au fost adoptate în practică de niciun fabricant, fiindcă nimeni nu e foarte tentat să se coacă de viu în soare. Aşa cum stilul jantelor clasice Ferrari mai e folosit în zilele noastre doar de cocalarii de prin cartiere, orice maşină respectabilă are jante mult mai elegante pe 17″, 18″ sau mai mult, direct din fabrică. Sau cum ecranele touchscreen şi butoanele de comandă simplificate au înlocuit puzderia de butoane de pe consola schimbătorului de viteze, care par a fi luate de la o jucărie de proastă calitate, împreună cu consola de Oltcit a şoferului. În timp ce LEDurile, xenoanele şi managementul electronic al motorului au făcut ca farurile cât foaia A4 şi grila de radiator ca masca lui Hannibal Lecter să devină inutile.

Pentru un om al zilelor noastre, până şi un Rover proiectat în 1971 pare mai modern.

De, uneori e mai complicat să proiectezi tehnologia viitorului pornind de la un prezent de 3 parale.

26 de gânduri despre „Designu’ viitorului, băi, gumă Turbo!

  1. În anii ′90 erau depăşite de ceva vreme de alte mainframe-uri.

   În zilele noastre sunt depăşite de ceva vreme de un smartphone. Ăsta era un fenomen pe care nimeni nu îl putea imagina pe vremea lui Reagan şi a lui Ceaşcă, aşa cum nu puteau anticipa interfeţele GUI, Internetul sau ieftinirea componentelor electronice până când costă mai puţin ca siliciul din care sunt făcute.

   Când pui mâna pe Maşinăria Rock and Roll a lui Norman Spinrad (publicată în 1987), te miri ce fel de lume e aia a iluziilor electronice, drogurilor, cartierelor păzite cu Uzi în mână şi a sabotorilor de tot felul, de la hacker la artistul underground, fiindcă pe vremea epidemiei crack-ului şi a panicii SIDA aşa trebuia să arate viitorul.

   Cum spunea în 2011 un fost dealer de droguri sub porecla „Tiny” („Micuţu”): „Se spunea că Washington, DC, era capitala mondială a crimei. Cartierul ăsta era capitala capitalei mondiale a crimei. Am vândut crack până şi în poarta Casei Albe, între rondurile poliţiei. Acum sunt numai cafenele şi oameni cu diplomatul sub braţ.”

   Atunci când progresul tehnologic pătrunde în toate cotloanele vieţii moderne, când de la golanul din colţul blocului până la magnat toţi au participat la „noua alfabetizare” a erei electronice, ceea ce însemna în trecut „avere” sau „tehnologie de vârf” îşi schimbă cu totul înţelesul.

   Ferrari Pinin are după instalarea unui „12 boxer” 360 CP (şi un interior ca de Oltcit de lux). Există Golfuri şi Octavii în Bucureşti cu 330-350 CP şi care arată mult mai bine privite din interior.

   1. Golfuri pentru curse ilegale. Numai la arabi mai intalnesti lucruri atat de trasnite. Cand mor oameni din pricina lor isi fac cruce si isi pun mainile in cap, merg mai departe si mai pun in pericol si viata altora. Masinile implicate in curse ilegale sau care ruleaza cu viteze mari sa fie confiscate si mai apoi distruse. asa nu mai are dobitocu’ cu ce sa te omoare pe strada.

 1. Cum era cum nu era… insa era mai bine.. cu masini care nu puteau fi folosite, fara ele.. nu gaseai atatata cersicerime pe strada… sau atata omenire in somaj….

  1. Poate nu găseai la noi (cel puţin în teorie, fiindcă proverbul „eu mă fac că muncesc şi Statul se face că mă plăteşte” tot pe atunci a fost inventat).

   În 1984, rata şomajului pe partea ailaltă a Oceanului era enormă, în special printre negri, mexicani, portoricani şi alţii care „nu aveau mutră” pentru joburi mai de Doamne-ajută, iar unele cartiere ale lor arătau ca după un război atomic.

   South Bronx

   La vremea aceea, multă lume nu se aştepta să trăiască „în viitor” ca azi, sau cel mai probabil nu se aştepta să aibă vreun viitor.

   1. Diferentele astronomice dintre bogati si saraci au fost dintodeauna in capitalism, nu numai de 20-30 de ani(si chiar daca asa arfi, inseamna ca acest sistem este falimentar, bun de aruncat la gunoi). Prosperitatea capitalismului occidental de care vorbesti a fost acumulata in sutele de ani de exploatare, de sclavie clasica(africa, asia america), iar acum prinsclavia moderna, sub masca asa zisei concurente, piata libera, si alte abureli masonice. Negri, mexicani, portoricani au fost sclavi cu numele si mai apoi tot sclavi in practica.

 2. însă, pe măsură ce ştim tot mai mult, înţelegem tot mai puţin. Pe măsură ce acumulăm în noi tot mai multă lume, pierdem viaţă. Nu mai înţelegem rostul multor lucruri care erau înţelese şi experiate de cei care au trăit cu mult timp înainte de noi în lume. De fapt, fără teama de a greşi prea mult, aş putea spune că noi, oamenii, nu ne mai înţelegem rostul în această lume. Spun acest lucru acum, la vremea postului. De ce? Deoarece, postul este, din acest punct de vedere, un demers care trebuie să ne mijlocească o înţelegere a ceva ce azi nu mai poate fi înţeles. Ce am putea să înţelegem prin post? Tocmai rostul vieţii noastre sau, dacă vrem, sensul vieţii noastre. De fapt, la baza tuturor problemelor omului stă lipsa de înţelegere. Alegerea fără înţelegere a primului om.Postirea ridică omului trăitor în lumea de azi serioase probleme, cu privire la aspectul motivaţiei de a posti. Din acest motiv, chiar şi unii dintre cei care postesc îşi pun întrebarea: dar, de ce trebuie să postim? Nu înţelegem. Ei bine, nu trebuie să postim. Dacă nu vrem să facem ceva, Dumnezeu nu ne va obliga niciodată să facem lucrul pe care nu-l vrem, însă noi nu ne dăm seama de acest lucru. Lumea, însă, în diferite moduri, ne obligă să facem în special ceea ce nu vrem, iar noi, fireşte, nu ne dăm seama. Lumii îi este atât de proprie impunerea prin forţa plăcerii, urgenţa conformării, necesitatea iraţională. Dumnezeu ne lasă întotdeauna posibilitatea de a alege, de a înţelege că trebuie să fim liberi şi vii prin libertatea noastră. Lumea ne hrăneşte doar cu aparenţa libertăţii – atât de mult clamată peste tot! – şi, în consecinţă, ne oferă o viaţă la fel de aparentă, iluzorie, lipsită de posibilitatea alegerii.Dar, ce-ar fi dacă am încerca să judecăm lucrurile prin prisma protopărinţilor Adam şi Eva şi a primei alegeri pe care au trebuit să o facă ei în legătură cu viaţa. Cu propria lor viaţă.

  1. In fostele state comuniste, asistenta medicala era impecabila si gratuita, scolarizarea era excelenta si gratuita, sa ai o locuinta si un loc de munca era un drept din nastere, sa spun asa, transportul public era sistematizat si ieftin, utilitatile publice s-au extins rapid, produsele alimentare de baza erau distribuite de catre stat. In acelasi regim, sigurata securitatii nationale exista, oamenii putea umbla pe strazi fara teama de a fi atacati de gasti dubioase, de dependenti de droguri sau aurolaci.

   Astfel, intr-un material intitulat „Noii saraci ai lumii bogate”, aparut in Almanahul Lumea din 1986, ni se infatisa lume capitalista: plina de saraci, suprasaturata de somaj si oameni fara locuinta. Un studiu al aceluiasi ziar arata ca 890.000 (29,5%) de locuitori ai orasului Chicago sunt amenintati de foamete, conchide autorul. „Dar nu din cauza ca nu ar fi suficiente alimente, ci pentru ca oamenii nu si le mai pot permite. In ultimii ani, din zona industriala Chicago, au disparut aproximativ 336.500 de locuri de munca si si-au inchis portile peste 2.000 de intreprinderi”.

   1. Aşa o fi, dacă spunea Lumea, revista lui Radu Budeanu cel Bătrân.

    Doar că aceia care au fost pacienţi în spitalele impecabile şi gratuite, au făcut o şcoală excelentă şi gratuită şi au avut de-a face cu modul în care se dobândeau produsele alimentare de bază în Epoca Raţiilor şi Cozilor s-ar putea să spună altceva.

   2. katy n-are nevoie de ratii de la stat, ea e de ajuns sa se craceasca si ii vin toate la nas. ca toate pitipoancele care umbla cu astia cu bani din romania. shi la doctor la fel, doar i-o suge daca n-are bani si la rezolvat. Aia care nu au intre picioare o gaura cu care sa faca bani ar vrea o lume mai disciplinata, ca in comunism, unde muncitorii si taranii aveau locuri de munca si bani, nu doar curvele, transexualii si bulangii ca azi.

  1. Restaurarea unei maşini de epocă (caroseria, revopsirea, accesoriile, sistemul electric, frânele) fără intervenţii la motor, cutie sau suspensie durează cam 3 ani. Oral Engineering a pus „maşina viitorului” în funcţiune în numai 2 ani, 2008-2010.

   De unde se vede treaba că oralul se face mai repede, motiv pentru care e mai cunoscut şi drept „scurt” 😛

 3. Depinde cine si unde face restaurarea aia.
  Poate sa dureze 3 ani daca lucreaza poate 2 oameni la ea cand au oleaca de vreme.
  Daca e echipa specializata in 2-3 luni nu au ce lucra la ea, cu iesiri la bere cu tot.

  1. Ceva mă face să cred că nu ai încercat tu însuţi restaurarea, plătind din buzunar, altfel ai fi văzut cum merge de fapt şi cât costă…

   În cazul de faţă, spre exemplu, caroseria nefiind făcută să fie funcţională, geamurile laterale erau lipite (ca şi parbrizul şi luneta, la orice maşină modernă). Astfel încât tipii de la Oral (sau or fi fost gagici?… 😛 ) au realizat că nu ai cum să faci un geam să gliseze într-o portieră, dacă structura ei şi a geamului nu au fost proiectate din start aşa. Deci geamurile laterale sunt imobile, pasagerii trebuie să se bazeze pe aerul condiţionat ca să poată merge cu ea într-o zi mai însorită.

 4. Un comentariu random: tocmai m-am intors de la BMW Welt si BMW Museum din Munchen unde era si expozitia „Rolls Royce’. Una dintre bijuteriile alea avea tehnologii care au aparut prin 2000 si ceva pe Dacie si era facuta intr-o perioada in care Liviu Rebreanu era ”autor contemporan”.

 5. Regele George al VI-lea: Dacă sunt rege, atunci în ce constă puterea mea? Pot să declar război? Pot să stabilesc cine să facă parte din guvern? Pot să impun noi taxe? Nu! Şi totuşi toate autorităţile mi se supun pentru că ele cred că atunci când vorbesc, vorbesc în numele lor. Dar eu nu pot vorbi.

 6. „Sunt foarte fericit că am ajuns la această înţelegere. M-am simţit imediat confortabil la Ferrari şi acum mi se pare ca o a doua familie. Am încredere deplină în bărbaţii şi femeile care lucrează la Maranello şi în cei care îi conduc. Prin urmare, este natural pentru mine să decid să-mi prelungesc relaţia pe termen lung în acest fel cu o echipă la care într-o zi îmi voi încheia cariera în Formula 1”, a declarat el într-un comunicat de presă.

 7. E minunat să poţi demonstra liber !!! ….Să nu vrei să impui şi să crezi că din ce în ce mai mulţi vor înţelege singuri…Drumul luminat trebuie umblat personal… Atât.

 8. Goana după bani este rădăcina tuturor relelor, iar sistemul capitalist a fost rău în mod inerent. A încurajat lăcomia şi consumul, nu s-a îngrijit deloc de irosirea resurselor. Oamenii s-au gândit că, cu cât au mai mulţi bani, cu atât o duc mai bine. Într-adevăr se întâmplă toate acestea şi cine se uită mai atent poate vedea cum toate se leagă şi cum curg in aceeaşi direcţie ca un fluid care angrenează omenirea şi o târăşte la vale. mai ales AICI a existat o fugă de după ’89 în a prinde din urma ceea ce occidentul are de mulţi ani ca ‘valoare’: sex cât se poate de mult ilustrat in filme, pornografie, droguri,libertinaj sub masca demo(n)cratiei. Socialismul este singurul sistem social, eliberat fiind de barierele proprietăţii private asupra mijloacelor de producţie, în stare să concentreze toate resursele şi energia naţiunii pentru ca ele să se conjuge întru binele comun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.