D-ale României de ieri şi de azi · Mahalaua de lux · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

Turismu’ neaoş românesc

Disclaimer: Toate personajele care apar în acest post sunt fictive. Orice asemănare cu persoane reale, mai ales dacă acestea au relaţii de muncă sau afaceri cu renumitul restaurant Isoletta din Herăstrău, este doar o coincidenţă. Acelaşi soi de coincidenţă pe care o întâlneam când Ceauşescu candida singur şi ieşea cu 100% din voturi.

„Unul din acele localuri unde prețurile consumațiilor sunt ridicate cu atâta nerușinare, încât boierul-patron ar merita să fie trimes numaidecât la Jilava; și în care localuri, chelnerii – îmbrăcați în vestminte de maimuțe, ca și stăpânii – sunt pe atât de obraznici cu clientul de înfățișare modestă, pe cât ei sunt de lingușitori și slugarnici cu odrasla ciocoiască, venită acolo dinadins, ca să arate curvei, pe care o conduce ca pe chiori, cât îl costă banii de ieftin și cum știe el să-i arunce pe fereastră.

Și, într-adevăr, îndată ce amicii noștri intrară, obrăznicia personalului se dovedi. Un lacheu cu livrea de circ, ai cărui nasturi de tinichea strălucitoare îl făcuse să uite că s-a născut în bălegar, își întoarse fața după ușă și surâse cu discreție la valet.

Sotir îi șopti la ureche:

— Să nu crezi, băiatule, că sunt damblagii toți acei care n-au nevoie de un prost ca să le deschidă ușa neîncuiată!

Luând loc la o masă cu vedere la mare, un alt lacheu cu frac, plastron și cărare de vițel lins pe creștet, se prezentă. Țeapăn și grav, el întrebă, cu buze de lipitoare lihnită:

— Ce doriți?

Sotir, vădit scârbit, răspunse uitându-se afară prin geamlâc:

— Am dori, mai întâi, să știm dacă nu cumva vrei să ne iei la bătaie… Iar, după asta, o sticlă de vin alb.

— Ce marcă?

— Lasă „marca” la o parte și dă-ne o sticlă de vin alb.

Bucuros că poate să se răzbune, sluga lui dârloagă se răsti:

— Casa noastră, domnule, garantează marca vinurilor sale indigene și străine!

— Vrei să discuți cu mine, flăcăule! Casa voastră nu poate să-mi garanteze decât că buzunărește pe oameni ca-n codru! Adu vinul, rogu-te!”Panait_Istrati

Panait Istrati, 1922.

După câte vedem, menajeri… managementul din industria turismului nu evoluează îndeajuns în numai 4 generaţii, cel puţin nu atât cât ar trebui pentru a crea specii noi de animale turistice.

Cum spunea Aristotel şi avea s-o demonstreze 2200 de ani mai târziu Charles Darwin, natura nu face salturi.

14 gânduri despre „Turismu’ neaoş românesc

 1. O precizare: in Romania nu exista TURism ci FURism. Nu zic ca nu e peste tot … dar la noi e la rang de arta bine impopotonata si incurajata de orice meltean cu bani de la tata.

  In rest imi aduc aminte ce bine a fost pe o banca din IOR, cu bere la plastic. 😀

 2. Animalele turistice din menajer… managementul turismului rromânesc au reacţionat la foamea care le cam roade prin pipotă sau ce organe de digerat rahatul vor mai fi având, şi au venit cu oferta ultra-specială (sau cum le ziceau Caţavencii pe vremuri, ultra-mega-tupeu).

  Adică stai 6 nopţi la preţ de 5, sau 7 la preţ de 6.

  Sau alte pişcoturi d-astea, cum se obişnuieşte în capitalizmu’ socealizd cu idealuri nobile. Pe care franţujii, buni prieteni cu Răposatu’ Ceaşcă, îl numeau elegant „vacanţă ieftină cu familia muncitorească la Club Med”.

  Poate că în loc de o zi în plus ar fi fost mai corect din partea lor să îţi plăteşti cazarea şi mâncarea fără favoruri. Dar şi fără ca sluga sictirită să te trateze cu curul. De parcă ai fi venit în vacanţă ca să-i serveşti tu pe ei şi nu invers. Sau de parcă ar fi club de BDSM la care ai venit să fii dominat şi să ai parte şi de ceva urinoterapie.

  1. Ştii de ce la Isoletta Herăstrău firma e montată pe o arcadă prin care intră publicul, şi arcada e cam joasă?

   Firma de la Isoletta Herăstrău

   Pentru ca ei să îşi dea cu firma-n cap ori de câte ori intră pe uşă, iar clienţii lor să se lovească de pragul de sus 😀

 3. Ma pis pe tine tigan infect. Sat-i alegi frumos un restaurant situat in mijlocul unui camp , ca sa nu-i deranjezi pe cei din blocuri , siti chemi prietenii acolo hi hi mai trebuie musai lautari sati cante manele. Iar cand iti vine cineva acasa … papuci si vorbit in soapta i guess . stii ce faci daca iti faci un restaurant si n-ai pile? dai faliment. vati umflat ca o beshina si azi fassssssssss,inapoi la oi ma

 4. Stii ce nu inteleg, apropo de comentariul de mai sus? Daca intra cineva si iti spunea civilizat ca n-ai dreptate si ca ai avut tu o experienta mai proasta, erau sanse sa fie crezut, iar localul sa nu sufere la nivel de imagine.

  1. Asta se putea întâmpla cu o singură condiţie: ca ei să ţină la imagine destul încât să şi-o apere în ochii publicului. Din moment ce proasta calitate a alimentelor şi a serviciilor e uşor de probat, rezultă că ei nu la asta ţin.

   Mai degrabă ţin la imaginea de insuliţă privată pentru parveniţi, în care nu se amestecă pulimea. Unde ei se pişă pe cine vor, pun manele când vor, se umflă ca o beşină când vor şi nu dau socoteală nimănui.

   Nici măcar Gărzii Financiare.

 5. statul roman sa ia masuri daia fac pis straini pa noi cind aud ca traim can evul mediu sa trezeste un tigan borit de la ferentari sa spuna ca el intra prin restaurante isi face d cap pe la noi prin oras cu vagaboande si in cluburi, cretini cu bani, niste analfabeti care copiaza si ei lumea buna si put ca sconcsii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.