Crize · D-ale României de ieri şi de azi · Mahalaua de lux · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

Magicienii

P-D

Au fost odată în România trei băetzaşi. Identitatea lor are mai puţină importanţă, aşa încât să zicem că pe unul îl chema Parpanghel, pe celălalt Dumblădorel şi pe al treilea îl chema Trăien… îl chema mă-sa acasă. Aşa încât au rămas numai doi. Ca şi cei patru apostoli care de fapt erau trei, Luca şi Matei.

Să zicem şi că la un moment dat Parpanghel s-a apucat să îl sculpteze cu lama pe un Gigel, motiv pentru care s-a dus la şobolani şi ploşniţe, cum ar zice Patriciu.

Fiindcă Parpanghel era bun prieten cu Dumblădorel, şi Dumblădorel la fel de bun prieten cu traista cu bani a lui Parpanghel, nişte cărămizi de bani şi-au schimbat proprietarul. Cu promisiunea ca Parpanghel al nostru să iasă de la zdup, proaspăt, călcat şi apretat, nici cu cuţitu’ n-a dat, nici gura nu-i miroase, cel puţin nu din pricina asta, ci doar a nefolosirii pastei de dinţi. Însă şi cu bani şi fără ei, Parpanghel stă tot la zdup. Singurul lucru pe care l-au schimbat banii a fost că va avea în curând nişte tovarăşi de suferinţă pe acolo.

Foarte mulţi români, indiferent de culoare şi etnie, au obiceiul să se creadă şmecheri, cu resurse şi capabili să rezolve orice. Resursa, de orice fel, e talismanul lor magic. Cel care are petrol, ca saudiţii, dictează. Cel care are bani mituieşte. Cel care are putere politică, bisturiu de chirurg sau ştampila de inspector la Fisc doar cere. Sau nici măcar nu cere, împricinatul se informează înainte cât se dă şi cui.

Ne imaginăm că odată ce avem acea resursă în mână, ca o baghetă magică, face să dispară toate neajunsurile. Acela care a reuşit are o anume calitate, un secret, o formulă magică sau un talisman care a făcut asta pentru el, şi se poate afla ce e acela, dobândi, cumpăra, copia, fabrica sau fura pentru a-l pune în funcţiune şi a obţine rezultate.

„Dacă aş avea io avuţiile, puterea şi armata lui Putin…”

Putea Parpanghel să creadă că e posibil să nu fie eliberat, când Dumblădorel îi e dator şi e fratele lui Trăien… cuiva cu putere? Din punctul lui de vedere, şi al altor sute de mii ca şi el, e suficient ca deţinătorul puterii să facă un gest cu bagheta magică şi lucrurile se rezolvă. Modul în care funcţionează instituţiile, modul în care se iau deciziile şi se pun în practică e irelevant, şi oricum e prea plicticos de învăţat. Nu are farmec.

„Dacă aş fi avut io puterea pe care a avut-o Ceauşescu…”

Gândirea magică. Ideea că e de ajuns să ştii formulele magice sau să ai talismanul care trebuie, şi dintr-o dată treaba se rezolvă de la sine, fără paşii mărunţi, obositori şi plicticoşi necesari în realitate.

Ca să ai puterea pe care a avut-o Ceauşescu, trebuia să ai o structură birocratică numărând câteva sute de mii de oameni prin care să îţi transmiţi deciziile, după ce tot ea te-a informat cum stau lucrurile. Mai trebuia să ai pe unii care au cunoştinţele tehnice necesare ca să le pună în practică, de la cel care proiectează prin cel care scoate minereul la suprafaţă, altul îl topeşte, altul îl prelucrează şi tot aşa. Ceauşescu nu a proiectat Casa Poporului, a ales proiectul unui arhitect (numit Anca Petrescu), după care nişte ingineri, muncitori şi meşteşugari aflaţi în slujba lui l-au pus în practică.

Simplul fapt că ai o sumă de bani nu înseamnă automat că poţi face ceva folositor cu ei.

Dacă „ai avocat bun”, asta nu înseamnă că justiţia nu se face cu legi, probe şi date precise. Aşa cum „un inventator” nu poate face foarte multe dacă nu are la îndemână piesele, sculele, cărţile şi timpul necesare. „Un poliţist şpăgar” nu te va ajuta dacă nu are portiţa legală prin care să se strecoare. „Un arhitect genial” are nevoie de oţel, beton, sticlă, cărămidă, cupru şi forţă de muncă instruită, nu poate face o clădire din mămăligă. După cum nici faptul că „ai un PR” şi l-ai plătit gras nu înseamnă cine ştie ce, nu e ca şi cum a doua zi clienţii fac coadă la uşa ta, fără să pună niciun fel de întrebări, ca roboţii.

De fapt e foarte posibil ca după ce ai plătit bani grei pentru publicitate să realizezi că n-ai făcut nimic. Mult mai posibil şi mai probabil decât un rezultat fericit.

2 gânduri despre „Magicienii

  1. basescu este tigan/ tatar la origine , nu simte si gandeste romaneste. se foloseste de oameni ii arunca la gunoi, ca pe tiganul asta si pe frateso

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.