Crize · D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi

16 Februarie

Azi se împlinesc 81 de ani de la incidentele de la 16 februarie 1933, mai bine zis de la lupta clasei muncitoare împotriva exploatării de către clasele posedante capitaliste apărate de forţele înarmate ale statului burghezo-moşieresc, şi de la debutul carierei publice a unui tip simpatic, pre numele său Gheorghe Gheorghiu. Care, pe atunci, nu avea încă numele devenit faimos: Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Unul din motivele grevei de la Atelierele Griviţa a fost suspendarea indemnizației de chirie și altor facilităţi, ceea ce a provocat reducerea salariilor muncitorilor cu aproximativ 25%. Lucru care ne arată că nici 1933 nu se deosebea prea mult de 2010.

23 de gânduri despre „16 Februarie

  1. Dacă s-ar fi repetat 100%, ar fi trebuit să se lase şi cu ceva bătaie cu răngile la noi când a avut loc Marea Tăiere de Salarii, eventual şi cu câţiva închişi la Doftana care să privească istoria prin gratii de fier 😀

 1. Dacă ne uităm cum arăta „vechea Cale a Griviţei” pe vremea când tovarăşu’ Gheorghiu-Dej era un june muşchiulos şi lucra la Atelierele Griviţa, realizăm că „vechiul Bucureşti” după care plânge Nicuşor Dan cu lacrimi de crocodil nu semăna deloc cu ceea ce ştim noi.

  Campania de construcţii de blocuri din anii 1955-1965 din Giuleşti, Griviţei (Aşchiuţă) şi Ştefan cel Mare a reprezentat un salt la fel de mare pentru oamenii care fuseseră maturi în 1933 pe cât ar fi pentru noi trecerea în lumea lui Star Trek.

  Cale Griviţei înainte şi după

 2. Habar nu am cine pana mea mai e si Nicusor Dan ala, insa din pacate „omul nou” nu a stiut sa faca diferenta dintre bine si rau asa ca … a facut dupa capul lui. Ca veni vorba, zilele trecute am vazut un documentar legat de cladirile vechi din Bucuresti si mafia care a facut tot posibilul sa le transforme in ruine. Nu s’a schimbat nimic … poate doar abordarea care pe vremea lui nea’Nicu ciuruitu era mai directa.

  Nu am cu cine sa ma plimb prin Bucales (ca insotitor :D) … dar m’ar manca de o sedinta foto a catorva ruine ce altadata erau minuni ale arhitecturii.

   1. Nicusor Dan e diferit de oferta actuala in sensul pozitiv. Cei ce il sustin pe Nicusor Dan sunt majoritatea studenti si absolventi de studii superioare. Nicusor Dan este o speranta si o sanctiune pe care oamenii o adreseaza politicului dezamagitor. Bucurestenii nostri prefera un doctor ratat ineficient , hot, palavragiu, cu apucaturi golanesti unui matematician de succes. Dincolo de tortul urias si cel mai lung carnat,oricine stie ca nu s-au taiat decat panglici. Nicusor Dan nu prinde la cocalari si prosti si trepadusi inca.

 3. nautilius un bulangiu care face laba la saituri porno shi se leaga de Sfintii Parinti ai Bisericii noastre, o sal bata Dumnezeu hihihii poponar ateu

  1. E interesant ce aveau de spus (co)mu(n)iştii înşişi despre motivele grevelor muncitorilor ceferişti şi petrolişti din 1933:

   Deci în 1933 s-au sculat muncitorii, nu pentru leafa lor, care era de 3 parale chioare şi pe deasupra tăiată, ci pentru a împiedica lupul român… dacic să ia în 1941 gâtul mielului sovietic, blând şi paşnic, care nici Basarabia nu înghiţise, nici gura nu-i mirosea 😛

   La urma urmei, Dej pe de o parte şi autorii plăcii pe de alta erau (co)mu(n)işti, deci ei ştiau mai bine decât mine de ce s-au bătut.

   1. bai Sobolani si Sclavi, voi o sa sugeti la capitalisti de acum incolo. NERUSINATI SUNTETI VOI CA ATI COTROPIT BASARABIA SI BUCOVINA, SI ATI OMORAT SUTE DE MII DE EVREI ROMANI PRIN PUSCARII, IN LAGARE, LA MUNCI,,IMPUSCATI PRIN PADURI, ETC, OMORATI SI EXTERMINATI ,ARUNCATI IN GROPI COMUNE. comunistii erau oameni cinstiti si demni, care nu sugeau la Rege ca a imbracat uniforma legionara si tot turna laturi si alti cocalari ca el. Noi nu suntem comunisti suntem poponari atat de fricosi si prosti incat nu putem sa iesim in strada si sa ne cerem drepturile si sa ne opunem riiei morale si coruptiei cum au facut muncitorii si taranii la vremea lor.

  1. Dacă nu a fost, înseamnă că el şi savanţii sovietici inventaseră deja clonarea.

   Fiindcă oamenii autorităţilor erau convinşi că au discutat cu el pe 15 februarie 1933 şi tot ei l-au judecat şi condamnat în august 1933. În stare de asediu şi printr-o instanţă militară, ca în vreme de război, semn că pe liderii politici ai Regatului îi cam durea în pulă de corectitudine, drepturi civile şi aplicarea strictă a legii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.