Maşinile noastre pe care le iubim · Nautilus în străinătate

Prin ţara vecină şi prietenă

În ultimul weekend muncitoresc prelungit prin graţia Premierului Copy-Paste, Nautilus a fost, după obiceiul cocălăresc, cu maşina prin Bulgaria. Din fericire, poporul prieten şi frate a lăsat deoparte obiceiul bulgăresc. Adică să te facă să vii la ei cu maşina şi să te întorci pe jos.

Primul pas: ferma de midii Dalboka.

Dalboka

Asta e o afacere ceva mai specială, care serveşte midii scoase direct din mare. Proba: durează în jur de o oră până când vezi primele midii în farfuria ta. Mai întâi le pescuiesc, apoi le aduc cu barca la mal, le curăţă, le prepară… după ceas, 1 oră şi 20 de minute până apuci să mănânci ceva.

Pe de altă parte însă, vorbesc româneşte cu accent bulgăresc şi sunt foarte talentaţi în a prepara de la zero o masă completă din midii. Aşa cum la români din 23 de feluri de pe un meniu, 22 au într-un fel sau altul legătură cu porcul, iar al 23-lea e de obicei salata. Care are şi ea nişte şuncă de porc. La fraţii noştri bulgari, masa începe cu salată de midii, continuă cu ciorbiţă de midii, la felul doi vin frigărui de midii pane, iar la desert midii caramelizate cu frişcă şi topping. Când revin la anul, poate au şi compot de midii. Dacă ar exista o metodă de a face şi berea din midii, probabil că am fi avut şi aşa ceva, dar până se inventează una ne-am mulţumit cu bere draft.

LovecraftCountry

Drumul spre capul Caliacra e atât de creepy de parcă l-ar fi construit H.P. Lovecraft. Trebuie să ai grijă cum conduci, să nu dai peste vreun Deep One rătăcit pe acolo din pricina unei doze bulgăreşti de rachiu. Peste oameni nu ai cum să dai fiindcă nu vezi unul şi cu atât mai puţin auzi ceva. Câinii nu latră, pescăruşii nu ţipă. Probabil e prea creepy chiar şi pentru nişte necuvântătoare.

Caliacra

Avea bătrânul Grigore Antipa o dioramă cu viaţa de la Capul Caliacra.

Kaliakra

Poate pe vremea când era Cadrilaterul la români o fi întâlnit el ceva mai multe creaturi vii pe acolo.

Kaliacra

În zilele noastre arată ca după o apocalipsă a zombilor, cu toate că de la un zombie bulgar te aştepţi mai puţin să bâiguie „crrreeiiieeerrriii….” şi mai degrabă să zică „goggoonnneellllee…”

K

8 gânduri despre „Prin ţara vecină şi prietenă

 1. Dragul meu Nautilus,

  Sunt bucuros (sincer) ca ai scapat de turmele de zombii adunati ca musca la rahaN alcoolizat la Vama Veche/2Mai … de 1Mai, urmandu’ti pana la capat chemarea proletara! Cred ca de aia era asa gol pe la bulgari … desi daca imi aduc eu bine aminte pustietatea asta am gasit’o si eu … noroc cu al zecelea bulgar care cand l’am intrebat de Balcic mi’a zis ca pentru Balcikiri (traducere motamo) sa merg tot inainte.

  Va urma …

  1. 1. De ce nu m-am oprit la Vama Veche: singurul lucru care mai e „boem” (adică „ţigănesc”) în ea e puzderia de viluţe roz ca nişte closete ţigăneşti, a căror canalizare se scurge în mare.

   2. De ce nu i-am întrebat pe bulgari de „Balchik” cum scriu ei: nu înţeleg decât dacă îi întrebi cu accent bulgăresc „Rrregyină Mărrrriya!?”

 2. Asteptam discutiile despre Cadrilater si despre cum ar fi trebuit el sa fie „romanesc” (desi la momentul respectiv l-am cam furat, istoric si politic vorbind :P).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.