Crize · D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Şcoala Vieţii

Atlasul Zoologic

atlas-zoologic-1983Să zicem că ai între 26 şi 46 de ani, ca de altfel majoritatea arzătorilor de gaz (de şist) de pe netul de la noi. Asta înseamnă că ai fost elev în anii ’80 şi la începutul anilor ’90. Mai poate să însemne şi că ai dreptul să te umpli de băşini ca parte a vitezei Generaţii Cu Cheia de Gât, aia care mergea cu bicicleta Pegas fără cască. (Generaţia mergea fără cască. Bicicleta mergea doar dacă reuşeai să găseşti prin pieţe vreo cameră de cauciuc întreagă şi un ventil.)

Însă dacă ai fost elev în anii ’80 şi la începutul anilor ’90 şi ţi-a plăcut cât de cât biologia, probabil ai plâns după Atlasul Zoologic şi Atlasul Botanic de la Editura Didatică şi Pedagogică. Mai precis, după Atlasul Zoologic din 1983. Ăla pentru care ţi-ai fi dat coiul, sau, după caz, ovarul stâng, fiindcă era mai greu de găsit decât diamantele. Nu că alte chestii ar fi fost mai uşor de găsit pe vremea Savantei de Renume Mondial.

Atlasul a apărut cândva prin 1976, după moartea unuia din cei trei autori, prof. Emil Sanielevici. Că prima ediţie a apărut în 1976 sau mai înainte e vizibil şi din faptul că nu pomeneşte niciun cuvânt (şi, cu ocazia asta, nu dă nicio limbă) despre Tovarăşu’ Geniu’ al Carpaţilor. Nici măcar în prefaţă, unde se dădeau de obicei limbile. De, era aşa zisa perioadă mai liberală a (co)mu(n)ismului. S-a mai editat în 1979, 1980 şi 1983. Ediţia din 1983 a fost şi ultima. Dacă erau băetzi dăştepţi, mai umblau niţeluş pe la prefaţă, mai făceau loc pe acolo Partidului şi lu’ Tovarăşu’, şi n-ar mai fi fost ultima.

atlas-zoologic-2008E adevărat, Editura Didactică şi Pedagogică l-a mai reeditat, în 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 şi 2008. Doar că, la fel ca la reeditarea din 1994 a Atlasului Botanic, au mai lăsat pe ici, pe colo, la calitate. Mai întâi au folosit hârtie obişnuită în locul celei lucioase, pe urmă au mai lăsat de la ei la grafică, doar merge şi aşa. De-abia ediţia din 2008 se ridică la standardele celei de pe vremuri, prin calitatea tiparului, pe hârtie lucioasă, a planşelor şi a legăturii. Cu toată părerea de rău, ediţia din 1983 e the real McCoy.

Când am dobândit exemplarul meu, prin 1995 cred, de la anticariat, era niţeluş cam hărtănit. Adică nu mai avea supracoperta deloc, cineva se jucase pe el cu markerul verde (ăla cu care elevii de 14 ani de prin 1995 îşi făceau imitaţii de tatuaje), cotorul se mai ţinea la un loc prin puterea aţelor şi a voinţei pioniereşti, planşele îşi imaginau că sunt avioane de hârtie şi tindeau să îşi ia zborul. Dar chiar şi hărtănit, pentru un elev era la fel de preţios ca X5-ul pe Bulgaria pentru cocalar. Mai pune vreo 19 ani de utilizare şi arăta de parcă s-ar fi jucat cu el căţelul pe care nu îl aveam.

atlas-zoologic-inainte

Avea, însă toate foile, chiar dacă nu toate erau la locul lor.

Mi-am adus aminte de atelierul care mi-a legat lucrarea de disertaţie cu ceva ani în urmă şi pe cea de licenţă de la Cantemir mai curând. „Am Soluţii” de la Chirigiu. Care se ocupă şi cu restaurarea cărţilor rare. Mai buni decât cei de la Cocor, atelierul cunoscut de studenţii de pe vremea când Adrian Păunescu era june şi Nicolae Labiş autor contemporan.

Aşa încât le-am dus bătrânul meu Atlas, în starea în care se vede în poze, şi l-am luat după o săptămână, cu o copertă nouă din piele naturală (care nu e a clientului), cusut din nou, şi într-o stare cel puţin la fel de bună ca pe vremea când a ieşit de la Arta Grafică acum 30 de ani.

atlas-zoologic-dupa

Cu toate inscripţiile la locul lor, în relief, cu auriu, mai puţin preţul, care nu era realist nici atunci (fiindcă în 1983 costa 141 de lei, dar nici pentru 1410 lei nu l-ai fi găsit) şi nici acum, fiindcă pentru mine e nepreţuit, cum ar fi zis un oarecare Gollum.

Unul care nu e din Generaţia Cu Cheia de Gât ar întreba de ce un asemenea efort când ai Wikipedia.

Băiatu’, poate fiindcă Atlasul Zoologic e o ediţie rară, sau pentru calitatea graficii şi a tiparului bla, bla, tot felul de pretexte mai complicate.

Sau poate putem să dăm cărţile pe faţă: Atlasu’ Zoologic, aşa cum e, bun sau rău, dincolo de orice pretexte, are o semnificaţie mai specială pentru unul care a fost elev pe vremea aia. Atât de specială încât e nevoie de răposatul Dr. Freud ca s-o explice în întregime.

Passeriformes

Squamata

Rhyncocephalia

13 gânduri despre „Atlasul Zoologic

 1. Prietene … chestiile astea par desprinse din mezozoic … parca nu au fost acum 20 si ceva de ani ci acum vreo 200. Daca le arati in ziua de azi generatie „cu capul plecat” … ar zice sa te intorci din grota din care ai venit … bineinteles … dupa ce s’ar chinui sa articuleze cele cateva cuvinte.

  Hai sa traiesti! 😉

  1. Ehhh… era pe acolo, pe la paleozoologie, şi o planşă cu era Cuaternară.

   Figurile reconstituite ale hominizilor din acea vreme semănau destul de bine cu cele pe care le poţi întâlni într-o piaţă aglomerată duminica.

  1. Mda, bibliotecile „şcolilor bune” (printre care şi a mea) se lăudau cu faptul că îl aveau.

   A avea ceva însă nu e un lucru extraordinar, fiindcă aveau şi laboratoare în care nu făceam ore şi se umpleau de praf, şi un culoar placat cu marmură pe care elevii -teoretic- nu aveau voie, şi o pendulă care nu funcţiona, dar arăta de parcă ar fi provenit dintr-un castel regesc.

   Nu e de mirare că elevii crescuţi cu laboratoare inutile în care nu se făceau ore când au ajuns la maturitate au proiectat construcţii somptuoase şi la fel de inutile. Cum ar fi Casa Poporului, Centrul Civic etc

   1. Scoala s-a straduit sa ne invete tot ce se cerea la acea vreme,ca materie scolara, nu facea rabat de la nimic, cand era vorba de invatatura. amintesc ca laboratoarele (fizica, chimie, etc.) erau foarte bine dotate. Nu aveam televizor, nu aveam calculator, biblioteca a avut un rol foarte important… era singurul mod de a iesi din cotidian. ce era legat de respect si conduita civilizata este comunist si invechit, iar kitch-ul,lipsa de bun simt,sfidarea,aroganta,lipsa de cultura,analfabetismul,sint atributele societatii moderne. Era o adevarata mandrie sa fi comunist, disciplinat , un bun familist, sa-si plateasca cotizatia si sa participe la sedintele si dezbaterile de partid.

 2. Eh, deja cand am ajuns eu in laboratoarele de biologie, atlasul cu pricina devenise un fel de relicva (una respectata, dar tot relicva). Eu il preferam insa cartilor de-atunci de biologie pentru ca exista un minim efort vizual de a face lucrurile placute 🙂

 3. le am si eu. desi nu am fost prea fascinat de biologie si chiar daca am facut scoala mai tarziu ca astia cu cheia de la gat tin minte ca prin clasa a1a, a2a petreceam cu orele in fata cartilor astea mari si grele. imi placeau imaginile, ca de citit nu ma oboseam sa o mai fac. le mai am si acum, pe undeva trebuie sa fie… prafuite si ingalbenite de timp.

  1. Capitolele introductive spun foarte multe lucruri interesante despre evoluţia pe ere geologice (chestia aia care îi irită pe pupătorii de moaşte…), despre clasificarea vietăţilor după morfologia lor, mai puţin însă despre genetică, fiindcă asta a luat avânt după 1990.

   1. Teoria evolutiei este doar o teorie, nu o lege a stiintei, precum legea atractiei gravitationale, legea vitezei, a miscarii, de conservare a momentului cinetic, etc, etc. care sunt fapte certe, demonstrate si demonstrabile la orice ora. Daca ei pot crea viata, in laborator, din nimic sau daca pot face sa evolueze ceva din altceva, jos palaria. exista un studiu genetic care spune ca barbatii si femeile au la baza aceleasi gene si ca dateaza de 7500 de ani, adica exact de cand a creat Dumnezeu omul. Aceasta „stiinta” evolutionista nu-si recunoaste limitele enuntand teorii despre originea vietii iar Big-Bang-ul, (cu care merge mana in mana) enuntand suficienta materialismului pentru aparitia univeruslui. asa ceva este inadmisibil.

 4. Buna, am gasit si eu acest atlas la cineva de vanzare,l-am cautat multi ani dupa revolutie , Stie cineva cam la ce pret sa il iau, cam cat valoreaza acum?

  1. Cu câţiva ani în urmă, când nu se făcuse o reeditare de calitate şi se credea despre ediţia 1983 că are valoare ca piesă de colecţie, se vindeau pe sume nesimţite, 4000-5000 de lei (proba: anunţuri pe care încă le mai poate găsi alde Google). Puteai să îţi iei BMW Pisicuţă pe Bulgaria cu banii de pe un Atlas Zoologic. Era o bulă zoologică în locul celei imobiliare.

   După ce a fost pusă în vânzare ediţia 2008 şi cei care căutau ediţia originală 1983 s-au văzut cu sacii în căruţă, nu le mai caută nimeni. Anticarii le dau şi cu 50 de lei când mai găsesc câte unul.

 5. Pana sa se predea evolutionismul in scoli, prezenta oamenilor in biserici era de 50%. Dupa predarea evolutionismului in scoli si dupa ce elevul a fost indoctrinat ca poate sa se comporte ca o maimuta sau ca un caine, prezenta oamenilor in biserici a scazut. Comunismul a folosit evolutionismul pentru a-si fonda ateismul barbar. Sovieticii erau marxisti convinsi si credeau in teoria evolutionista si in materialism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.