Crize · Presa noastră cea de toate zilele · Românii noştri cu care ne mândrim

Feriţi-vă de măgăru… bărzăune!

Un prieten de-al meu susţinea că insectele pe care le cunoşteam noi, inclusiv fluturii, s-ar fi împuţinat datorită poluării. În practică, se vede că nu s-au împuţinat deloc, de fapt multe specii pe care nu le mai văzuse niciun bucureştean de decenii întregi au reapărut odată cu abandonarea unor mari suprafeţe de teren agricol, pe care Natura le-a recuperat. (Vara trecută, în curtea şcolii 310 de pe Dezrobirii, o fetiţă care nu avea mai mult de 10 ani, cu mă-sa de mână, ţipa într-un smartphone: „Tatiiii! Am găsit un nasicorn! Un nasicorn! O insectă foarte rară!!” 🙂 )

Oricât de ecologişti ne-am da noi, de mână cu bizonul păros Remus Cernea, uneori mai trebuie să înţelegem şi că Natura şi creaturile ei mai sunt şi din acele specii pe care nu ai vrea să le întâlneşti.

La Craiova, oltenii noştri mâncători de praz au chemat Jandarmeria (care ar trebui să fie mai eficientă acum decât la mitingurile de la Universitate…) când s-au văzut confruntaţi cu nişte viespi gigantice sau bărzăuni. Nu orice fel de bărzăuni, ci din cei asiatici, uriaşi, cu 3 ace.

insecte

Bărzăunele asiatic uriaş (Vespa mandarinia) e o dihanie de bărzăune cam cât degetul, înarmat cu 3 ace şi cu un venin care dizolvă pielea şi carnea precum acidul în locul în care înţeapă, mare prădător, agresiv ca un suporter stelist pe etnobotanice şi capabil să zboare de 2 ori mai repede decât se târâie o maşină prin traficul de la ore de vârf, o adevărată plăcere să te întâlneşti chiar şi cu unul singur, deşi e mult mai probabil să ai de-a face cu un roi. În Japonia, omoară între 30 şi 40 de oameni pe an. Adică e de 10 ori mai distrugător decât Şerban Huidu.

Cum au făcut nişte viespi care până de curând nu trăiau mai la vest de China centrală să ajungă la mii de kilometri distanţă în Craiova, e greu să spunem. Poate ne-ar ajuta Sherlock Holmes.

Seamănă destul de bine cu afacerea „păianjenului cu carapace din Dobrogea” şi cu modul în care autorităţile făceau pe Dracu-n patru să ne convingă că păianjenul nu e o văduvă-neagră…

10 gânduri despre „Feriţi-vă de măgăru… bărzăune!

  1. Au toate motivele să se sperie de gângania a cărei înţepătură doare ca o împunsătură cu un fier înroşit şi care ucide între 30 şi 40 de oameni pe an.

   Urşii de la Moroieni şi Bezdead au ucis 2 oameni, Şerban Huidu 3, iar toţi maidanezii puşi la un loc mai puţin de 20.

   😛

  1. Dacă stai în Craiova.

   Eu unul am văzut 2 exemplare chiar în Bucureşti, lângă Cris-Tim, cu 2-3 zile înainte să se afle de existenţa lor în Craiova. M-am mirat de unde au apărut viespi mari cât o baterie AAA la noi, după care am făcut o mică investigaţie pe net să aflu ce sunt 🙂

   1. Daaaa, stau in Craiova. Nu am reusit sa imi dau seama in ce cartier se afla roiul, trebuie sa caut in presa locala. E clar, imi trebuie un bilet in Grecia pana trec taunii veninosi:))))

 1. AM fost intepata de un barzaune si pot sa spun ca nu am dormit o noapte inteaga de durere Noroc ca nu sunt alergica;altfel nu stiu ce faceam ca eram cam izolati Am luat si calmante dar degeaba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.