Crize · Maşinile noastre pe care le iubim

Maneaua, tuningul şi Samsung Galaxy Tab 2

Cum am mai spus cu puţină vreme în urmă, de când a început Revoluţia Tabletei în 2010, sistemele multimedia auto complicate şi costisitoare au rămas în urmă, cam aşa cum era Microelectronica Băneasa faţă de Apple. În afară de cazul în care eşti un audiofil adevărat, hardcore, şi numai cablurile aurite te satisfac, altfel nu se aude bine maneaua la semafor.

Cum ne ajută tableta?

În primul rând, tableta reprezintă metoda cea mai puţin complicată de a dobândi pentru un autovehicul obişnuit tehnologia „ecranului unic” sau „maşina dumneavoastră pe un ecran” de la Tesla Model S.

Sculele: tableta (în cazul nostru Galaxy Tab 2 7.0), un dongle cititor de OBD II produs de viteaza industrie chineză (indiferent de model sau fabricant, toate au acelaşi cip ELM 327 1.5 copiat fără licenţă) şi două aplicaţii de Android. Preferabil Torque şi iGO Primo. Google Maps nu face nicio brânză fără 3G.

Odată instalat un dongle în mufa OBD II putem observa în timp real:

– debitul de aer la MAF;

– raportul aer combustibil (AFR);

– sarcina motorului (în procente);

– deschiderea clapetei de acceleraţie (în procente);

– noxele (după sonda Lambda);

– voltajul (la mufa OBD);

– acceleraţia şi acceleraţia laterală;

– viteza citită de senzorii ABS;

– temperatura antigelului (mai precis decât cu ceasul de bord);

– temperatura aerului de admisie (şi deci afla cât de eficient e intercoolerul);

– avansul aprinderii;

– presiunea şi temperatura uleiului, dacă sunt citite de ECU.

De asemenea:

– se poate calcula consumul mediu pe un traseu şi costul mediu al carburantului;

– se poate suprapune traseul peste harta Google Earth şi calcula alt traseu mai eficient;

– se pot calcula timpii de acceleraţie 0-100, 0-200 km/h, sfert de milă, optime de milă, kilometru cu start de pe loc etc

– se poate filma traseul ca şi cu o cameră de bord (ca la ruşi) şi salva filmul pe un card microSD;

– se pot proiecta pe parbriz unele valori pe timpul nopţii ca la un Head Up Display;

– se pot citi și șterge codurile de eroare stocate în ECU.

De ce Samsung Galaxy Tab 2 (care iese acum din producţie) şi nu 3 sau alt model?

1. Tab 3 e acelaşi lucru, cu un mic avantaj la viteza procesorului (1.2 GHz în loc de 1.0), în rest toate specificaţiile sunt aceleaşi, inclusiv rezoluţia, care ar fi putut să fie şi ea un 1280×800 acolo dacă Samsung ar fi avut bunăvoinţă şi ar fi făcut un mic efort.

2. Tab 2 poate fi dobândită cu costuri rezonabile în versiunea cu 16 GB. Tab 3 nu există la niciun magazin în format 7″ cu 16 GB, doar cu 8.

3. Modelele Tab 2 care se mai găsesc în magazine vin cu Android 4.1.2 Jelly Bean preinstalat.

4. Camera la Tab 2 montată în bord e poziţionată mai sus decât la Tab 3 (care o are în centru) şi are câmp vizual mai bun.

5. Din întâmplare, designul carcasei de la Tab 2 îl imită 99% pe cel al bordului şi dimensiunile exterioare fac ca tableta îmbrăcată în husa ei să intre perfect în al doilea torpedou.

Astfel încât cu o investiţie nu prea mare avem la îndemână sistemul de navigaţie, testerul, cronometrul, accelerometrul, indicatoarele de bord suplimentare, cameră de bord şi eventual TV, dacă nu poţi trăi fără Mircea Badea, pe un singur ecran tactil, fără demontări şi remontări de scaune, mochete, bord, fără dirty hand job. Aşa cum în aviaţia utilitară ai Garmin G1000, care înlocuieşte complet bordul tradiţional cu indicatoare şi ceasuri.

tableta-contra-head-unit

În plus, tableta poate fi luată din maşină ori de câte ori e nevoie, ca să nu atragă atenţia hoţilor, şi folosită ca e-reader, player multimedia etc

Pentru comoditate, tableta se împerechează ca într-un threesome cu o tastatură de buzunar cu Bluetooth şi un smartphone pe post de hotspot Wi-Fi.

Cum ar fi zis Zoso, tableta nu e laptop, iar dacă insişti să fie, o să iasă un laptop deosebit de prost. Nu are tastatură completă (104 taste) şi te chinui să o manevrezi, nu are obiectiv şi face poze proaste, lipsite de profunzime, pentru multimedia are nevoie de căşti, fie mari şi incomode, fie mici şi cu o calitate a sunetului de 3 parale chioare, deci e o struţocămilă. Ca să dobândeşti un beneficiu de pe urma ei, trebuie să te foloseşti de acele caracteristici care te avantajează şi pe care laptopurile nu le au: volumul mic, mobilitatea, bateria cu autonomie mare, camera de 3.15 MP inclusă, navigatorul GPS, comunicaţia prin Wi-Fi şi Bluetooth.

Don’t send a child to do a man’s (hand) job.

12 gânduri despre „Maneaua, tuningul şi Samsung Galaxy Tab 2

 1. Pornind de la subiectul dezvoltat de tine am ajuns sa ma contrazi cu un coleg pe capacitatea tehnologiei bluetooth de a sustine cantitatea de informatie furnizata de interfata aia…
  De cand mi-am luat si eu un telefon modern pot sa estimez consumul de calorii si aproxima distantele mult mai bine, dar cred ca in cateva saptamani o sa invat pe de rost toate traseele de bicicleta si alergare deci nu o sa il mai folosesc prea mult. PResupun ca e la fel si cu masina. De la o vreme te plictiseste, daca nu esti mare disperat dupa butonat.

  1. Deh, e grea „a doua alfabetizare a erei informaţiei”.

   Bluetooth a fost inventat de nişte oameni (care erau electronişti şi nu manelişti sau altceva) ca să înlocuiască transferul de date prin portul serial (RS-232). Deci Bluetooth 1.0 trebuie să aibă o rată de transfer la fel de bună ca o interfaţă pe portul serial. Adică acea interfaţă pe care o foloseşte orice tester de service. În zilele noastre se foloseşte Bluetooth 3.0. Rate de transfer de ordinul a sute de Mbit/secundă.

   😛

 2. PS Oricum, VAG trec oficial la tehnologia „ecranului unic” (şi tot cu procesor de tabletă, ca la Tesla!) din 2015 încolo:

  „Bordurile digitale care vor avea integrate funcţiile de navigare Google Earth şi Google Street View, precum şi alte informaţii utile, vor înlocui în următorii ani bordurile clasice şi anoste ale actualelor automobile, cu ajutorul noilor procesoare Tegra ale companiei americane NVIDIA, prezentate în cadrul expoziţiei de produse electronice International Consumer Electronics Show (CES) 2014.

  NVIDIA va pune la dispoziţie producătorului auto Audi noi procesoare Tegra pentru ca viitoarele automobile ale constructorului german să dispună de un nou sistem de infotainment, bord digital cu ecran de rezoluţie înaltă şi tablete auto.

  ”Cu ajutorul platformei flexibile VCM, avem posibilitatea de a aduce pe piaţă o nouă generaţie de sisteme de divertisment dotate cu Tegra, precum şi computer mobil integrat, având acelaşi ritm rapid de dezvoltare precum industria electronicelor pentru consum larg”, a declarat Mathias Halliger, architect-şef pentru departamentul Infotainment Systems Audi.

  Sistemul Audi Connect integrează deja în sistemele infotainment din autovehicule funcţiile de navigare Google Earth şi Google Street View, precum şi informaţii referitoare la trafic în timp real şi parcările disponibile – toate acestea fiind accesibile prin vorbire sau recunoaşterea scrisului de mână, însă noul sistem cu Tegra 3 va oferi o performanţă cel puţin dublă faţă de predecesorul său.

  În ceea ce priveşte viiitorul bord digital, acesta va fi integrat în modelul 2015 Audi TT sport coupe şi va oferi informaţii utile pe un ecran HD de 12,3 inchi.”

  „Producătorul auto german a lansat şi o nouă categorie de dispozitive mobile, denumite Smart Display, care sunt dotate cu procesor Tegra 4. Acestea sunt practic tablete auto concepute pentru a fi utilizate de către pasagerii de pe bancheta din spate, fiind integrate perfect cu sistemele audio şi video ale automobilului. Tabletele auto au ecran de 10,2 inchi şi rulează cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android, oferind acces la magazinul de aplicaţii Google Play.”

  http://www.zf.ro/zf-24/bordul-automobilelor-din-viitorul-apropiat-google-earth-si-street-view-vor-inlocui-cadranele-clasice-pe-audi-din-2015-foto-11869168

  Deci eu n-am inventat nimic, doar mă conformez trendului. Ca un adevărat hipster dă Centrul Isteric 😀 😛

  1. Tableta si trenduri, a!? sa va fut in cur cu scaunul pe toate primatele care dau din labe pe ecran touchscreen. Hipstari imputiti, care nu se dau cu deodorant ca e neecologic. Jur ca v-as injunghia odata cu porcu de paste, după ce vă bag iPadu in ureche. Faceti pe modestii si va dati cu bicle de 2000 de euro, pisa-va-s in cur.

 3. Eu eram de partea ta dar… vezi tu ca unde’s multi oameni cu scoli exista multe pareri mai bune sau mai rele, dupa calitatea scolilor sau a forumurilor studiate.

  1. Nu mă surprinde. Cu ceva vreme în urmă pe forumul de la 4tuning.ro discutau foarte aprins despre turbine, cuplu, transmisii unii care nu ştiau nimic precis despre ceea ce ce a aia putere, lucru mecanic, cuplu, habar n-aveau, cautau ceva cu Google, pricepeau puţinul de care erau în stare şi apoi se gratulau unii pe alţii cu „idiot clinic”, „prostie cruntă”, „debil mintal şi frustrat”, „eşti o vită”, „fă lumii un serviciu şi împuşcă-te” . (Şi care aveau şi BMW Fahrer Training) 😀

 4. Aia de pe 4tunning sunt nicte cocalarai de 2 parale si muciosi de doi lei. Isi baga servetele in buzunarul de la blugi ceva sa para ca o au mai mare. Retarzi cu xenoane aftermarket si proiectoare aprinse ziua. Au dacii si se dau mari experti da unu nu a pus mana pe vreun motor in viata lui. Multi d-astia cu bmw-uri tunate fac mai mult zgomot decat viteza. Ai niste postari de pularau teribilist fortuningist de te doare mintea.

 5. Stie si Google Maps meserie fara 3G – Download Offline Maps, dar e ceva ma complicat si anevoios. Map of Romania iar functioneaza ca aplicatie GPS-only, ca si Maps with Me Pro (care-i mai bun pentru orientare la pas, dar imi place).

  1. E foarte posibil. Dar iGO Primo e mult mai uşor de folosit, nu are nevoie de trafic de date, are toate obiectivele posibile pe hartă, de la cabinete medicale şi stomatologice până la şaormeria din colţul străzii…

  1. Adevărata realizare ar fi (dacă s-ar arăta cineva interesat să o facă) o aplicaţie care să integreze Torque şi iGO Primo.

   Adică în loc să suprapună traseul calculat de Torque pe harta de satelit de la Google Earth (motiv pentru care trebuie să te conectezi la Internet după ce ai logat traseul), să folosească în timp real harta de la iGO.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.