D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Mahalaua de lux · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

Muzeul CFR la 75 de ani

În zilele de 10-15 iunie, Muzeul CFR, altfel cam prăfuit, a pus-o de-o mică expoziţie cu nişte exponate mari – adică a scos de la Depoul Griviţa cele mai interesante dintre vehiculele feroviare care au fost construite la noi, au rulat la noi, şi în ciuda tuturor regaliştilor, comuniştilor, capitaliştilor şi hipstărilor, au şi supravieţuit la noi.

Bonus: o plimbare cu Mocăniţa prin parcare.

Mocanita

De aproape, Mocăniţa semăna destul de bine cu un ceainic, dar spre deosebire de ceainice, ea mânca lemne şi se deplasa. Surorile ei mai mari nu.

Locomotiva seria 230

Seria 230 – copie a modelului 2’ C h2 german, se descurca destul de bine la 100 km/h cu trenurile de pasageri din Regat. Chestie pe care ne-am dori s-o spunem şi în zilele noastre despre trenurile de azi, cu toate că nu mai avem aburi. Poate că ar trebui să dăm la casat trenurile moderne şi să construim câteva Seria 230?…

Locomotiva seria 150 , care era de fapt o copie a lui Deutsche Reichsbahn DR-52, a fost, alături de seria 50, calul de povară în timpul războiului, care asigura transportul de trupe şi aprovizionarea pe frontul de est. A stat în producţie, la Malax… „23 August” şi la Reşiţa, până în 1960, şi n-a fost retrasă din traficul feroviar până pe la mijlocul anilor ’70. Ori comuniştii nu erau chiar atât de aşi în ale industrializării şi tehnicii avansate pe cât se lăudau, ori veterana frontului sovietic era indestructibilă.

Locomotiva seria 150

Seria 142, din 1937-1940, a fost una din cele mai puternice locomotive din epoca Regatului, adevărată uzină pe roţi, fiecare bielă cântărea mai mult de 2,5 tone. Câtă vreme noi nu eram americani şi nu ne permiteam Big Boy, S1 sau Challenger, cu greu îţi poţi imagina ceva mai steampunk de atât în ţara noastră.

Locomotiva seria 142

(Nu ne permiteam Big Boy, Challenger şi S1 din alt motiv decât acela financiar: atunci când s-au construit căile ferate de la noi, erau concepute pentru trenuri uşoare cu locomotivele lor, pe măsura anilor 1870. Astfel încât raza curbelor, dimensiunea triajelor şi a staţiilor nu ar fi permis niciodată manevrarea normală a unei locomotive articulate cu 2 seturi de roţi motoare din categoria celor folosite în SUA.)

Dacă am fi trăit pe vremea lui Nenea Iancu Caragiale, probabil că ne-am fi dat şi noi cu trenu’ de plăcere până la Sinaia, cu mama soacră şi coşu’ de mâncare. La clasa a treia, fiindcă pe vremea aceea era ceva-ceva mai puţin dezonorant să spui că ai cu o clasă mai mult ca trenul.

Tren de pe vremea lui Caragiale

Însă dacă erai ţăran pe vremea aceea, era o idee bună să nu mergi cu Naşu’. Fiindcă te arunca jos din tren cu un pumn în ceafă şi mai şi striga după tine „Hai, pleacă d-aici, să nu te mai aud flecărind! Mi-e scârbă şi-mi vine rău când vă văd! Să vă sculaţi mai devreme, putregaiule, şi să nu mocoşiţi, fire-aţi ai dracului să fiţi!”, după cum povestea unu’ Rebreanu. Un limbaj deosebit de modern pentru vremea lui Rebreanu, zici că vorbeşte portoricanul de Connect-R în 2010.

Mai aproape de zilele noastre, ghici când a apărut acest avion pe roţi?…

Automotor Clasa 78 original

În 1939.

Mai precis, între 1937-1939, nişte băieţi de pe la o anume uzină Malaxa-Bucureşti au proiectat un automotor cu motor Diesel puţin consumator de carburant, aer condiţionat, caroserie aerodinamică. Dovadă că nici măcar în Regat inginerii nu erau tocmai proşti, aşa cum îi arată bancurile. Bancuri făcute de unii pe care nu i-a dus căpăţâna să intre la Poli, aşa încât s-au făcut agenţi de vânzări.

Exemplarul de faţă e din 1951, adică a fost construit de „23 August”. (De fapt de Uzina Malaxa, dar unu’ mic şi scorniceştean avea o obsesie cu 23 August.)

Astfel încât din 1951 şi până acum la CFR există un număr mărişor, vreo 12 se pare, de automotoare prevăzute cu aer condiţionat, dormitoare cu chiuvete, cabină de duş, bucătărie, sală de şedinţe, mobilier din lemn masiv, cabină pentru servito… personalul Căilor Ferate. Ca nişte limuzine prezidenţiale supradimensionate cu motor Maybach (aşa, cât să îi se umfle ficatul lui conu’ Jiji la mititica). Dar care se deosebesc de acestea prin 2 chestii: în primul rând circulă pe calea ferată în loc de şosea, fără să stea bară la bară pe Valea Prahovei cum fac cocalarii de rând, fie ei şi cu Maybach, şi în al doilea rând dacă limuzina se poate închiria cu 40 de euro pe oră, cu automotorul original sau restaurat se dau numai baronii CFRului nostru falimentar. Ei între ei, departe de pulime.

automotor78reconstruit

 

18 gânduri despre „Muzeul CFR la 75 de ani

 1. mai in gluma mai in serios, mie mi se pare ca CFR tine la istorie extraordinar de mult. atat de mult incat zilnic trimite in circulatie adevarate epave ale istoriei.

   1. praf sunteti voi. CFR este companie de interes national. cu praf sau nu, transportul ferovioar previne poluarea, aglomeratia pe sosele, cocalarismul cu 250 de la ora. Vesticii fac clipuri in care se milogesc de tine, sa nu iti iei masina, sa nu consumi mai mult decat ai nevoie. In toata Europa, transportul feroviar este subventionat. E scandalos ca firmele de maxi taxi sa poata concura cu transportul feroviar care prin definitie e foarte ieftin. articol scris de cocalar posesor bmw seria 3 jante de 17 toli,faruri xenon cumparate din targ folie geamuri fumurii etc

 2. Imi pare rau ca nu am prins expozitia asta … dincolo de glume si orice altceva … simti un gust amar cand te gandesti cata batjocura exista in tara asta … CFR fiind poate cel mai concret exemplu.

  De remarcat ce sistem modern de sunet aveau in in 1951! 😀

 3. P.S. Se poate remarca de asemena cel putin cate un bizon in fiecare fotografie, care facea tot posibilul sa iti intre in cadru cand vedea ca vrei sa faci si tu vreo poza. Cunoastem … cunoastem …

  1. Pe bizoni i-am lăsat în cadru ca să se poată vedea mărimea locomotivei în comparaţie cu ei.

   142.044 e uriaşă, fiecare roată e cam de 2 ori cât un copil.

 4. esti un gunoi de om….cine plm te-o facut pe tn asa istet nici nu iai cunoscut si i faci bizoni ……nu,nu erau bizoni erau copii la muzeu, nu k tine la tara ku vacile

 5. Lupida … daca te rog frumos, ne poti oferi traducerea la ce ai scris? Google lucreaza momentan la traducerea semianalfabetica, deci nu mi’a fost de folos.

  Multumesc.

 6. Dar despre jaful de la UCM RESITA nu se vorbeste ,cum acel maimutoi pe nume CHEBUTU a pus in pericol siguranta nationala ,si ca a distrus cea mai veche uzina din Romania ,despre asta de ce nu se vb ,a dus la fier vechi tot ce era bun si functional . Statul nu e cretin . E doar corupt si pina in maduva oaselor . Incepind cu numirea sefilor , terminind cu orbirea curtii de conturi care nu vede jepuirea (ca cica e firma privata , nu de stat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.