Crize · D-ale României de ieri şi de azi · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim · Şcoala Vieţii

Bacalaureatul civilizat

Fiindcă nu mai suntem în 2006, când era la modă aruncatul cu rahat în studenţi şi profesori universitari, la ultimul bacalaureat cei care păstoresc cu cinste şi onoare învăţământul de la noi învelesc rahatul. În timp ce mânuitorii tastaturii îl iau şi aruncă cu el în viteazul elev român, care seamănă din ce în ce mai bine cu eroii lui Emile Zola şi Jules Renard. Dovadă că natura umană şi şcolărească (sunt două lucruri diferite. Şcolarul nu e om, ci cel mult o cârpă de şters ghetele profilor) nu se schimbă în numai 120-130 de ani.

E adevărat că nici calitatea umană şi profesională a majorităţii profesorilor nu e mult mai sus de genunchiul broaştei, fiindcă în 9 cazuri din 10 a rămas prof ultimul prost din curtea şcolii, cel care chiulea de la ore să fumeze în spatele tomberoanelor şi să bată mingea pe maidan. (Penultimul prost din curtea şcolii, prostul-şmecher care îl îndemna pe prostul nostru mai sus pomenit la chiul, a intrat în cele mai multe cazuri în Poliţie.) Şi nici din punct de vedere genetic nu stăm prea bine, fiindcă un procent mărişor din generaţia de părinţi care are azi între 40 şi 50 de ani şi care îşi trimite golanul sau piţipoanca la liceu e format din nişte Dorei proşti ca vitele şi îmbibaţi de alcool ca buretele, care sprijină uşa blocului în maieu cu berea-n mână.

Astfel încât din punct de vedere al performanţei şi obiectivelor (adică dacă judecăm capitalist problema) era natural să treacă doar cei care au trecut, şi restul să suporte dreapta răsplată pentru lipsa lor de interes faţă de învăţătură, faţă de predare şi faţă de buna creştere.

Însă problema e ceva mai complicată, fiindcă nici viaţa socială nu e joc de strategie pe calculator şi nici proful nu „consumă resurse” şi „produce unităţi”, nici „obiectivele scenariului” nu trebuie neapărat „atinse”.

Dl. Răzvan Orăşanu pune întrebarea de la înălţimea unei cariere spectaculoase (cu toate obiectivele îndeplinite cu nota maximă): „cum răspund dăscălimea şi şpăgarii pentru performanţele lor proaste?” Dacă în 4 ani de zile nu ai putut instrui nişte elevi (teoretic normali şi sănătoşi) cât să ia 5 la un examen pe care l-a trecut un puşti cu Sindromul Down, nu e cazul să îţi cauţi altă meserie şi acea şcoală să fie desfiinţată cum ar fi zis Zoso?..

Nu.

Fiindcă într-un stat civilizat scopul şcolii nu e „să instruiască unităţi” şi „să atingă obiective” (poate într-un stat capitalist e aşa, dar capitalismul nu e civilizat), ci să contribuie la menţinerea unei plase de relaţii sociale care să asigure viaţa civilizată. Adică (la prima vedere, cel puţin) muncitorii să muncească, poliţiştii să scrie amenzi, profesorii să vorbească, hoţii să fure, elevii să vină regulat la şcoală, autobuzul să vină în fiecare zi la oră fixă şi aşa mai departe.

Francezii (care pretind că ei au inventat viaţa civilizată) ştiau asta cu două secole în urmă: de ce construim şcoli de stat, ca să instruim copiii? Nu, construim şcoli ca să îi îndoctrinăm, să îi facem să vorbească franceza literară şi nu bretona sau provensala, să ştie că legea şi puterea vin de la Paris şi nu de altundeva. Şcoala păduchioasă de provincie de pe vremea lui Jules Renard era un instrument de dominaţie politică a provinciilor. Unul mai ieftin decât o armată de ocupaţie 🙂

Chiar dacă elevul a dat peste nişte profesori proşti ca noaptea şi e conştient de asta, el trebuie să vină cu regularitate la ore, să răspundă numai când e întrebat şi numai ceea ce vor ei să audă, să vorbească frumos despre ei şi să suporte sancţiunile, oricât ar fi de absurde, fără comentarii. La fel cum profesorul care a dat peste nişte golani la fel de inteligenţi ca nişte pietre trebuie să îşi recite lecţia imperturbabil în fiecare zi şi să pună note mai mult sau mai puţin din burtă, fără comentarii.

Şi unul, şi celălalt trebuie să se prefacă a-şi face datoria, să îşi joace rolul.

Fiindcă dacă se face o examinare la sânge şi şcoala care nu a produs niciun absolvent e desfiinţată, mai ales în mediul rural, viitoarea generaţie de rurali care nu îşi permite costul internatului sau al abonamentului la autobuz va rămâne fără şcoală de tot, şi şansele lor la o meserie intelectuală se vor duce Dracului. Numărul de locuri de muncă în învăţământ se reduce, absolvenţii de facultate îşi găsesc şi mai greu ca până acum o meserie dacă pierd oportunitatea de a deveni profi, numărul de plătitori de impozite scade fiindcă ruralii au venituri mici sau venituri nefiscalizate, Statul pierde bani, investiţiile în învăţământ se reduc şi mai mult, calitatea şcolii devine din ce în ce mai proastă, interesul pentru carte scade spre zero, şi ne îndreptăm spre o ţară de analfabeţi ca pe vremea Răscoalei de la 1907.

Într-un stat civilizat, bacalaureatul nu e un filtru prin care trece un procent din populaţie care învaţă şi în care se prind „golanii, proştii, cocalarii, tâmpiţii”. E o formalitate prin care trece un procent de aproape 100% şi departajarea între ei se face după notele obţinute sau după greutatea pilelor. Cam aşa cum în statul civilizat se construiau blocuri la ţară (cu closetul în curte), preşedinţii şi miniştrii aveau 4 clase, liceul era obligatoriu chiar dacă nu învăţai nimic, dar strângeai maculatură, castane şi făceai muncă patriotică…

15 gânduri despre „Bacalaureatul civilizat

 1. Din pacate, genul asta de sistem functioneaza mai „bine” (desi tocmai s-a prabusit) in tarile unde „student loan” e un driver economic. Atunci cand un baiat din asta „bine indoctrinat” poate trece gratuit prin X scoli pentru ca apoi sa sparga seminte printre proteste si pancarte, ceva nu e in regula.

  1. Nici nu trebuie să fie în regulă, e de ajuns că e civilizat 🙂

   Contraexemplu: dacă sistemul social e meritocratic, deci accesul la joburi, bani, proprietăţi etc e condiţionat de performanţă, ai un procent din populaţie care îşi face bine meseria, de la academician la chelner şi tinichigiu, vorba Cheliosului, şi o majoritate care nu ştie să facă bine nimic şi o freacă.

   Aşa încât stânga modernă (pe care o susţin entuziast spărgătorii de seminţe cu diplome) zice cam aşa: mai uşor e să dai 5 lei ca să construieşti o uzină care produce un mare caca, decât să-i laşi pe „cei mai puţin şcoliţi” să rămână şomeri, să se apuce de furtişaguri, beţii, droguri, bătăi, fiindcă atunci cheltuieşti 10 lei pe poliţie, firme de pază, camere video, spitale, asigurări de maşini şi locuinţe etc

   Prostovanul care se preface că îşi face datoria nu produce nimic cu mâinile proprii, dar prin faptul că se preface contribuie la gradul de civilizaţie al societăţii.

   Sau, cum spunea unul dintre stângiştii moderni:

   „Se spune că trebuie ca unii să producă şi alţii să consume, adică Dorel să construiască un BMW X5, Gigel să îl cumpere şi Statul să le ia TVA, impozit pe venit şi accize. Dar Gigel trebuie să cheltuie o sumă de bani care altfel i-ar fi rămas în buzunar. Costel, vecinul lui, din invidie faţă de Gigel, îşi ia şi el X5, cheltuie tot ce are şi se mai şi împrumută. Fiindcă au X5, niciunul nu mai e tentat să rămână în rând cu pulimea, trec pe roşu, fac accidente, se răstoarnă pe linia de tramvai. Tot fiindcă au X5, nici Gigel, nici Costel nu mai vor să mănânce pizza la terasa de cartier, că le cade rangul, se duc la restaurante scumpe, aruncă bacşişuri mai mari decât consumaţia, la sfârşitul lunii rămân fără bani, când au bani se duc la cumpărături la 10 seara, ca să nu stea la coadă cu toţi amărâţii, deci magazinele trebuie să aibă program prelungit, să angajeze personal care să lucreze pentru încă o tură…”

   1. Nici nu stiu daca am mai lasat comentariul asta atunci sau nu, dar argumentul asta aduce putin a ”morala prin religie”: E mai ok sa ai o groaza de nebuni indoctrinati care cred ca ii bate Dumnezeu daca fac rau, decat o groaza de nebuni carora nu le poti explica rational de ce nu e bine sa faca rau. De-asta nu stiu daca-s tocmai de acord cu el 🙂

   2. Păi cam aşa se întâmplă şi cu nobilele idealuri ale socealizmului, sau, cum zicea un comentac d-al lui Zoso: profesorii care sunt proşti azi erau la fel de proşti şi sub Iliescu, şi sub Ceauşescu, şi sub Dej, cei care sunt buni azi erau buni şi atunci, dar elevii de atunci aveau ruşine şi cei de acum nu.

    Adică elevul îndoctrinat în spiritul ruşinii şi al respectului faţă de nobilele idealuri ştia că are un prof prost, aşa încât nu-i rămânea decât să înveţe lecţia pe de rost ca robotul, să i-o măcăie profului dintr-o suflare fără să înţeleagă nimic din ea, să ia un 7 sau un 8 şi să stea în banca lui.

    În schimb elevul-beizadea zice că nu a ajuns el să coboare de la nivelul lui Vertu şi Calvin Klein ca să suporte prostia altuia, aşa încât se bate cu proful ca pe maidan 😀

 2. Citate din sclipitoarea gândire a profului român:

  „Eminescu şi Creangă mergeau la puştoaice, după miere, erau iubitori de frumos prin satele Moldovei, unde se dezvoltau în mod absolut natural femei splendide, neştiutoare de carte”

  „Că Mihail Cogâlniceanu a dat drumu la ţigani din lesă, că părea la vremea aia o idee bună, nu ca azi. I-a zis şi Alexandru Ioan Cuza: «Bă, nu e bine»”

  (Înainte să comenteze cineva: ambele sunt 100% adevărate şi atestate istoric, ba chiar şi în zilele noastre un număr foarte mare de femei moldovence sunt splendide fizic, dar neştiutoare de carte 😛 )

 3. Managerii din turism din Republica Moldova, România şi Bulgaria au stabilit un nou traseu care se adresează atât europenilor, oamenilor din statele ex-sovietice, cât şi cetăţenilor celor trei ţări riverane. Sejurul ar urma să dureze opt zile şi şapte nopţi şi să cuprindă diferite atracţii.

 4. Nu-mi plac părinţii care îşi obligă copiii să facă ceva şi care, chipurile, investesc în viitorul lor . E bine să-ţi laşi copilul să hotărască singur ce trebuie să facă şi va fi mult mai motivat când va desfăşura anumite activităţi. Mă trezeam dimineaţa la 5:00, mâncam repede, apoi ieşeam să alerg 12 km înainte să înceapă cursurile la liceu (care, de regulă, începeau de la 8:00). Mi-a zis cineva să fac asta? Nu. Era dorinţa mea de a alerga cât mai mult şi cât mai bine. Nici nu vă imaginaţi cu ce motivaţie mă ridicam din pat la ora 5:00. Mama îmi tot spunea că, dacă mă simt obosit, pot să dorm, că nu-i nicio problemă. Vedea cât de mult mă chinuiam şi-şi făcea griji, dar în acelaşi timp mă lăsa ca pe mine, pentru că puteam să-mi dau şi singur seama când sunt prea obosit şi trebuie să mă opresc.

 5. Personal, nu văd nimic entuziasmant în a bate recordurile, să pui N discuri pe bară şi să te lauzi prietenilor. Mă interesează mai mult să fiu sănătos şi să arăt bine. Făcând un antrenament cu greutăţi mai mici sunt mult mai protejat decât un antrenament forţat gen 90FAIL.

 6. Pingback: binäre optionen
 7. Mult prea multi idioti invata inca in scolile din romania si tot ei acuza sistemul. Sistem care e chiar bun, nu extraordinar, dar prea bun pentru unii ca ei. Studentii ajung dezinteresati pentru ca interesul pentru studiu nu le mai este inoculat din liceu si generala datorita calitatii scazute a materiei si a prea multor drepturi si prea putine responsabilitati. Elevi prosti care fac poze in putzulica goala in clase sau ii scuipa pe profesori. Nu vi se par normale regulile ??? eu sunt mama si nu as vrea ca fetita mea sa mearga imbracata si machiata ca si cum ar merge in club sa ne intelegem. Sa nu uitam ca atunci cand ies de la BAC nu trec 5 minute si ei nici nu stiu ce a picat la ultima parte la romana. Ce eseu au avut de facut. Dar daca ii intreaba cine cu cine a fost la cafea, a chiulit, si ce este prin cluburi toti stiu. Cel putin in Romania, nu se mai face scoala dinainte.Mi se pare o lipsa de respect fata de noi , dar si fata de profesor. Omu`ala e platit pentru ce are in cap.

   1. Pai, in general, numai visatorii si nebunii sunt dispusi sa lucreze pe sume foarte mici. Se pare ca avem mai mult noroc cu a doua categorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.