Crize · D-ale României de ieri şi de azi · Energie · Presa noastră cea de toate zilele · Românii noştri cu care ne mândrim

Fukushima trece prin stomac

În ultima lună, unul dintre reactoarele de la Cernavodă (cele mai fiabile instalaţii industriale de la noi!) face la fel de multe mofturi precum o Dacie 1310 la drum lung, cu eşapamentul legat cu sârmă şi ciorapi de damă în loc de curea de ventilator. Ceea ce este niţeluş cam suspect, de parcă s-ar fi mutat brusc Fukushima la Cernavodă şi ar fi venit marele cutremur pe care pretind unii că îl pot prezice.

Cum a început totul?

8 ianuarie: record de producţie în energia eoliană. 1586 MWh. 38 MWh peste hidrocentrale şi Cernavodă.

14 februarie: Complexul Energetic Oltenia, pe fondul scăderii drastice a cererii de energie electrică produsă pe bază de cărbune (cea mai scumpă formă de generare a energiei), a rămas cu 1,5 milioane de tone de cărbune inutil, care se degradează în aer liber.

21 februarie: Hidroelectrica (deloc întâmplător, cel mai ieftin producător de energie) vinde cele mai mari cantităţi de energie pe bursă.

9 mai: simpaticul Premier Copy-Paste sancţionează producătorii de energie eoliană fiindcă au luat-o mult înaintea celorlalţi şi nu stau în rândul lumii, cum se face în socealizmu’ multilateral dezvoltat.

13 mai: 1000 de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia şi-au văzut salariile tăiate.

28 mai: 5000 de mineri olteni protestează.

21 iunie: preţul negociat al energiei electrice scade tot mai mult pe bursă.

În ultima lună, 2 iunie – 2 iulie, se descoperă tot timpul mici probleme la Reactorul 2 de la Cernavodă, astfel încât e oprit, verificat, examinat, reparat, repornit etc

Ceva-ceva ne face să credem că până când nu se va reglementa într-un fel sau altul situaţia mineritului şi a energiei electrice produse de termocentrale, reactoarele noastre vor avea mereu defecţiuni, producătorii de energie eoliană vor avea tot timpul probleme birocratice, hidrocentralele îşi vor reduce puterea, gazele de şist vor rămâne în pământ.. şist, şi tot aşa, fiindcă bravul nostru cetăţean tare de cap, alegător şi plătitor de taxe, Mineru’ Atomic mâncător de praz oltenesc, nu poate să rămână fără obiectul muncii şi fără o chiftea în stomac.

I-ar putea veni subit nişte idei mai periculoase, cum ar fi să facă o excursie pe la Bucureşti să vadă dacă s-au prins panseluţele din 1990.

16 gânduri despre „Fukushima trece prin stomac

 1. Intamplator cunosc foarte bine situatia de la Cernavoda si pot sa confirm faptul ca daca exista ceva la nivel industrial in tara asta care functioneaza de la foarte bine in sus aceia este centrala de la Cernavoda. Meritele bineinteles ca nu apartin romanilor ci concernului italo-canadian care a proiectat (CANDU) construit si pus in functie acele reactoare cu un grad ridicat de fiabilitate si securitate. Sa fiu sincer si mie unul mi’se pare din ce in ce mai suspect faptul ca reactorul 2, care este si cel mai nou, a fost oprit deja de cateva ori pentru diverse probleme de mentenanta. O asemenea oprire/reoprire si timpul petrecut intre acestea inseamna costuri si pierderi uriase (750MW/ora) … nu este ca si cum ai porni un banal intrerupator. Hmm …

  1. Ai de ales: renunţi la scumpele şi poluantele termocentrale (şi rămân în şomaj 5000 de mineri şi 3000 de muncitori de la CEO, care vin să pună panseluţe, preferabil în capul tău, după ce sapă în el cu târnăcopul) …sau, surpriză-surpriză, „se descoperă” exact la momentul oportun nişte „mici defecţiuni” la Cernavodă, şi suporţi costurile opririi şi ale reparaţiilor.

 2. Da, asta era si presimtirea mea… in Romania se poate realiza un incredibil mix de productie energetica. Cred ca avem oportunitatea de partea noastra. Singura intrebare e, cum faci sa treci de la sistemul pagubos cu tehnologii vechi si multi angajati la cel eficient cu costuri mici productie mare?

  Oricum, respect domnule Nautilus, ati scris si ati surprins bine situatia.

  1. Mulţumesc 😉

   România a fost pe parcursul ultimilor ani şi este încă exportator net de energie electrică, la fel cum este şi exportator net de produse petroliere rafinate – de fapt, capacitatea de rafinare depăşeşte producţia naţională de petrol de vreo 4 ori. Putem face profit (şi facem) doar importând petrol brut şi exportând benzină şi motorină. Chiar începi să îţi pui unele întrebări despre faptul că avem oportunitatea şi în loc să o folosim facem prostii…

 3. Daca este sa privim padurea dincolo de crengi eu mai degraba ii suspectez pe adevaratii baieti destepti de la Transelectrica, care fac legea in tot ce insemana energie in tara asta si au dovedit incaodata ca sunt o mafie bine structurata si cu interese bine planificate cand de curand nu au fost de acord ca complexul energetic Oltenia sa iasa din rahat in urma unui contract de cateva zeci de milioane de Euro pe care il puteau incheia cu Germania pe o perioada de cate luni de export. Capacitatea de productie era ok … curent se facea … Transelectrica a zis scurt: NU! Fara explicatii … fara motivatii … doar NU. La ei este pita la ei cutitul … ei decid cand porneste un reactor … cand se opreste … cand produce o termocentrala … cand nu … pentru ca deh … decat ca surplusul de energie sa se vada in facturi .. mai bine sa faci o criza sa preturile cat de mari vrei tu. Acolo sunt adevaratii baieti destepti … nu miniciunile de pe la Hidroelectrica sau alti producatori. 😉

 4. „Acum se produce atât de mult încât se exportă, se consumă şi mai trebuie şi închis robinetul din când în când, sau sancţionaţi burghejii ăia nesimţiţi cu eolienele lor”

  Pai si decat sa cresti consumul casnic prin preturile mici la energie, mai bine dai sfaturi de genul:

  „Scumpim cu 10% energia … bani ce pot fi recuperati daca stingeti becul la baie”

  … si le platesti la aia cu moristile lor certificate verzi pana le sare alora elicea si oamenilor capacele de la contoare.

  Dap … am fost, suntem si vom fi tara tuturor contrastelor absurde.

 5. Prin legea numărul 220 din 27 octombrie 2008, operatorul de transport şi sistem energie electrică emite lunar certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile. Pentru producătorii de energie electrică din energie eoliană se acordă două certificate verzi pentru 1MWh livrat în reţeaua naţională până în 2015 şi un certificat verde pentru 1MWh livrat începând cu 2016.

   1. Iti inteleg pozitia insa problema nu sunt minerii si minele … ci prostia celor care trebuiau ca de la bun inceput sa dea avize pentru moristile alea doar si numa dupa o consultare clara in ce priveste cosul de energie si balanta productiei de energie in functie de consum. Eu acuma inteleg ca totul se gandise in asa fel incat baietii destepti sa cumpere in continuare energie pe nimic cand Hidroelectrica nu mai facea fata consumului … problema este ca acuma dupa ce aia au ramas cu luleaua in gura si noi ne’am trezit cu surplus de energie plus probleme sociale majore pentru ca nici oameni aia nu ai nici cea mai mica vina ca dimineata se trezesc la ora 4 ca sa mearga la o munca de sclavi. Din pacate … toata clasa politica este o mizerie si poate de acum ne e o lectie buna ca puterea in stat nu trebuie atribuita bufonilor indiferent de culoarea politica. Pentru circ … se pot duce la Globus sau la cele ambulante … noi nu suntem deloc in situatia in care sa ne permitem spectacole atat de scumpe.

   2. În loc de asta, nu era mai logic să produci şi să vinzi energie, fie ţărilor înconjurătoare, fie unor investitori în aluminiu sau altă industrie care necesită energie, cum fac islandezii?

    De ce trebuie ca excesul de energie să fie la mâna băieţilor dăştepţi?

    De fapt, de ce trebuie să existe băieţi dăştepţi? Sunt nişte creaturi la fel de stricătoare, păguboase şi dezgustătoare ca şi proxeneţii şi consultanţii financiari.

 6. Si iaca asa ne intoarcem la Transelectrica … cea care are painea si cutitul … adevaratul cuib de talhari al baietilor destepti. Ceia ce spui tu, seamana a proiect facut cu capul pe umeri si in interesul tarii … nu este cazul dragul meu amic, nici dracu nu isi bate capul cu asa ceva … iar baietii destepti se feresc de export pentru ca acolo nu merge treaba cu ocaua mica. 😉

  Si iaca asa … cancerul baietilor destepti or sa sugrume tara asta pana cand or lua’o altii. 😀

 7. Mai nou, stocul de cărbune al Complexului Energetic Oltenia a ajuns la 2,1 milioane de tone, după ce a făcut eforturi să consume rezerva de cărbune de la Işalniţa ca să aibă motive să mai achiziţioneze ceva şi să dea de lucru minerilor, şi tot ei se plâng că nu a fost secetă, cum se aşteptau, ca să poată vinde energie produsă pe cale termică 😛

  Hai să mai oprim un reactor sub pretextul că e contaminat cu purici mutanţi şi radioactivi. Şi parcă şi pe la eoliene au mâncat şobolanii câteva turbine şi au intrat nişte ploşniţe în generatoare, aşa încât le oprim şi pe alea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.