D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Mahalaua de lux · Mitocănia salvează România · Românii noştri cu care ne mândrim

Davai ceas!

Urbo.ro Helvetansa Piaţa Revoluţiei

La un moment dat, Nautilus avea un ceas.

(După cum ar fi zis Zoso, asta e deja o anomalie, fiindcă Nautilus nu are condiţia socială să aibă ceas atâta vreme cât are WC în fundul curţii. Însă nu mor caii când vor câinii, astfel încât Nautilus avea un ceas.)

După câtva timp, ceasul se strică, fiindcă în ciuda proverbului strămoşesc „merge ceas”, uneori nici ceasurile nu merg şi nici măcar nu funcţionează. Aşa încât trebuia dus la doctor. La doctorul de ceasuri elvețiene, băiatu’. Adică la Helvetansa, în Piaţa Loviluț… Revoluţiei.

Acolo, foarte competenta echipă de service, maeştrii-n arte, iau ceasul la puricat, îl fac şi-l desfac, vrăjesc şi descântă cu talismanele moştenite de la Adevărata Mamă a Fiicei Omida, sau cam aşa ceva. Timp de o săptămână, până când ceasul funcţionează. Un sfert de oră. Exact atâta a funcţionat. Muncă de o săptămână pentru un sfert de oră de funcţionare.

După ce a trecut sfertul academic, Nautilus sună înapoi şi le explică băieţilor şi fetelor de pe acolo cum (nu mai) funcţionează ceasul. Deşi merge. Merge cu maşina, înapoi la service.

Apar două doamne cu figuri -în sens propriu şi figurat- de vânzătoare la Carne pe vremuri, care iau ceasul şi îl dau înapoi la închisoar… service. Unde se aud nişte ciocăneli suspecte. Nu era clar cine ciocănea pe cine şi dacă foloseau alifie sau nu, dar ceasul s-a speriat cât să meargă, sau să fugă de ei. Asta până la front desk, unde i s-a potolit avântul şi n-a mai mers.

Când Nautilus a făcut prostia să le explice figurantelor doamne cu coc ce înseamnă să îţi baţi joc de clienţi, dumnealor au început să ţipe ca pe vremuri, când se băga lumea în faţă la coada de la Carne.

manageru-puliiLa acest semnal de alarmă, iese din văgăuna lui dom’ menaje… manager, fluturându-şi mustăţile de macho din capul tarlalei de roşii, printre care ieşea în evidenţă ca o roşie stricată, şi încordând muşchii gata de atac, precum taurul la coridă. Mugeşte el acolo, gata să împungă, scurmă cu pantoful în marmura de pe jos, scoate aburi pe nări, mai mugeşte niţeluş şi până la urmă dă ceasul înapoi, în aceeaşi stare românească de nefuncţionare în care era de mai bine de o săptămână.

Un atelier privat de ceasornicărie (aflat la 5 minute de mers pe jos de helvețienii ăștia luxoși de la Helvetansa) a făcut ceasul să funcţioneze din nou, contra unui tarif ceva mai mic.

Se vede treaba că meşterul (chiar şi fără firmă) e cel care te salvează la nevoie, iar managerul, până nu e şi fudul, parcă nu e manager destul.

13 gânduri despre „Davai ceas!

 1. Daca aiputea sa zici si adresa mai exacta a mesterului care a rezolvat ceasul, ar fi perfect :))
  Merci. Am cam aceiasi situatiune cu un orologiu de mana.

 2. E tipul cu atelierul de ceasornicărie din Magazinul Victoria, etajul 1. Atelierul şi meseria sunt moştenite de la tatăl lui, pe care generaţiile mai bătrâne de bucureşteni îl cunoşteau de decenii întregi şi i-au adus la reparat toate modelele posibile de ceasuri 🙂

 3. Si adica aia a fost tot … ai luat ceasul asa stricat cum era si ai plecat la alta ceasornicarie?! Pai unde ti’a fost instinctul de scuipator profesionist basca bonus si un telefon la ANPC?

  1. Pe vremea aceea nu le aveam pe Coana Tereza şi Coana Katiuşa (adică puşca lisă şi carabina), dar ei aveau BGS-ul pe speed dial.

   Aşa face afaceri un magazin de lux care îi are drept clienţi favoriţi pe Gigi şi Giovani Becali.

   1. sa gasit cine sa vb cocalarul cu pusca ce te crezi in MEXIC??!! pusca si cureaua lata! smardoi smecheri pe tot internetul asta, toti aveti sabie/bate/pistoale da cand e vorba sa le folositi va pisati in pantaloni comentezi tu saracule arzavar focu, mancavar canceru de cocalari jegosi

   2. Becali a fost intr-adevar generos cu bani castigati din bisnita in fata camerelor de luat vederi. milioane de oameni,care au muncit cinstit 30,40 de ani sau chiar mai multi,nu li se da nimic de pomana,ci le-au fost furate drepturile legale,pentru care au corizat o viata intreaga.Ei isi primesc banii LOR,imputinati miseleste de noua ordine democrata,care ia de la saraci si da la bogati. Se doreste sa nu stim lucrul asta, sa ne credem singuri, sa fim debusolati si scarbiti de tot si de toate, gata pentru propaganda homosexuala, cu atacurile asupra institutiei familiei, cu manifestarea imorala in public. Rugati-va doar lui D-zeu prin Fiul Sau Isus Hristos. Cititi Biblia ortodoxa

 4. La noi in Romania daca porti un ceas de firma si un inel la mana nu neaparat de aur poate sa fie si de argint,esti considerat cocalar. Tiganu, cnu are cel mai trendy ceas la mana sau telefon in buzunar, sufera. Deseori il gasim pe banca din fata blocului sau pe marginea drumului, scuipand seminte printre dinti trage prelandez din punga, chiuind si batand la tarabane cu copia turceasca de Tissot la mana. Sa dea D-zeu ca asta sa se schimba pentru ca altfel nu stiu unde vom ajunge.

 5. Ma pregateam sa-ti recomand un ceasornicar ieftin si simpatic, dar, pana la finalul articolului, rezolvasesi deja problema 🙂 (problema destul de veche, daca ma uit la timpul verbal al descrierii).

  1. Ehhh… rezolvarea e veche de câţiva ani. Problema însă e actuală. Adică Helvetansa a rezistat anii ăştia fără să fi dat dat faliment, şi nici nu l-a schimbat din funcţie pe macho-ul care semăna cu o încrucişare între Asterix şi Obelix.

   Când am avut nevoie de reparaţii / întreţinere am fost la tipul de la Victoria, iar când am mai cumpărat ceasuri au fost de la B & B (sau Kultho, care e tot al lui B & B).

 6. Este de prost gust sa fii prost. Dar cocalarii trebuie sa-si duca traditia mai departe – ceas care pare ca este mai mare decat mana la mana scoasa pe geam si i se umfla ficatul ca nu e respectat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.