D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Mahalaua de lux · Românii noştri cu care ne mândrim

Vaccinurile, maşinile şi Generaţia „N-am!”

Motto: Un nebun ridică o maşină şi 10 înţelepţi n-o mai pot recupera – proverb bucureştean.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis luni recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

În mare, asta nu înseamnă că vehiculele nu mai pot fi ridicate. Înseamnă că deciziile în privinţa ridicării vehiculelor se iau prin lege. Nu prin mica înţelegere între cine ştie ce hoţoman de primar cu nişte hoţi -mai mari decât el- de la firmele de ridicări.

Publicul nostru foarte inteligent şi cult face gălăgie precum o ceată de macaci, când cu amenzile, când cu bicicleta, când cu ridicările, când cu dreptul de proprietate care e de fapt o bazaconie. Cam la fel de multă gălăgie precum au făcut în chestiunea vaccinurilor, când au vrut s-o oprească (sau să vină cu platformele şi s-o ridice?…) pe marea nevindecătoare Activia Ştir. Pe motiv că ar fi nebună. Fiindcă a spus că oamenii care mănâncă sănătos, fără produse procesate, rafinate, semipreparate, au puteri magice, nu se îmbolnăvesc niciodată, nu au nevoie nici de medicamente, nici de vaccinuri.

Untitled-1-copy

De fapt nebuna a zis ceva foarte raţional şi pragmatic: oamenii care au fost obişnuiţi din copilărie să mănânce dietetic, să nu fumeze, să nu bea decât foarte puţin alcool sau deloc, să nu bea sucuri dulci, să nu se joace cu aparate electrice, să nu conducă în viteză, să nu facă acrobaţii ca drifturile sau burnouturile, să fie fideli partenerului sau partenerei, să nu facă sporturi care le distrug progresiv articulaţiile, să nu ia droguri, să nu fie agresivi sau provocatori cu şeful etc au mult mai puţine şanse să aibă vreodată nevoie de îngrijiri medicale.

E adevărat că în ochii Generaţiei „N-am!” asta nu sună prea bine. Generaţia „N-am!”, care de-abia a avut o cheie de gât, că erau puţine centre de copiat chei sub Împuşcatu’, a avut parte de atâtea restricţii, lipsuri, palme şi curele, încât a devenit alergică la aşa ceva. Nu mai e capabilă să audă „n-ai voie, nu pune mâna!”

Pentru ei, partizanii Activiei Ştir sunt nişte spălaţi pe creier care au o viaţă la fel de restrictivă ca a unui puşcăriaş. Ba chiar în unele cazuri mâncarea de la închisoare e mai puţin rea decât târboseala verde de spanac sau urzici, mucilagiul de cereale, zeama de ştevie sau alte alimente de-astea pentru raţe, cu care se hrănesc ei.

Dar, aşa spălaţi pe creier cum sunt, mai sunt şi ferm conştienţi de ceva: că stilul lor de viaţă face să fie nevoie de un ghinion puţin întâlnit ca să devină accidentaţi, canceroşi, electrocutaţi, reumatici, arşi, cirotici, bătuţi, să se îmbolnăvească de inimă sau să ia HIV.

Îndrăzneala, mândria, calitatea de macho, riscul, sexul pentru plăcere, sportul extrem sunt pentru unii care au crescut în condiţii de stabilitate şi confort, n-au suferit de foame niciodată şi nici de lipsuri în prezent, şi nu fiindcă ar avea ei vreo calitate. Ci fiindcă ştiu că au venituri din care plătesc 5,5% la CNAS, la un telefon distanţă stă SMURDul, la farmacia din colţ se găsesc prezervative, RCAul îţi repară maşina sau motorul dacă l-ai înfipt în stâlp, Leroy Merlin îţi vinde scule şi Carrefour detectoare de radar. Bravada de cocalar se bazează pe o plasă de siguranţă formată din mii de oameni pe care nu îi cunoşti şi pe care mecanismul birocratic i-a pus acolo unde trebuie ca să te ajute. Să te ajute atunci când faci ceva în afara bunului simţ. Fiindcă e evident că, atunci când duci mâna la buzunar să cumperi un prezervativ sau un detector de radar, ştii în mod subconştient că îl vei folosi la ceva ilicit, un păcat în ochii religiei şi o imoralitate în ochii celor conservatori. Altfel de ce ai avea nevoie de ele să te protejeze, dacă nu pui nimic rău sau imoral la cale? Dar la instituţiile de Stat de ce ai apela să te protejeze, dacă ai fi absolut sigur că nu parchezi niciodată undeva pe unde pot trece chiar şi întâmplător hingherii de maşini?

Dacă ar dispărea peste noapte toate acele invenţii care te protejează, antibioticele şi automobilul, ITul şi apa caldă, medicina modernă şi telefonia, electricitatea şi avocaţii, poliţia modernă şi prezervativul, ar mai supravieţui Generaţia „N-am”?

Cu câţiva ani în urmă, un rabin a spus cam aşa: girls who eat only kosher food don’t get pregnant. They learn very early in life to say no.

15 gânduri despre „Vaccinurile, maşinile şi Generaţia „N-am!”

 1. Nu, Olivia Steer n-a spus niciodata ceva inteligent si pragmatic. Erau colectii intregi cu tampeniile ei (unele disparute cu amendamentul „Some results may have been removed under data protection law in Europe. Learn more”).

  Olivia Steer sustinea ca „menstruatia e curatarea de toxine”, ca „cei care consuma carne vor face viermi in burta” (ilustrand cu un clip fara legatura) si asa mai departe. Daca vorbea exclusiv despre „stil de viata sanatos” si „nevoia de ingrijiri medicale”, nu cred ca se gaseau atatea voci care sa reactioneze atat de violent.

  Dar, cand ai un om care sustine (chiar si in gluma, desi ma indoiesc) ca acorda „consultatii”, desi are pregatirea medicala a unui copil caruia i s-a dat un stetoscop si care se opune unor masuri de bun simt (vaccinuri, alimentatia variata in cazul copiilor etc), ai o problema. Mai ales cand omul ala are o prezenta publica si are si un sot care se bucura de respectul (sau macar de simpatia multora).

  Fara sa vrea, Olivia Steer a devenit reprezentanta indragostitilor de „Osciloccocinum” si tratamente naturiste pentru cancer, dar si a naturopatilor, conspirationistilor si hipsterasilor extremisti. Deja nu prea mai conteaza ce spune, ci faptul ca o spune ea (naste instant valuri de reactii negative online cu orice iesire publica).

  Poti apara oricand un stil de viata sanatos si lipsit de excese, dar nu si pe Olivia Steer.

  1. Se pot lua viermi din carne, tenii, trichineloza, viermi pe intestin bhhleeaaahh oribil. Doar hrana vie aduce aportul optim de nutrienti. Suntem impinsi la spate de conventii sociale, nu putem fara gratar, mici.

 2. Esti doar o pipita care parcheaza pe interzis si esti frustrata ca ti-au ridicat masina primita de la gagicatu.
  Cum se face ca mie nu mi-au ridicat masina niciodata in atatia ani? N-am primit nici macar o amenda. si dupa aia dati vina pe autoritati care va asupresc. Daca i-au ridicat masina, sunt „hingheri”, daca l-au amendat ca era beat ca porcul sunt politistii rai, daca s-a otravit cu medicamente dupa ureche doctorii sunt prosti si tu cu Olivia STEER sunteti genii de premiul Nobel

 3. nu stiu ce aveti cu Olivia, dar mie-mi place cum si ce scrie. Mi s-a acrit de atatia cocalari cu muschi, arata gretos ca gorile fara par, se hranesc cu ceafa de porc si garnitura de pulpa de porc, steroizi la greu, alcool pe gat, nu se dau jos din masina, si cand e sa mute un frigider gafaie si fac infarct la 30 de ani.

 4. H3lll3n: Se poate lua si Salmonella din zeci de legume, dar asta nu inseamna ca legumele = salmonella. De altfel, „hrana vie” inseamna cateva puncte in minus la IQ pentru un pusti pana in 12 ani (nu de alta, dar consumul de carne a fost un pas necesar in evolutia umana). Personal, nu promovez consumul excesiv de proteine animale, dar asta e alegerea mea. Fanele Oliviei (din care nu stiu daca faceti parte si nici nu ma prea intereseaza) par mai degraba parte dintr-un mic cult, cu argumente de tip „Decat aia, mai bine aia” si cu zero referinte stiintifice valide. E ca „grupul de oameni care apara Oscilococcinum”, un medicament dovedit in repetate randuri a fi un simplu placebo (ca toata homeopatia), dar considerat miraculos de un grup foarte mic si vocal de oameni.

  Dinna: Nu inteleg unde e legatura dintre Steer si cocalarii cu muschi. Ea nu promoveaza un stil de viata activ sau sportul in general, ci un stil de viata „sanatos” dupa propriile-i reguli. E mai degraba apropiata de tagma nutritionistilor de weekend si a vindecatorilor, decat a obsedatilor de fitness si bodybuilding.

 5. Fac galagie degeaba. Chiar ar fi trebuit sa-i invete cineva sa nu puna mana. Nici pe vodca, nici pe etnobotanice, nici pe hambu-cizbu-cacaburgeri, nici pe masina cand n-au minte sa se conduca pe ei pana la wc. Stia Ceausescu ce stia. Daca ar fi avut minte ar fi inteles lumea de ce e nevoie si de regim militarizat si disciplinat. a invatat toata populatia vrute si nevrute, 2 limbi straine, matematici si fizici grele, astronomie, auzi si tu, anatomie, biologie, chimie, au fost controlati sa nu faca nebunii, droguri, arme. ca de la comunism s-a ajuns la dictatura aia e alta treaba. Cine nu se poate controla singur sa nu faca prostii, ca ajunge la urgenta cu SIDA. ii plateste statul tratamentul ca a fost cocalar prost. Si dupa aia moare.

 6. Exact asta s-a urmarit: sa se scoata din tinerii romani niste zombi, buni la nimic. In general tinerii si adolescentii fac ‘prostii si din dorinta de a se afirma, de a experimenta, de a fi deosebiti. Prea multi bani pe mana, internet, calculatoare, masina la 18 ani, restaurante, fetele umbla din clasa a 7-a cu barbati, face praf orice speranta ca acel copil sa poata ajunge mai tarziu un om calculat si care poate lua decizia corecta la momentul corect.

  1. Vezi mai sus ce a scris Kathy: dacă ai şti că după fiecare colţ stau hingherii de maşini, şi că nu sunt firme cu activitatea reglementată prin lege, ci nişte golani, cum s-au dovedit a fi în practică, te-ai feri ca de ciumă să parchezi altundeva decât într-un loc 100% sigur. Ba chiar ai sta pe gânduri dacă merită să îţi iei maşină sau nu, atunci când acasă şi la serviciu ai puţine locuri de parcare sau deloc.

  1. Părerea ei e cât se poate de raţională, din punctul ei de vedere. Fiindcă toată cariera ei s-a bazat pe faptul că este o mamă de familie, cu un mariaj care durează de 14 ani, cu 3 copii, şi, datorită regimului vegan, obişnuită cu o disciplină de fier, mai strictă decât la armată. Poate chiar mai strictă decât la închisoare, fiindcă şi acolo te ajută obiceiul şpăgii.

   Un fel de Poponeţ care ar fi fost obişnuit cu agăţatul de bărbaţi prin cluburi FKK şi de femei prin anunţuri în Libertatea, între două pahare de vodcă şi rulând câte un cui în pauze, ar fi zis altceva. Dar părerea lui ar fi contat doar în faţa vreunui Tânăr Ortodox, care l-ar fi ameninţat cu moartea prin foc. Nu cu focurile Iadului, fiindcă ortodocşii de la noi sunt mai grăbiţi, îţi fac asta din timpul vieţii.

 7. Kathy Bates
  ref mes http://www.contributors.ro/cultura/ini%c8%9biafrica-pentru-familie/#comment-295411
  de prin 1993, autorităţile şi clasele sociale privilegiate de atunci (profesorii, conducerea întreprinderilor de stat, poliţiştii etc) făceau adevărate crize de isterie când era vorba de introducerea computerelor, ai fi zis că luaseră amfetamine. Au început să se calmeze când venit guvernarea CDR la sfârşitul lui 1996, Sigur sigur? Nu de alta dar mi-ma castogat painea cu calculatorul… si asta din anii 70 ! Si chiar daca uni erau s azicme „reticenti” (adica dpreau sa poa face unele manarii) nu am intalnit „adevărate crize de isterie ” .. Niic una. Insa am intalnit prea multi prostu cu diploma universiatra care nu stiu sa dicearna intre fictiunile din Star Treck sau mai bine Adnrimeda Ascendens si relitatea mai prozaica a calculatoarelor de azi

 8. Am cautat si eu salon vopsit bucuresti si am dat de site-ul asta.
  Imi place ce ai scris si as vrea sa adaug si eu cateva cuvinte.

  Personal am fost la Jovial din Strada Sfânta Vineri,
  25, București. care au telefon: 0748 149 599 si i-am gasit, cautand evident saloane infrumusetare sector 3
  Vreau sa spun ca am fost multumita si ca merita sa bati drumul
  pana in centru. Am vazut ca au activitate si pe
  facebook si au si un site misto.
  Pare sau nu a reclama, eu personal am fost super incantata si vreau sa ofer si
  altora posibilitatea de a alege. Incercati si postati si voi parerea voastra despre ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.