D-ale României de ieri şi de azi

Modernitate?..

Abia am început să mă joc, până acum a fost încălzireaFiindcă nu eşti 100% cocalar român până nu ai văzut Terminator 1, 2 şi 3 şi nu te-ai jucat CounterStrike şi Half-Life, toată lumea de la noi ştie că Terminatorul bate orice, inclusiv pe Robocop, Băsescu şi Putin puşi la un loc, când pune mâna pe arma lui cu grenade 😀

Jucăria robotului nostru plimbăreţ prin timp este o armă reală – aruncătorul M79. A fost dezvoltat cu vreo 50 de ani în urmă de nişte americani dăştepţi care ar fi vrut să înarmeze răcanul obişnuit cu ceva mai puternic decât grenada de mână, probabil fiindcă se aşteptau să se îngroaşe gluma de război din Vietnam.

E natural ca orice generaţie să creadă că ea reinventează gaura de la covrig, după cum au mai observat şi alţii, de asta era mai bine sub Ceaşcă, fiindcă atunci nu mai aveai nici covrigul, nici gaura şi nici altele, chiar şi o banană era un lux. Însă istoria covri… armei noastre nu e chiar atât de recentă pe cât am crede, fiindcă aruncătorul de grenade manevrat cu mâna nu a fost inventat în epoca modernă, şi nici în 1939-1945, nici în 1914-1918 şi nici măcar în 1860-1865. De fapt, a fost inventat în secolul al XVII-lea, epoca muşchetarilor, cavalerilor şi grenadierilor.

Pe vremea aceea lucrau mai frumosCunoscut şi ca „mortier de mână”, denumire care i se potrivea destul de bine, lansatorul secolelor trecute avea o bătaie destul de scurtă (25-75 m) şi nu era o armă pentru lupta în câmp deschis. Funcţia sa de bază era tirul indirect, fiind gândit să arunce grenadele de mână peste zidurile fortăreţelor sau peste alte obstacole, în operaţiunile militare tipice ale războaielor vremii, asediile şi luptele navale. Pe măsură ce caracterul războiului şi modul de utilizare a artileriei s-au schimbat în epocile care au urmat Revoluţiei Franceze, arma noastră a fost încet-încet îndepărtată din prima linie.

Aveau şi epocile trecute terminatorii lorChiar dacă am vrea să credem că oamenii epocilor trecute -ai vremurilor analfabetismului, ciumei şi ghilotinei- nu erau tocmai cei mai dăştepţi din curtea şcolii, se vede treaba că mai ştiau şi ei câte ceva şi nu se jenau să pună acel ceva în practică atunci când era nevoie.

PS În 1758, doi francezi pe nume Pierre Joseph Macquer şi Antoine Baume au construit o oglindă concavă din sticlă acoperită cu mercur cu ajutorul căreia au concentrat razele solare, obţinând o temperatură suficientă pentru a topi platina. Peste 1770°C. Antoine Lavoisier (cel cu legea pe care trebuia să o înveţi la chimie) a repetat experienţa cu un set de lentile, capabile să topească platina şi în faţa cărora nu ar fi rezistat fierul sau oţelul. Dacă nişte revoluţionari de-ai lor nu i-ar fi tăiat căpăţâna lui Lavoisier în 1794, am fi putut să vedem în războaiele napoleoniene arme la fel de capabile ca şi laserul modern…

18 gânduri despre „Modernitate?..

  1. Era de reţinut că acum 300 de ani exista deja o armă asemănătoare cu cea modernă (deci nu americanii moderni au inventat gaura la covrig) şi mânuită de grenadieri, care erau cei mai mari şi mai puternici soldaţi ai trupei, adică nişte Schwarzeneggeri ai vremii lor 😛

 1. Counter Strike (mai ales ultima varianta) e destul de realist in ceea ce priveste puterea armelor, deci cred ca o mortiera de mana ar fi lipsit oricum 😛

  1. „Sawed-off shotgun” este (la anglofoni) o armă lisă cu ţeava scurtată, care în realitate este utilizată de mascaţi sau de gangsteri în lupta la distanţe foarte scurte. În jocuri, efectul e exagerat. Datorită lipsei unui pat clasic şi împrăştierii rapide a alicelor în lipsa şocului de pe o ţeavă clasică, ochirea la orice distanţă mai mare de 10 metri e o chestiune de noroc.

   În CS Online, băetzaşii noştri lasă deoparte orice urmă de realism şi pretind că poţi tăia ţeava şi cea mai mare parte din lemn la un aruncător M79 şi să îl foloseşti ca pe un pistol uriaş, ceea ce e ridicol. Dacă abia poţi controla un Desert Eagle, care trage un cartuş 12,7×32,6 mm, ideea de a controla cu o singură mână reculul unei arme care trage o grenadă de 40×46 mm cântărind aproape 1 kilogram e o simplă fantezie.

 2. Ma rog, eu ti-am zis…am jucat numai variantele de pe Steam (CS:Source si Global Offensive, ultima fiind singura care m-a prins cat de cat – nu-s mare fan al FPS-urilor). Oricum, se presupune ca personajul tau e ditamai „specialistul”, ca altfel m-am intrebat si eu cum naiba dau „headshot” cu AK-47 :))

 3. Scuze de spam, te anunt ca am mai deschis doua bloguri care n-au legatura cu advertorialele.
  Daca iti face placere sa ma citesti te astept pe blogurile mele, macar din curiozitate. Si daca vrei sa ma adaugi la BlogRoll, anunta-ma sa te adaug si eu pe ele.
  http://literestacojii.com este un blog literar.
  http://adolescentisenzationali.wordpress.com este un blog special pentru tineri, in care dezbat toate problemele lor.
  Te invit cu drag pe ele.
  Iti multumesc, te pup!

  1. Ştiind ce recoltă de derbedei, hoţi şi tâlhari avem la metru pătrat în bătrâna Românie, a învăţa arta mânuirii armelor e un act de prudenţă 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.