Crize · D-ale Bucureştiului · D-ale României de ieri şi de azi · Energie · Presa noastră cea de toate zilele · Românii noştri cu care ne mândrim

Energia, gogoaşa şi economistul

Valentin-LazeaUn domn economist şi pe deasupra şef zice cam aşa: românii, stimulând consumul şi intrând în deficit bugetar de 3%, au picat Testul Gogoşii!

După capacitatea noastră de a înghiţi gogoşi, parcă nu s-ar spune.

Testul Gogoşii zice cam aşa: dacă aduci doi copii şi le spui că au de ales între a primi o gogoaşă acum, sau două gogoşi peste 15 minute, cei care aleg să aştepte sunt cei care mai târziu vor avea parte de carieră şi avere, fiindcă au dovedit că sunt în stare să aibă răbdare şi să muncească pentru scopul lor. Cei care au ales să mănânce gogoaşa sunt capabili să îşi vadă interesul doar pe termen scurt.

În timp ce domnul şef şi economist prăjeşte gogoşi pentru publicul ne-economist, în lume costurile energiei (s)cad precum bulgărele de zăpadă la vale, iar la noi cresc. Indiferent că e vorba de electricitate, gaze, apa de la robinet sau benzină şi motorină. ANRE latră precum câinele la gard, iar corporatiştii infecţi cu maşină de serviciu latră şi ei. Nu e foarte clar la ce, dar probabil latră la maidanezul care se pişă pe roţile maşinii de serviciu.

Cum ar fi zis unii de la cea mai hipstărească rrevistă din România (adică VICE), faptul că la noi cresc costurile energiei nu e mare mozzarelă, fiindcă energia e prea ieftină.

Ăăă… ieftină!?

Energia şi o mare parte din mărfurile necesare traiului sunt caraghios de ieftine chiar şi atunci când sunt scumpe. E un paradox al lumii foste socialiste. Marfa accesibilă şi cu puţine costuri ascunse.

Faptul că energia pentru un apartament în care merg mai tot timpul un LCD cât peretele, o maşină de spălat cam ineficientă, un computer desktop, un frigider, un congelator şi 2 aparate de aer condiţionat nu costă foarte mult. 150 până la 300 de lei. Dar şi faptul că o poţi plăti online, la roboţelul BRD, la poştă sau la bancomatul din colţ. Fără să stai după programul unei casieriţe plictisite care rupe uşa la 16:30. Fără să pleci de la serviciu, fără să consumi benzină sau bilete RATB.

Aşa cum nu îţi vine să-ţi arunci calculatorul pe geam, cum ai face dacă internetul ar fi la fel de scump şi de prost ca în Italia.

Aşa cum benzina -aparent nesimţit de scumpă de la noi, peste preţul din Austria- nu te împiedică să mergi cu maşina la serviciu. Deşi ai putea-o face şi cu metroul sau pe jos. Fiindcă serviciul tău e la 5-10 km de casă, nu la o oră dus şi una întors, navetă pe DN.

Aşa cum poţi să ieşi la orice oră din noapte îţi vine pe chelie la magazinul din colţ sau la prima staţie de benzină şi să îţi cumperi ce vrei. Bere, vin, gogoşi, whisky, lichior de cireşe amare. Fără să ţi se pună lacătul pe uşa magazinului la 19:00, fără un minut de întârziere, ca în Viena.

Din punctul ăsta de vedere, la Testul Gogoşii nu ieşim prea bine.

Era prin nebunia din 2006-2008 un băetzaş d-ăsta (întâmplător, născut prea târziu ca să fi fost pionier cu cravată, şnururi, bască şi alte căcaturi tehnicolore) care zicea cam aşa: „ar trebui să trecem cu forţa la comunism. Dar nu comunism din cel cu cozi şi lipsuri, ci un comunism în care să fie de mâncare, mărfuri şi bani, dar lumea să fie respectuoasă şi disciplinată”. Şi să-şi mănânce gogoşile la oră fixă.

4 gânduri despre „Energia, gogoaşa şi economistul

  1. In cazul opiniei publice/societatii civile, inca suferim de lipsa de „spirit antreprenorial”. Cu alte cuvinte, cand ni se spune ca nu sunt autostrazi, ne gandim ca n-avem cu ce ajunge la mare, nu ca n-au producatorii de masini cum sa-si livreze marfa. Cand ni se spune ca energia e scumpa, nu ne gandim la industria consumatoare de asa ceva, ci la cat ne vine factura de la Enel, cu subventie. Totul pe principiul: daca nu ma afecteaza personal, nu exista.

    1. Nici italienii nu s-au plâns că Wi-Fi-ul lor merge mai prost decât răposatul Xnet pe dial-up şi nici austriecii că se închid toate magazinele la ora 19 fix, în afară de cele din staţiile OMV.

      Abia după ce i-a muşcat criza au decis mai-marii Billa că vor face un mare sacrificiu şi lungi programul până la 20 😛

  2. In epoca post-socialista lumea a dat buzna la acumularea primitiva, sa aiba tot fel de jucarii pe care nu le-au avut la timpul lor. Oamenii au prea multe drepturi si libertate, sunt lipsiti de responsabilitate si indidferenti fata de societatea in care traiesc. Nu ar mai fi existat atatia borfasi, hoti si spargatori, escroci si spagari, daca nu era lacomia, pofta sa ai cea mai tare masina. Ca in comunism, chiar daca ar fi avut bani negri nu aveau pe ce cheltui, si atunci de ce sa mai faca efort. Danezi, suedezi au rationalizare, masini, alcool. Trebuia sa se formeze un echilibru intre democratie si comunism, fara consum prostesc de parvenit din bani negri.

    1. Ai trebui trimisa in Coreea de Nord sa vezi cum e, ca e simplu sa stai in fotoliu si sa lucrezi la butoane in timp ce milioane de oameni mor de foame. Asa faceau si comunistii, duceau lucrurile la extrem si infierau cu manie proletara capitalismul, iar noi cu burta goala. Si cand te gandesti ca printre noi mai traiesc multi dintre comunisti, ba chiar in functii bine platite sau cu pensii grase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.